Najlepši božićni vašari Nemačke

“Božićni vašari u Nemačkoj su praznik za sva čula”. Ovako Nemci opisuju svoje božićne vašare koji slove za najzanimljivije u Evropi. Ukoliko volite predpraznično raspoloženje, a mogućnosti vam dozvoljavaju, bilo bi šteta da ne doživite magične božićne vašare širom Nemačke.

U Nemačkoj se održava više od 150 božićnih vašara i svaki od njih tradicijom kraja u kom se održava je specifičan. I pored toga postoje stvari na koje možete računati na bilo kom nemačkom božićnom vašaru, a to su: umetnički predmeti na štandovima, sjajna domaća peciva, kuvano vino, muzika duvačkih orkestara i pevanje lokalnih horova.

Najpoznatiji božićni vašari u Nemačkoj su Štricelmarkt u Drezdenu i Kristkindlmarkt u Nirnbergu, koje ćemo predstaviti u ovom tekstu, dok za informacije o ostalim nemačkim božićnim vašarima možete pronaći na stranici nemačkog turizma na srpskom jeziku.

Štricelmarkt, Drezden

Ovaj vašar je otvoren od 28. novembra do 24. decembra i predstavlja najstariji i najveći božićni vašar u Nemačkoj. Na nemačkom se zove Striezelmarkt, a ime je dobio po kolaču striezel, koji je specijalitet ovog kraja. Vašar je poznati i po najvišoj božićnoj piramidi koja je visoka 14 metara, ali i pravljenju ogromnog striezel kolača koji se nosi od Cvinger palate do božićnog vašara, gde se ceremonijalno seče i deli okupljenima. Za vreme ovog vašara u Drezdenu se postavlja i šator sa grejanjem površine 15.000 kvadratnih metara, u kome se održavaju predstave, mogu kupiti suveniri i slično.

stricelmarket-drezden

Kristkindlmarkt, Nirnberg

Kristkindlmarkt (nem. Christkindlesmarkt) otvara “božićni anđeo” 29. novembra, a vašar se zatvara 24. decembra. Ovaj vašar se održava na glavnom trgu u staroj četvrti nemačkog grada Nirnberg. osobenosti ovog festivala su srednjevekovna atmosfera, nadaleko čuveni hleb od đumbira i nirnberška kobasica (bratwurst), brojni koncerti i kulturno umetnički programi. U doba vašara se otvaraju i razne istorijske izložbe, tako da na ovom događaju ima za svakog po nešto.

kristkindlsmarkt-nirnberg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup