Banane – Izvor energije i zdravlja

bananePoreklo banana, potiče iz Indije, a arapski trgovci su je preneli u Afriku. Danas se gaji i u Centralnoj i Severnoj Americi, mada neke države pokušavaju da ih uzgajaju i na veštački način, poput Slovenije, koja je nedavno uspela u tome.

Banane su pogodne za lečenje mnogih zdravstvenih problema i spadaju u grupu najzdravijeg voća. Bogate su vitaminima A, B, B6, C, D i E, proteinima, vlaknima, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem, cinkom i folnom kiselinom.

Na prvom mestu treba pomenuti da su banane odličan regulator crevne flore, jer sadrže balastne materije (vlakna), koje se samo delimično vare i potpomažu pražnjenje creva, a takođe, deluju preventivno na hemoroide i štite od raka creva. Pomažu i kod gorušice, jer sadrže materije koje smanjuju kiselost. Koriste se i za lečenje čira, zahvaljujući svojoj mekanoj teksturi.

Banane su odličan izvor različitih vitamina poput: vitamina A1, B i C zbog kojih, deluju smirujuće na nervni sistem, a takođe smanjuju potrebu za nikotinom, pa se često preporučuju pušačima koji žele da ostave, ili smanje pušenje, jer banane pomažu telu da se oporavi od zavisničkog osećaja usled nedostatka nikotina.

Takođe sadrže i visok nivo kalijuma i magnezijuma, pa smanjuju osećaj umora, usled nedostaka kalijuma, i smanjuju rizik od izliva krvi u mozak ili srčanog udara. Banane su pogodne i za smanjivanje arterijskog pritiska, ali se zato ne preporučuju onima koji već imaju nizak pritisak. Banane sadrže gvožđe, pa samim tim pomažu i kod anemije.

Banane sadrže triptofan-aminokiselinu koja služi za proizvodnju melatonina (iz serotonina), niacina (vitamina B3), serotonina-neurotransmitera poznatim i pod nazivom – hormon sreće, što znači da banane mogu pomoći kod lečenja blažih oblika depresije ili njenog ublažavanja. Serotonin se kratko zadržava u organizmu, pa zato ako imate problem sa ozbiljnijom depresijom, preporučuju se lekovi na njegovoj bazi. Serotonin se takođe koristi i kod epilepsije.

Banane jačaju vid i smanjuju mogućnost od degenerativnih promena na mrežnjači. Koriste se i za otklanjanje posledica mamurluka, kada ih treba pomešati sa mlekom i napraviti milkšejk. Ukoliko se pojede jedna banana pre spavanja, lakše se utone u san. Kora banane je korisna kod uboda komaraca, kada treba istrljati ubodeno mesto unutrašnjim delom kore.

Prednost ovog voća je što je dostupno tokom cele godine, i ima prihvatljivu cenu. Kalorijska vrednost jedne banane se kreće od 80 kcal do 100 kcal, u zavisnosti od njene veličine. Brzo stvaraju osećaj sitosti, pa često koriste u različitim dijetama u kojima se izbegava unošenje masnoća, pogodne su i za dijabetičare. Ne treba ih nikako čuvati u frižideru, jer im neodgovara temperatura ispod 12 stepeni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup