Većina Srba će letovati u Grčkoj ovog leta

dasia-krf1Proteklih meseci, posetioci bloga adriatalk.com su učestvovali u anketi koja je za cilj imala da pokaže gde će građani Srbije letovati ove godine.

Najveći broj posetilaca će letovati u Grčkoj, tačnije 48 odsto od ukupnog broja glasova, koja inače predstavlja najpopularniju destinaciju za letovanje kod nas. Atraktivnost Grčke, pored lepih plaža i ljubaznih domaćina, krije se i u tome što su cene aranžmana veoma pristupačne spram životnog standarda u Srbiji. Razdaljina između Grčke i Srbije, ne iziskuje prevoz avionom, što bitno utiče na cenu prevoza. Do daljih delova Grčke, kao što su Zakintos i Krf, autobusom se može stići za najduže jedan dan, što predstavlja malu žrtvu ako se uzme u obzir novac ušteđen na prevozu, i ono što vas čeka kada stignete tamo. Aranžmani za Grčku se uglavnom kreću oko 200 evra, sa prevozom, uz male razlike u zavisnosti od agencije, letovališta i broja osoba koje putuju.

Na drugom mestu naše ankete nalazi se Turska sa 17 odsto glasova. Turska ima prelepe plaže, povoljne cene aranžmana, i domaćine koji bukvalno obožavaju Srbe. Kada ne bi bilo medijske pompe o terorističkim napadima, i sumnji u bezbednost za vreme boravka, verovatno bi bila i na prvom mestu. Udaljenost do popularnih letovališta poput Kušadasija, autobusom se uglavnom prelazi za dan i par sati. Velika prednost putovanja u Tursku, se nalazi u tome što se vize uzimaju na granici i traju 30 dana, mada je potrebno ranije dobiti bugarsku tranzitnu vizu. Cene aranžmana za Tursku, zajedno sa prevozom se kreću oko 150 evra, uz manja variranja koja zavise od agencije, termina, letovališta i sl.

Svetska ekonomska kriza, kao i nizak standard života, sa kojim su državljani Srbije svakako morali da se bore, uticali su na to da se veliki broj ljudi odlučio da ne ide na letovanje ove godine. Čak 16 procenata glasova u okviru naše ankete se odnosi na ovu opciju.

Četvrto mesto u rezultatima naše ankete pripada Egiptu, sa 9 odsto od ukupnog broja glasova. Kada je reč o vizama, za Egipat se takođe, vize daju na graničnim prelazima. Cene aranžmana za Egipat, kreću se od 350 evra, sa avionskim prevozom, međutim, na tu cenu treba dodati i još 95 evra, za aerodromsku taksu.

Tek na petom (pretposlednjem mestu), među najpoželjnijim ovogodišnjim destinacijama, nalazi se Crna Gora, koja svake godine sve više gubi na atraktivnosti među srpskim turistima. Glavni razlog za ovo su, kako kažu naši korisnici, “nesređene plaže i neljubazni domaćini”, što deluje odbojno većini turista. Cene aranžmana za letovališta u Crnoj Gori, kreću se od 85 do 290 evra u zavisnosti od letovališta, tipa smeštaja i sl. Za Crnu Goru, još uvek nije potrebna viza.

Najmanje posetilaca bloga adriatalk.com je odabralo Hrvatsku kao destinaciju za svoje ovogodišnje letovanje. Cene aranžmana hrvatskih letovališta su prilično visoke i kreću se od 200 do 1000 evra za 10-tak dana, u zavisnosti od tipa smeštaja, letovališta, itd. Ne treba napominjati da za tu cenu može se letovati u Grčkoj, i više od dvadeset dana. Vize nisu potrebne za Hrvatsku.

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.