Zakintos (II deo) – Priroda i plaže ostrva

Kada za Zakintos čujete da je divlje ostrvo, shvatite to doslovno. Priroda je skoro netaknuta, možda  i više nego što je to poželjno. Ako tražite urbano ostrvo zaboravite na njega, da se ne biste razočarali. Obala je duga 123 km, s tim da je zapadna strana ostrva planinskog tipa, pa umesto od plaža, obale su sačinjene od velikih strmih litica, u čijim pojedinim delovima su se formirale, zaista prelepe pećine ispunjene vodom neverovatno plave boje. Istočna strana ostrva, zbog lakše prilaznosti, nešto je urbanija, i na njoj je smeštena većina letovališta. Ova strana ostrva poseduje veliki broj dugih, ali izuzetno uskih peščanih plaža. Vile i hoteli, sagrađeni su, uglavnom,  skoro uz samu obalu, zbog čega nije ostalo dovoljno mesta za lepu široku plažu. Ovaj problem, najizraženiji je u letovalištu Argasi. Unutrašnjost ostrva ispunjena je maslinjacima, koji predstavljaju jedno od obeležja ovog ostrva. More je uglavnom izuzetno čisto na celom ostrvu, a veći broj plaža poseduje takozvanu plavu zastavicu, koja označava kristalno čistu vodu.

Zapadna obala Zakintosa

Ovaj deo ostrva je odličan za avanturiste i one koji vole ronjenje. Obale u ovom delu ostrva su uglavnom teško pristupačne sa kopna, tako da ukoliko iznajmljujete kola, a želite da ih posetite, obratite pažnju da to bude auto, koji se stvarno može voziti po ovakvim terenima.

Plakaki je odlično mesto za ronjenje, a nalazi se u blizini mesta Agalas. Do same obale stiže se peške strmom stazom, zbog čega potrebno povesti računa, pogotovo ako vodite decu.

Porto Roksa je još  jedno mesto privlačno za ronioce, s tim da se do njega može lako stići i kolima, od Porto Limnionasa i Agios Leona.

Porto Vromi je maleni zaliv, do kojeg se može stići i kolima. Poseduje živopisan pejzaž  a iz njega polaze različiti brodići za dalje obilaženje ostrva. Međutim, bitna je činjenica da ne morate dolaziti čak do Porto Vrom-a, kako bi započeli bilo koju brodsku turu, kako ih svakako možete obaviti i iz mesta u kojem letujete. Ispred ovog zaliva nalazi se pusto ostrvce, što svakako doprinosi njegovoj slikovitosti.

pogled-na-more-sa-navagio-plazeShipwreck (Navagio Beach) je najlepša i svakako najslikanija plaža na ovom ostrvu, i jedna od najlepših u čitavoj Grčkoj. Predstavlja simbol Zakintosa i videćete je na većini razglednica. Ukoliko geledate prospekte za Zakintos, videćete uglavnom slike sa ove plaže, zbog čega turisti često dobijaju lažnu sliku da je celo ostrvo takvo. Međutim, lepota ove plaže je neosporiva, zbog čega svakako preporučujemo izlet do nje. Samo ime Shipwreck (olupina broda), je komericijalnog karaktera, nastalo zbog broda koji se 1981. godine, nasukao na obalu, a danas predstavlja svojevrsnu turističku atrakciju. Brod je služio za švercovanje cigareta, a članovi posade nikad nisu pronađeni, pa se ni dan danas ne znaju njihova imena. Smatra se da su svi spašeni. Danas je olupina ovog broda, kredom išarana mnogobrojnim imenima turista i država iz kojih potiču, a možete videti i veliki broj naših imena.

navagio-shipwreck-plazaKako je okružena ogromnim stenama, sa kopnene strane, ovoj plaži, može se prići jedino brodićima, koji se nasuču na obalu. Sa kopnenog dela, u njenoj blizini, mogu se naći mesta sa kojih možete posmatrati ovu plažu, ali odatle ne možete kročiti na nju. Plaža je sačinjena od sitnog belog šljunka, zbog kojeg celokupno okruženje odaje utisak čistoće. Šljunak je izuzetno mekan, a njegova belina doprinosi lepoti ove plaže. Voda je čista, izuzetno hladna, i neverovatne svetloplave i tirkizne boje.  Talasi su veliki i snažni, pa nije preporučljivo kupanje za lošije plivače. Takođe, nije preporučljivo ni predugo stajanje u plićoj vodi, upravo zbog talasa koji svojom silinom nanose veliku količinu šljunka zatrpavajući vas istim, jer postoji mogućnost da vas ukopaju. No, za iskusne, dobre plivače ova voda neće biti neosvojiva. Plićak je izuzetno mali, zbog čega brodovi i uspevaju da priđu plaži dovoljno blizu, da možete na nju da zakoračite sa brodskog mostića. Okolne stene su ispunjene pećinama, u koje prodire voda, zbog čega je prizor još lepši. Navagio plaža, zaista, pruža neverovatan osećaj, dok uz zvuke talasa, posmatrate karipsko plavetnilo, koje vas okružuje sa skoro svih strana.

Do Navagio plaže možete stići preko bilo koje lokalne turističke agencije, s tim da ukoliko je obiđete u okviru kruza oko ostrva, na njoj možete provesti sat i po, dok odlaskom na izlet do Navagia kao glavne odrednice, na njoj možete provesti 4, do 5 sati.

Istočna obala Zakintosa

Ksigija, iako ima malu plažu, predstavlja zanimljivost zbog izvorišta sumpora, u svojoj neposrednoj blizini. Ovo je jedina takva plaža u celoj Grčkoj. Izvorišta vode koja sadrži sumpor, nalaze se na brdima iznad plaže, niz čije padine se voda sliva u more. Zbog ove specifičnosti morska voda je prirodnim putem pretvorena u banju. Smatra se da ova voda pored sumpora sadrži i kolagen koji blagotvorno deluje na kožu, a takođe leči i reumatske bolesti i artritis. Voda je odlična je i za ronjenje. Jedinu neprijatnost predstvalja jak miris sumpora, koji  dopire iz pećina u kojima se i nalazi izvorište. Nalazi se 20 km od grada Zakintosa, na severoiastočnoj strani ostrva.

Dafni Beach je interesantna jer poseduje vodu sa najtoplijom temperaturom na celom ostrvu. Temperatura ove vode se kreće između 27 i 30 stepeni.  Kako bi se zaštitile kornjače, zabranjeno je do ove plaže ići privatnim vozilima. Umesto toga, postoje mini-busevi koji do plaže prevoze samo po nekoliko osoba u jednoj turi. Takođe, zbog zaštite kornjača, na plaži ne postoji mogućnost organizovanja sportova na vodi, mada postoji nekoliko manjih taverni.

Gerakas je plaža koja predstavlja jedno od nekoliko mesta na ostrvu, na kojem morske kornjače Careta Careta legu jaja. Nalazi se na jugu ostrva i jedna je od najlepših na njemu. Zbog prisustva ove specifične vrste kornjača, predstavlja deo lokalnog vodenog parka, a preduzete su i različite mere zaštite ove ugrožene životinjske vrste. Ulazak na plažu nakon zalaska Sunca je strogo zabranjen, jer u tom periodu kornjače polažu jaja u pesak. Takođe, zabranjeno je postavljanje svojih suncobrana, kako ne biste ugrozili jaja kornjača. Na plaži nema barova, kako buka i veštačko osvetljenje ne bi ometali kornjače, dok polažu jaja, ili se vraćaju u more.

Na istočnoj strani ostrva nalazi se većina letovališta, od kojih manje, više sva imaju slične plaže-duge, uzane i prekrivene peskom. Ukoliko to želite, možete ih obići dok budete obilazili i sama letovališta. Pored njih, možete obići i Banana Beach i Donkey Beach.

Zakintos slike

Komentari

komentara

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.