Video klipovi i viralne kampanje

Pojavom YouTube-a i ostalih video servisa, viralni video klipovi su postali veoma zastupljeni u marketing kampanja velikih kompanija. Razlozi za popularnost marketinških video klipova su prvenstveno dostupnost i niski troškovi lansiranja, ali i veliki potencijalni auditorijum. U postu “Uticaj blogera na PR kampanje” smo ispričali priču o Sindi Gordon i sedam blogera, koji su učestvovali na webcast-u posle kojeg je lansirana kampanja za novi tematski park kompanije Universal Orlando Resorts.

Prvo pravilo kreiranja viralnih kampanja je da nijedan sadržaj neće “garantovano” postati viralan. Dva bitna faktora koja odlučuju da li će nešto postati viralno su velika količina sreće i jako dobar tajming, s tim što ću staviti akcenat na tajming. Bez dobrog tajminga kampanje mogu da postane viralne samo uz veliku količinu sreće, tako da su ova faktora prilično povezana. Kao što ističe Istok Pavlović na svom blogu, viralne kampanje se neće “primiti” same od sebe, već ih je potrebno malo “pogurati”.

Najbitnije stavke pri kreiranju viralnih video klipova obuhvataju sledeće:

1. Kreiranje video klipa. Kreiranje video zapisa je relativno jednostavno i jeftino (uz malo znanja i besplatno). Vrlo često najpopularniji video klipovi su kreirani u domaćoj radinosti, u smislu da su snimljeni kamerom sa mobilnog telefona ili web kamerom.

2. Trajanje video klipa. Video klip ne bi smeo da traje duže od 3 minuta. Da bi klip postao viralan, mora biti kratak i sa vrlo jasnom porukom.

3. Objavljivanje video klipa. Ova stavka je vrlo bitna, možda i najbitinija, jer je potrebno odabrati mesto objavljivanja videa. Postoji nekoliko vrlo dobrih video platformi (npr. YouTube, Vimeo, Blip.tv…) na kojima možete hostovati video klipove besplatno. U zavisnosti od poruke koju želite da prenesete i sadržaja video klipa možete se odlučiti za distribuciju putem video servisa ili vašeg sajta/bloga.

4. Promocija. Obavestite članove vaših community-a o klipu, pozovite svoje kolege, prijatelje da ga pogledaju i da ga dele sa svojim poznanicima. Vrlo bitna stavka – obavestite blogere o vašem video klipu. I to ne bilo koje blogere, nego blogere koji bloguju o srodnim temama sa temom vašeg video klipa.

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.