10 stvari kojih morate da se odreknete za lepši život

Živeti život na kvalitetan način, zna da bude teško, pa i da se čini nemogućim. Lako se izgube smernice kada stignu brojni životni izazovi i iskustva koja nas trajno menjaju. Međutim, uvek postoje mehanizmi koje možete da primenjujete, kako bi zadržali kvalitet života, samo treba da se odreknete loših i destruktivnih navika u razmišljanju, a to su:

dobar-zivot

1. Dozvoljavanje drugima da vam se mešaju u život

Nije bitno šta misle drugi, već šta mislite vi, ne možete ići kroz život udovoljavajući drugima. To je najbolji put da svi budu nezadovoljni, uključujući i vas.

2. Potreba da budete u pravu

Jedno je biti odlučan, imati samopouzdanja i stremiti ka ciljevima, ali potpuno je pogrešno raditi ili biti sve to misleći da ste bezgrešni. Ukoliko oduzmete sebi mogućnost da ste možda pogrešili, nikad nećete naučiti ništa novo.

3.Sram i teret iz prošlosti

Prošlost je prošlost, i kao takva je nepromenjiva, ali zato možete da utičete na sadašnjost i budućnost i način na koji ćete da ih provedete. Neuspeh u prošlosti ne podrazumeva i neuspeh u budućnosti. Ostavite teret i počnite iz početka sveži, neopterećeni i oslobođeni. Greške i služe, da bi učili na njima.

4. Bežanje od problema

Sa problemima se mora suočavati, jer vas kad tad dočekaju. Stoga, skratite sebi agoniju, i pristupite rešavanju problema. Komunicirajte sa drugima, biće vam lakše da nađete rešenje.

5. Neodlučnost

Neodlučnost je težak neprijatelj i veliki kočničar za napredak. Upoznajte sebe, jer dok ne budete stvarno sebe poznavali, nećete znati ni šta hoćete. Počnite od sitnica, a kasnije pređite na ozbiljnije odluke. Kako da napredujete u bilo kom pravcu, kad ne možète ni da odlučite koji je to pravac uopšte? Sve dok ne saznate koje je to mesto na kojem biste sada najradije bili, nećete ni moći da se pomerite s mesta.

6. Neuživanje u momentu

Kada se ljudi previše usredsrede na budućnost ili prošlost, i šta sve žele da bude jednog dana, ili pak žale za nečim što je bilo, gube fokus sa sadašnjih trenutaka, koji su takođe važni. Tek, znatno kasnije, shvate da upravo male stvari čine život velikim. Oslobodite se stega i opustite, izgubljeno vreme za uživanje u trenutnim lepim momentima vam više nikad niko neće moći vratiti.

7. Neprimećivanje pozitivnih tačaka u našim životima

Okrenite se oko sebe, sagledajte sve ono što je dobro u vašem životu sada, i dozvolite sebi da budete srećni zbog toga. Budite zahvalni na svemu što imate, umesto da čeznete za onim što nemate.

8. Izgovori umesto odluke

Ne kaže se za džabe ko neće nađe razlog, ko hoće nađe način. Ukoliko stalno tražite razloge da nešto ne uradite, neuspeh vam je neizbežan. Za uspeh su potrebne odluke i energija da se iste sprovedu.

9.Biranje da ne uradite ništa

Sudbina je u našim rukama, i ne može niko drugi živeti naš život, umesto nas. Nije nam dato da odaberemo način na koji ćemo da umremo, ali nam je zato dato da odaberemo način na koji ćemo da živimo i to baš sada. I svaki novi dan, je i nova prilika za biranje. A izbor da ne uradiš ništa, je najgori mogući.

10. Odugovlačenje

Postoje dva primarna izbora u životu, jedan je prihvatanje činjenica onakvim kakve jesu, a drugi prihvatanje odgovornosti za njihovu promenu. Ukoliko niste zadovoljni situacijom onakvom kakva jeste, promenite je ne odlažući za kasnije. Ali budite spremni i na to da se stvari ne mogu baš uvek završiti u vašu korist, i da ćete morati da se nosite sa novonastalom situacijom. Ukoliko to ne možete naučite da budete srećni sa situacijom kakva vam je sada, i nemojte se baviti mislima tipa “šta ako?”.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup