Dan zaljubljenih

valentines_heartDan zaljubljenih se proslavlja 14. februara, a Sveti Valentin se smatra  zaštitnikom zaljubljenih. Iako postoje različite verzije o poreklu ovog praznika, on se sve do današnjih dana  zadržao, u čast proslavljanja ljubavi.

Jedna od verzija, o poreklu ovog slavnog praznika, glasi, da je Sv. Valentin bio rimljanin koji je pogubljen, zahvljujući tome što nije želeo da se odrekne hrišćanstva. Dok je bio zatvoren u tamnici, ostavio je tamničarevoj ćerki, oproštajnu poruku, koju je potpisao sa rečima: „od tvog Valentina“ , koje se danas koriste za potpisivanje čestitki koje se šalju na ovaj datum.

Druga verzija kaže, da je Sv. Valentin bio rimski sveštenik, koji je odbio da posluša zabranu venčavanja u Rimu, tadašnjeg imperatora Klaudija II. Surovi Klaudije je, u to vreme, vodio mnogobrojne nepopularne ratove, u koje su Rimljani odbijali da idu. Protumačivši pogrešno njihov protest, kao preteranu vezanost za njihove žene i porodice, i strah da ih ostave same, poništio je sva dotadašnja venčanja i veridbe i doneo zabranu na buduće. Sv. Valentin, je odlučio da ne poštuje imperatorovu odluku, tako što je tajno  obavljao obrede venčavanja. Zbog toga je bio kažnjen batinanjem tojagama do smrti i odsecanjem glave, 14. februara 270 godine. U to vreme, na taj dan, već je postojao rimski praznik u čast boginje Juno, za vreme kojeg su bila  ispisivana imena devojaka, i  ostavljana u teglice i kutijice, kako bi mladići, iz njih,  izvlačili ime svoje partnerke za sutrašnji praznik Luperkalijine gozbe. Rimski pastori hrišćanske crkve, u želji da uklone paganske običaje, 496. godine, proglasili su 14. februar, danom Sv. Valentina, a umesto imena devojaka povodom gozbe, ispisivali su imena svetaca. Medjutim, običaj odabiranja simpatija, na taj dan se nije izgubio.

Vremenom, 14. februar,  je postao datum za razmenjivanje ljubavnih poruka, pesmica i poklona, a često su se organizovala i društvena okupljanja na taj dan. U Americi, je došlo do popularizacije ljubavnih čestitki, zahvaljujući gospodjici Ester Hauland, koja je poslala prvu čestitku. Od XIX v. pa sve do danas, ovo je jedan od najpopularnijih paraznika, u toku godine. Razmenjuju se pokloni, organizuju romantične večere, a neretko i veridbe ili venčanja.

Sv. Valentin je praznik koji slavi ljubav, u čemu se  krije razlog njegove opšte prihvaćenosti. U današnje vreme, ovaj praznik je toliko komercijalizovan, da se proširio i na zemlje koje ne pripadaju katoličkoj veroispovesti. Otuda se, u Srbiji, u vidu kontre, kod nekih ljudi, javlja želja za ignorisanjem ovog dana, i praznovanja Sv. Trifuna, zaštitnikom vinogradara, kome pripada ovaj dan po pravoslavnom  kalendaru. Medjutim, ono što nije opšte poznato, je da je Sv. Valentin uveden, pre raskola hrišćanske crkve 1054. godine, pa je samim tim postojao i u pravoslavnom kalendaru sve do 1969. godine kada je izbačen, jer mu se nije pridavao značaj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup