Gledate li Velikog brata?

veliki-brat-vip-logoRijaliti šou Veliki Brat, jedan je od onih koji su uspeli da pomere granice onog što je pre njega bilo prihvatljivo za gledati na televiziji. Iako izaziva mnogobrojne moralne dileme, gledanost mu je neprikosnovena. Urađen je po licenci holandske kompanije Endemol, koju je kod nas otkupila kompanija Emotion. Kod nas se emituje već dve i po godine, u toku kojih su emitovane dve sezone Velikog Brata i dve sezone Velikog Brata VIP. Trenutno je toku treća sezona Velikog Brata VIP, koja je startovala 9 marta 2009.godine.

Veliki Brat je prvi put prikazan u Holandiji, 1999. godine, a idejni stvaralac ovog rijaliti šou-a je Džon De Mol. Samo ime ovog šou-a potiče od lika diktatora, iz romana “1984”, koji je sveprisutan i svevladajući nad svojim podanicima. Veliki Brat je prikazivan u više od 60 zemalja širom sveta, što mu je donelo široku popularnost i veliku zaradu.

Naša publika se susretala sa ovim rijaliti šou-om i pre nego što je došao na naše prostore. Zahvaljujući kablovskoj televiziji, mnogi su gledali hrvatski, nemački, australijski i engleski  Big Brother. Kod nas, Veliki Brat je prvi put emitovan 2006. godine, i postigao je veliku gledanost.

Iako je prethodnih godina bilo mnogo zamerki od strane publike, koja je već bila naviknuta na standard stranih Big Brother-a,  a koji je nama, na vrlo očigledan način nedostajao, Veliki Brat je postizao izuzetnu gledanost. Najvernija publika, su bili oni koji nisu imali prilike da vide kako su stranci organizovali celokupan šou. Međutim, ove godine, s izuzetkom prve večeri za vreme koje se odvijao ulazak ukućana, a koji je pratilo preko 2 i po miliona ljudi, gledanost je prilično pala. Što zbog zasićenosti, što zbog razočarenja, zbog odabranih ukućana, od kojih se neki ponavljaju po čak treći put, gledaoci su izgubili interesovanje.

Takođe, velika zamerka publike je nedostatak ovogodišnjeg Live Streama-a, koji je prethodnih godina postojao. Gledaoci su ovaj put, prinuđeni da prate događaje iz kuće, isključivo preko uživo uključenja televizije Pink, u kuću Velikog Brata, i dnevnih emisija koje se emituju u 8 časova svakog dana, osim utorka, kada se emituje emisija takođe posvećena Velikom Bratu- Mala Sestra. Dnevne emisije nemaju reprizu, što je još jedna od kritika gledališta. Jedini napredak je primećen pomeranjem termina emisiji Veliki Brat Veliki Mozak, koja se ove godine emituje nedeljom u tri po podne.

Sve u svemu, Veliki Brat VIP još uvek traje, pa samim tim, nije ni kasno da se otklone mane I šou prilagodi ukusu gledalaca.

Komentari

komentara

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.