Astrologija

astroloska-kartaAstrologija je pored matematike i psihologije, jedna od najstarijih nauka. Reč astrologija je grčkog porekla, a označava nauku o zvezdama (astro-zvezde, logos-nauka), tačnije kako zvezde utiču na život i osobine, svakog živog bića, na ovoj planeti, uključujući i životinje.

Astrolozi, na osnovu strogo određenih matematičkih proračuna, analize i zapažanja, donose zaključke o povezanosti između planetarnih kretanja i dešavanja u svakodnevnom životu, verujući, pri tom, i u reinkarnaciju duše, i našu dužnost da u sadašnjem životu, ispravljamo greške iz prošlih života, što sopstvenih, što svojih predaka.

Ljudi, uglavnom imaju različite stavove prema astrologiji. Neki je smatraju naukom, neki drevnom veštinom, dok treći negiraju i jedno i drugo, tretirajući je kao obično praznoverje. Negiranje astrologije, kao nauke, potiče od različitih predrasuda koje su prisutne u našem društvu, nastale bez prethodne provere. Mnogi mešaju astrologiju i proučavanje natalne karte sa predviđanjima koja se mogu pročitati u različitim časopisima i novinama, koja su daleko od preciznih. Samo natalna karta izračunata za tačan čas i minut rođenja osobe, za koju se radi natalna karta, može biti potpuno pouzdana. Nepouzdanost horoskopa, koji se mogu pročitati u novinama, potiče iz činjenice da su uopšteni i nisu urađeni na osnovu tačnog stepena sunčevog znaka i podznaka, koji su specifični za svakog pojedinca. Naravno da bi horoskop bio pouzdan, potrebno je iz natalne karte proučiti i druge planete, stepene na kojima se nalaze, kao i njihove međusobne odnose, odnosno aspekte. Astrologija nije jednostavna nauka, i potrebne su godine truda i rada kako bi je savladali. Na osnovu toga, lako je zaključiti da nisu svi astrolozi podjednako stručni, a pogotovo ne oni koje često viđamo kako se reklamiraju po različitim lokalnim Tv-stanicama, pogotovo ako uzmemo u obzir kodeks koji im ne dozvoljava javno proklamovanje. Navodno, pravi astrolog nikad neće pristati da vam uradi natalnu kartu, ukoliko vas nije preporučila prethodna, naravno zadovoljna, mušterija. Neprihvatanje ljudi da je astrologija nauka, donekle potiče upravo zbog pomenutih “astrologa“, sa skromnim znanjem, a željnih velike zarade. Astronomi, takođe, veliki su protivnici astrologije. Sve do 1500. godine, nove ere, astrologija i astronomija su važile za jednu nauku, pod jednim imenom-astrologija, kada su otkrića poljskog astronoma Nikole Kopernika narušila ugled astrologije, uvodeći nove teorije, koje astrologija do tad nije poznavala. Naime, Kopernik je utvrdio da je središte sveta Sunce, a ne Zemlja. U VII veku, Isidor Seviljski je takođe doprineo razdvajanju ove dve nauke.

Koreni astrologije su i dan danas obavijeni velom misterije, s obzirom na nedostatak najranijih pisanih dokaza. Najstariji dokazi datiraju iz perioda od 3000 godina pre nove ere, na području Vavilona. Smatra se da je u Vavilonu živelo mnogo astrologa, a jedan od retkih sačuvanih pisanih dokaza, predstavlja horoskopska karta iz 409. g. p.n.e. Kinezi su počeli da je praktikuju od oko 2000 godina pre nove ere, a takođe su je praktikovali i drevni Indijci i plemena Maje. Stara Grčka spoznaje astrologiju u V veku, kada je Beros prenosi iz Vavilona, osnovavši školu astrologije na ostrvu Kos. Mnogi stari grčki filosofi bili su njeni poštovaoci. Hipokrat, oko 400 godina pre nove ere, napisao je najstarije delo, iz oblasti medicine, On Diets, koje je povezano sa vavilonskom astrologijom. Aristotel, Pitagora, i Platon su takođe zaslužni za razvoj evropske astrologije. Učeni Grci, tog doba, prihvatali su vavilonsku astrologiju i unapređivali je tokom narednih vekova. Prva žena astrolog, prema istorijskim podacima bila je Hipatija, koja je uspešno proračunala sopstvenu smrt. Ptolomej, značajno je unapredio astrologiju, razvijanjem teorije o astrološkim kućama. Mnogi naučnici i ugledni ljudi, kroz istoriju, proučavali su astrologiju: Mišel D Notr Dam, lekar Karla IV, astronom Johan Kepler, fizičar, astronom i matematičar Isak Njutn.

Astrologija je prolazila kroz različite istorijske faze, od uspona do padova, a od perioda nakon II Svetskog rata, dobija značajno na masovnosti.

Tačnost astrologije je lako proveriti, ukoliko pronađete dobrog astrologa, koji vas vrlo lako može iznenaditi preciznošću i tačnošću, prilikom proučavanja vaše natalne karte. U natalnoj karti nema tajni, za dobrog astrologa, tako da ćete ostati začuđeni opisima i analizama vaše ličnosti, kao da je dotični astrolog svih ovih godina živeo sa vama.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup