Vroclav

wroclawVroclav je četvrti grad po veličini u Poljskoj i ima oko 635 000 stanovnika. Istorija Vroclava datira još iz VI veka, kako kažu pretpostavke. Zanimljivo je, da su arheolozi, u blizini ovog grada, otkrili ostatke naselja za koje se veruje da je postojalo čak 2 500 godina pre nove ere. Vroclav je dobio ime po češkom princu Wrotslaw-u, koji je u X veku, zauzeo ovaj grad. Kroz istoriju, ovaj grad je bio vrlo značajan, zbog velikog broja trgovaca, koji su se sakupljali u njemu ili prolazili Odrom, koja protiče kroz ovaj grad.

Zbog svoje burne istorije, Vroclav poseduje veliki broj znamenitosti. Za vreme Drugog Svetskog rata, 75 % grada bilo je uništeno, međutim određen broj srednjevekovnih zgrada je ipak uspeo da ostane očuvan.

Jedna od najneobičnijih građevina koje krase Vroclav je Gradska kuća. Zbog svoje specifične fasade, vrlo je upadljiva i privlači veliki broj turista. Fasada ove zgrade, ukrašena je skulpturama i velikim satom. Gradska kuća je poznata i po ulazu, u kojem se prodavalo popularno Swidnica pivo.

Vroclavski Univerzitet je takođe zanimljivo mesto za posetiti u ovom gradu. Datira još iz XVII veka, a na mestu na kojem je izgrađen, nekad je bio srednjevekovni dvorac.

Najpopularnija i najpoznatija ulica u Vroclavu, je Svidnička ulica. U njoj se mogu videti zgrade koje datiraju iz najrazličitijih perioda, počev od dve crkve iz XIV veka, preko Opere iz XIX veka, do moderne robne kuće, u vrlo bliskoj blizini. Ulica je konstantno prepuna prolaznika, uličnih muzičara, i glumaca. U njoj se nalazi mnogo butika u kojima možete obaviti šoping, zatim, restorana, kafića, koji su odlični za odmor nakon šetnje, pozorište i Opera.

Crkva Svete Elizabete nalazi se samom centru grada. Ovo je crkva gotskog tipa, izgrađena u XIV veku. Poseduje toranj visok 86 metara i predstavlja najvišu crkvu u Vroclavu. Pomenuti toranj je nekada bio čak i viši, dok se nije srušio za vreme oluje.

Najstariji deo grada zove se Ostrow Tumski, a nekada je bio ostrvo. U ovom delu nalaze se crkve, nastale još u XII veku. Jedna od najstarijih crkava, ovog grada, je crkva SV. Martina, a nalazi se baš u ovom kraju grada. Ovo je miran deo grada, u koji ljudi dolaze kada požele da se udalje od standardne gradske gužve i dinamike. Svake večeri ulice su obasjane starim uličnim svetiljkama, što posebno pruža dah starih vremena. Nedaleko se nalazi luka sa malim brodovima, koji plove oko starog grada.

Južno od Vroclava, nalazi se grupa brda Slera Massif, gde se lako može pronaći utočište u prirodi. Ovde se nalaze ostaci skulptura, s obzirom na to da je ovo mesto gde su se skupljala paganska plemena. U blizini, takođe, nalazi se i rezervat ptica. U ovaj rezervat ptica ulaz nije dozvoljen, međutim, postoje mnogobrojni putevi sa kojih se mogu posmatrati ptice.

Vroclav, karakterišu izuzetno ljubazno domaće stanovništvo, i u svakoj prilici im se možete obratiti za pomoć. Pored pristupačnog stanovništva, šarm ovom gradu daje i specifična mešavina starih i modernih građevina, zbog čega je ovaj grad, jedan od onih, koje svaki čovek, treba bar jednom u životu da poseti.

Autor: Sonja Blažić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup