Šta nam nedostaje iz 90-ih?

Devedesete godine prošlog veka, na ovim prostorima važe za krajnji ponor morala i ljudskih vrednosti, destrukciju upakovanu u ratove, inflaciju, siromaštvo, kao i totalni preokret svega što je do tih godina predstavljalo život. No, koliko je bilo loše svi znamo, a da li je bilo i ponečeg dobrog, što nam danas nedostaje? Pokušali smo da se setimo nekih zanimljivih i dobrih stvari iz devedesetih godina prošlog veka.

devedesete

1. Huper i Super teen

Tinejdžerski magazini na kojima su odrastale generacije devedesetih, nestrpljivo iščekujući dane kada će se pojaviti novi broj u trafikama. Fantastična i neponovljiva Huperova rubrika Cindy, nikada ni u jednim novinama nije dobila dostojnu konkurenciju, i pored brojnih pokušaja. U tadašnja teška vremena, ove novine su bile slatka razbribriga. Neke od rubrika je prosto pregazilo vreme. Song book-ovi iz Hupera i tekstovi pesama na poslednjim stranicama Super teen-a, u današnje vreme dostupnosti informacija, ne bi imali smisla, ali tada su predstavljali pravu dragocenost. Za današnje generacije, možda ne bi bile dovoljno “skandalozne”, no bilo je lepo čitati ih.

2. Treći kanal 3K

Jedini od tzv. državnih kanala, koji je stvarno bio gledan, bar među mladima. Bilo dosta zabavnih emisija, kvizova, i naravno muzike. Program evropskih muzičkih kanala MTV i MCM preuziman je svakog dana od ponoći do podneva, dok ne počne program 3K. S obzirom da su bili kanal koji je bio usmeren ka mlađoj populaciji i kvalitetu, teško je oteti se neprijatnom osećaju, da je domaća rok muzika otišla u legendu zajedno sa ovim kanalom, a emisije poput VJ Techno”, “Dodatno ubrzanje”, itd., ubrzale su u neželjenom pravcu.

3. Jogurt u trouglu

Jogurt pakovan na ovaj način, nije bio najpraktičnije rešenje u sferi ambalaže, ali postao je deo naših navika i svakodnevnice (posebno za vreme užine). Često smo se polivali dok smo ga otvarali, ali činili smo to sa smehom, jer nije bilo strašno. Na kraju krajeva, u moru jednoličnosti današnjih ambalaža, jogurt u trouglu delovao bi i više nego zanimljivo.

4. Muzika

Muzika devedestih, bila je neuporedivo raznovrsnija nego danas. Popularizacija nekih od bitnih svetskih muzičkih pravaca dogodila se baš u ovo doba. Čak i na domaćim prostorima, postoji nostalgija za muzikom devedestih, mada ona baš i nije imala mnogo sličnosti sa onom koja je bila karakteristična za ostatak sveta.

5. NS Plus

Kanal koji smo bukvalno obožavali. Za to doba, imali su kvalitetan program, sa velikim brojem dobrih serija (poput Sever i Jug), i autorskih emisija kao što su bili nezaboravni Foliranti. Danas pretvoren u RTV 2, nije ni senka onog što je nekada predstavljao.

6. Zvrk

Dečija emisija, koja je vođena iz novosadskog studija na Trećem kanalu. Imala je takmičarski duh, i podsticala je tadašnju dečicu da iskazuju svoje talente za pevanje i igranje. Mogli su da učestvuju svi koji se prijave, a interakcija sa gledaocima odvijala se putem pisama. Zaista daleka vremena.

7. S’ one strane duge

Nezaboravna dečija emisija, sa voditeljem kao stvorenim za rad za decom. Telefonska uključenja, pokloni, dečije pesmice, i neprikosnoveni Manda bio je recept za besprekornu višesatnu dečiju zabavu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup