Uskoro izlazi knjiga Gorana Segedinca “Iznutra”

U ovom postu želimo da Vam predstavimo prvu knjigu mladog novosadskog pisca i našeg prijatelja Gorana Segedinca, pod nazivom “Iznutra”. U ovoj zbirci priča će uživati prvenstveno ljubitelji fantastike i horor žanra, uz napomenu da su horor priče zastupljenije. Gorana Segedinca su čitaoci upoznali posredstvom zbirke domaće kratke SF/H/F priče “Gradske priče 3 – Fantastika”, kao i kroz priče Sanjar, Ciklus i Nedonošče koje su ranije bile objavljivane, a naći će se i u novoj Segedinčevoj knjizi. Ovom prilikom smo napravili kraći intervju sa Goranom, koji sledi u nastavku posta.

AdriaTalk: Kako si počeo da pišeš fantastiku?

Goran Segedinac: Sećam se momenta kada sam poželeo da pišem. Bilo je to u nižim razredima osnovne škole. Od roditelja jednog drugara, pozajmio sam dva dela romana “To”. Moj prvi susret sa Stivenom Kingom koji me je potpuno izbacio iz cipela. Prva pisana reč pala je u srednjoj školi, mada sam i ranije pokušavao. Gadan je to posao, svo to pisanje. Nikada ne znaš na koju će te stranu odvući, a prosto ti ne da mira dok ne uzmeš olovku u šake, odnosno spustiš prste na tastaturu. Iskreno, ne znam koji datum bih odredio kao početak pisanja. Ono je nekako oduvek tu.

AdriaTalk: Kako su nastale priče iz zbirke “Iznutra”?

Goran Segedinac: Priče su nastale u protekle dve godine. Među njima se nalaze i neke koje sam ranije objavljivao kroz razne konkurse i časopise, ali većina će po prvi put biti promovisana u ovoj knjizi. Imao sam silnu želju da ih sve objedinim i objavim, ali ipak nisam hteo da forsiram stvar već sam radio na njima dok nisam osetio da je vreme da ih ponudim izdavaču.

AdriaTalk: Da li su priče u zbirci čine jednu celinu (kao kod nekih autora) ili su pak radnjom odvojene?

Goran Segedinac: Priče ne čine celinu, svaka priča je priča za sebe. Ipak, neke od njih  imaju zajedničke elemente. Takav je slučaj sa Pitomom Dolinom, (ili samo Dolinom-kako je meštani od milja zovu), predivnim gradićem u okolini Divčibara, koji je iz nepoznatih razloga postao popularan ne samo među ljudima, već i raznim sortama demona, monstruma i kojekakvog polusveta. O Pitomoj Dolini ću tek pisati, u to sam sasvim siguran. Lično je obožavam, ali nikada ne bih živeo u njoj. Barem dok se situacija malo ne smiri, za sada su stvari prilično van kontrole.

AdriaTalk: Odakle crpiš svoju inspiraciju?

Goran Segedinac: Inspiraciju crpim iz svega. Bukvalno. Ako se u dovoljnoj meri navučeš na pisanje, kao što je slučaj sa mnom, ono postaje potpuno nezavisan entitet koji samo čeka okidač i preuzima kontrolu u svoje ruke. Okidač može biti sve. Konkretno, jedna večernja šetnja sa mojom verenicom Ninom zaslužna je za priču Iznutra, po kojoj je zbirka i dobila ime. Ali ne moraju situacije biti te koje inspirišu. Često me na pisanje podstiču i dela drugih autora. King, Po, Lavkraft, Barker, Simons i mnogi drugi pisci dali su svoj nemerljiv doprinos žanru. Klasici su takođe idealno štivo koje te može podstaknuti na rad.

Uglavnom ne postoje utvrđena pravila po kojima se ponaša. Barem kada je naša saradnja u pitanju :)

AdriaTalk: Gde čitaoci mogu da nabave tvoju knjigu?

Goran Segedinac: Knjiga će se pojaviti na Beogradskom sajmu knjiga gde će ujedno i biti prvi put promovisana. Nakon sajma pravićemo promociju u Novom Sadu. Što se prodaje tiče znam da će u Novom Sadu moći da se nabavi u gotovo svim knjižarama (Ljubitelji knjige, Nublu, Most, Alnari itd.), dok što se Beograda tiče znam za Vulkan i Ušće. Bitno je napomenuti da će se “Iznutra” uskoro moći naručiti i preko sajta izdavača www.vegamedia.rs

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.