5 pogrešnih pretpostavki o svemiru koje imamo

Svoju predstavu o svemiru i nebeskim telima uglavnom kreiramo obrazovanjem, međutim naučne teorije često se menjaju, a ni filmovi nisu isključeni kao izvor informacija, i to pogrešnih. Iznenadićete se koliko zanimljivih informacija niste znali, ili ste verovali u suprotno.

svemir

1. Mislili ste da je Sunce žuto?

Greška. Sunce je zapravo bele boje, ali nama izgleda žuto zahvaljujući našoj atmosferi. Usled ovog ukorenjenog verovanja o boji Sunca, NASA je na svojim fotografijama morala da boji Sunce u žuto da bi ga učinila “prepoznatljivim”.

2. Tamna strana meseca, postoji ili ne?

Odgovor je ne. Mesec sa obe strane dobija podjednaku količinu Sunčeve svetlosti, a sama teorija o tamnoj strani ovog satelita nastala je usled činjenice da se sa Zemlje može videti uvek samo jedna te ista strana, dok je druga vidljiva samo iz svemira.

3. Ljudi još uvek nisu stigli da zagađuju druga nebeska tela, tačno ili ne?

Kako se uzme. Nisu stigli da naprave ekološku katastrofu, ali samo na Mesecu, nalazi se oko 70 letelica različitog tipa, zastave, TV kamere kojekakve prazne ambalaže, čak i kuglice za golf. Najružniji deo ovog otpada ćemo tek pomenuti: Kontejneri sa ljudskim izmetom. Sav ovaj otpad kada se izmeri u kilogramima iznosi: 180 000!

4. Kineski zid se vidi iz svemira, zar ne?

Ne. Ne vidi se. U suštini zavisi šta podrazumevate pod svemirom. Iz nižih delova orbite vidi se kineski zid, i to jedva, ali osim njega na isti način vidi se i još veliki broj objekata i građevina. Već sa razdaljine Meseca, jedva da se na Zemlji razaznaju i kontinenti, a kamoli Kineski zid.

5. Venera je slična zemlji, je l’ da?

Ne, ranijih godina postojale su teorije o sličnosti dvaju planeta, međutim nakon sletanja prvih letelica, utvrđeno je da na Veneri vlada temperatura od 465 stepeni, što je čini najtoplijom planetom u našem solarnom sistemu. Takođe, na Veneri je do sada pronađeno 1600 vulkana, a smatra se i da je atmosferski pritisak veći za oko 90 puta nego na Zemlji.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup