Vodič za preživljavanje finansijske krize

U uslovima krize koju danas svi osećamo, bitno je dobro se pripremiti. Iz tog razloga dajemo vam korisne savete kako da preživite određene sutacije ponašajući se u skladu sa dešavanjima.

1) Očekuj neočekivano – Ukoliko neočekivano, postane očekivano, na dobrom si putu
2) Pokušaj da preduprediš neočekivano – proaktivno delovanje spašava od šoka
3) Pripremi se za sve efekte krize – psihološke, materijalne, ostale
4) Kao što svi znamo loše stvari se dešavaju u nizu – Pokušaj da prekineš loš niz i započneš dobar
5) Ne dozvoli sebi da razmišljaš kao pesimista – Optimizam leči

Šta to znači u praksi?

dolar-simbolPrvo što je pogođeno krizom je vaš novčanik, te stoga napravite plan prihoda vašeg domaćinstva, kao i plan rashoda. Kako bi Vam pomogli u tome spremili smo vam mali alat za planiranje, koji možete preuzeti – Plan prihoda i rashoda.

Ukoliko su Vam prihodi manji od rashoda, pokušajte da smanjite rashode. Ukoliko imate dugove po kreditima i/ili karticama, naš savet je da vraćate dug bez dodatnog zaduživanja. Kupujte jeftinije artikle, kako bi smanjili rashod potrošačke korpe.

Stavka rashoda svakog domaćinstva su računi za telefon, struju i vodu. Pokušajte da smanjite račune za telefon, tako što ćete umesto višečasovnih telefonskih razgovora, telefon koristiti u situacijama u kojima je stvarno neophodno korišćenje istog. Što ne znači da treba da se odreknete dugih razgovora sa porodicom i prijateljima – pozovite ih na kući na druženje. Svakako je bolja trač partija face to face, od telefonske. Smanjite račun za struju tako što ćete isključivati svetlo pri izlasku iz prostorije, kupovati “štedljive” sijalice koje duže traju i štede električnu energiju, i voditi računa o velikim potrošačima kao što su bojleri, grejna tela itd. Voda je neophodna za funkcionisanje domaćinstva, međutim ekonomičnijom potrošnjom može da se dođe do značajne uštede.

Nemojte se odricati šopinga u bilo kom obliku, ali šopingujte odgovorno – u skladu sa svojim mogućnostima. Setite se da morate smanjiti dugove po kreditima i karticama.

Svaka ušteda u uslovima krize je značajna, pa makar i izgledala nevažno.

Bez obzira na to koliko je ko pogođen, globalna kriza ima jedan zajednički činitelj za sve – nepredvidljivost. Uštede će vam olakšati život i pomoći da se ne odreknete ničega, a da prevazilazite krizna vremena bez stresa.

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.