Zaštitite se od Sunca

Veliki broj ljudi, u potrazi za preplanulim tenom, zaboravlja na svoje zdravlje. Problem se sastoji u tome što većina ljudi smatra da su zaštićeni, ukoliko stave kremu sa zaštitnim faktorom, što nije slučaj. Većina losiona sa zaštitnim faktorom od Sunca, ne pruža potpunu zaštitu, kada je reč o UVA faktoru, već UVB, zbog čega ne dolazi do crvenila kože. Međutim, to ne znači da se ne može dobiti rak kože.

suncanjeNajbolji način da se zaštitite je da izbegavate sunčanje u periodu od 10h do 14h, jer je zračenje Sunca tada najjače. Koristite losione sa najvećim zaštitnim faktorom koje nađete, jer ćete se tako bolje zaštititi i od UVA faktora. Ukoliko izaberete losion sa zaštitnim faktorom SPF 30, to znači da će koža početi da vam gori, ukoliko se izložite 30 puta jačem zračenju, od onog od kojeg bi vam koža inače izgorela. Losion treba nanositi na bar svaka 2 sata, bez obzira da li je vodootporni i da li ste se pokvasili ili ne. Ne treba zaboraviti, da je potrebno zaštiti telo u potpunosti, zbog čega treba nositi i sunčane naočare i kape. Stikovi sa zaštitnim faktorima, koriste se da bi zaštitili manje površine tela, poput ušne školjke.

Osobe mlađe od 18 godina su posebno osetljive na zračenja Sunca, i sklonije da stvore potencijal za kasniji nastanak raka kože. Upravo iz tog razloga veoma je važno da adolescenti ne odlaze u solarijum, kako isti zrače tzv. UVA koji izaziva melanom. Kako kažu dermatolozi, koža pamti, zato zaštitite svoju decu na vreme.

Starije osobe pored problema sa zdravljem mogu biti izloženi i bržem starenju, ukoliko se preterano izlažu zračenju Sunca. UVA, UVB i UVC uništavaju kolagen, što ubrzava proces starenja. Isto važi i za solarijum, zbog pomenutog zračenja UVA faktora.

Međutim, zračenje Sunca ima i pozitivne efekte na život i zdravlje ljudi. Ultraljubičasto zračenje ubija mnoge štetne bakterije, što je jedno od njegovih najbitnijih pozitivnih efekata. Izlaganje zračenju UVB faktoru, u odgovarajućim količinama, poboljšava proizvodnju vitamina D, u koži. Vitamin D igra vrlo značajnu ulogu u prevenciji od pojedinih vrsta raka i poboljšava absorpciju kalcijuma, koji štiti kosti u organizmu. Ultraljubičasto zračenje, takođe, koristi se i u lečenju psorijaze i vitiliga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup