25 zanimljivih činjenica o hrani

Zanimljive činjenice o hrani koje se nalaze u ovom tekstu sadrže informacije koje su manje poznate. Sa obzirom na to da se na ovim prostorima pridaje velika važnost hrani, o čemu govori i veliki broj blogova koji se bave hranom, neophodno je da znamo i neke manje poznate, a interesantne činjenice. Ove činjenice će vas zabaviti, a neke će vamo i pomoći da bolje razumete hranu.

Zanimljive činjenice o hrani

Zanimljive činjenice o hrani

1. Mirisanje (ne jedenje) banana ili zelenih jabuka, pomoći će vam da smršate.

2. Konzumiranje limuna produžava život.

3. Prosečna banana prođe oko 6.000 kilometara, pre nego što bude pojedena.

4. Drvo banane, zapravo nije drvo, već ogromna trava.

5. Jabuke, krompir i luk imaju isti ukus, ako ih jedete zatvorenog nosa.

6. Konzumiranjem prirodne vanile u telu se oslobađa adrenalin, što vanilu svrstava u sredstva koja izazivaju blagu zavisnost.

7. 7-Up je prvobitno sadržao Litijum, lek koji se danas prepisuje obolelima od bipolarnog poremećaja.

8. Zdrava hrana košta 10 puta više od nezdrave.

9. Ako žvaćete žvakaću gumu, dok čistite luk, nećete plakati.

10. Kada se med proguta, treba mu 20 minuta da uđe u krvotok.

11. Kokosova voda može poslužiti, u nuždi, kao zamena za krvnu plazmu.

12. Sok od narandže prirodno sadrži manju količinu alkohola.

13. Limun ima više šećera od jagoda.

14. Grožđe eksplodira ako se stavi u mikrotalasnu.

15. Na svetu se gaji oko 7.000 vrsta jabuka.

16. Kikiriki se može koristiti za izradu dinamita.

17. Oko 92% težine lubenice je voda.

18. Svaki put kada poližete poštasku markicu, konzumirate desetinu kalorije.

19. Orašči je otrovan ako se konzumira intravenozno.

20. Biseri se tope u sirćetu.

21. Zrela brusnica odskače kao loptica-skočica.

22. Konzumiranje mleka može izazvati pojavu akni.

23. U brazilu su jako popularne pice sa posutim graškom.

24. Čokolada je nekada korišćena kao valuta.

25. Kesice čaja su slučajno ušle upotrebu, jer su napravljene da bi se slali uzorci čaja.

26. Ljudima je urođena potreba za slatkim.

27. Riba Fugu, ako se ne pripremi kako treba, može ubiti čoveka, jer sadrži toksin koji je 1200 puta smrtonosniji od cijanida.

28. Kečap je korišćen u 19. veku kao lek za dijareju i neke druge bolesti.

29. Ako se pretera sa konzumiranjem oraščića, moguće su halucinacije.

20. Med nastaje mešanjem nektara i povraćke pčela.

21. Sladoled na štapiću je izmislio 11-godišnjak 1905. godine.

22. Najpopularnije šargarepe su nekada bile ljubičaste.

23. U krastavcu ima 96% vode.

24. Originalna Koka-kola je bila zelene boje.

25. Med je jedina namirnica koja se ne kvari.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup