Dirura – internet prodaja rukotvorina

Dirura.com predstavlja mesto gde vešti pojedinci mogu da prodaju svoje rukotvorine. Proizvodi u ponudi sajta su unikati, koje prodavci sami proizvode. Ovi unikati su svrstani u nekoliko kategorija: aksesoari, igračke, sve za kuću, obuća, odeća, suveniri, ukras, tehnika i umetnine. Na prvi pogled je vidljivo da Dirura pretenduje da bude regionalni Etsy i da omogući talentovanim pojedincima da zarade dodatni prihod preko ovoga sajta. Kako bi što što bolje predstavili ovaj interesantan sajt, pozvali smo suosnivača sajta Darka Vidića, da nam odgovori na nekoliko pitanja.

dirura

Intervju sa Darkom Vidićem (@1zverko)

1. Kako ste došli do imena za sajt?

Dugo smo razmišljali o kratkom, jednostavnom i simboličnom imenu, a da je dostupan i .rs i .com domen. Na kraju, smisli smo Dirura: Dizajn Ručnog Rada.

2. Kako ste došli na ideju da pokrenete baš ovakav projekat?

Primetili smo da na velikim online platformama nema mnogo prodavaca handmade proizvoda (rukotvorina) i unikata, ali ih zato na Facebook-u ima neverovatan broj. Pitali smo se zašto je to tako. Shvatili smo da na sajtovima gde se prodaje sve od igle do lokomotive ne mogu da dođu do izražaja, a na Facebook-u je smanjen reach i generalno nije preterano dobro mesto za prodaju rukotvorina. I tako smo rešili da napravimo najveće regionalno tržište za kupovinu i prodaju rukotvorina i handmade proizvoda.

darko-vidic
Darko Vidić

3. Kako funkcioniše proces prodaje na dirura.com?

Prodaja funkcioniše krajnje jednostavno. Korisnik koji želi da proda svoje proizvode preko dirure registruje se, napravi nalog, i postavi ponudu. Kupci iz celog regiona prosto kliknu na “kupi” i kupovina/prodaja je gotova. Ostaje samo da se dogovore oko isporuke i plaćanja.

4. Na koji način planirate da monetizujete sajt?

Monetizacija će doći preko provizije od svakog prodatog proizvoda. Za sada je kompletno sve besplatno u početnoj fazi projekta, jer nam je cilj da privučemo što više korisnika, da se upoznaju sa ovakvim načinom prodaje i kupovine, a kasnije će prestati promotivni period i naplaćivaćemo proviziju samo od prodatog proizvoda.

5. Kakvi su vam dalji planovi?

Mnogo je daljih planova o kojima ne mogu mnogo da pričam. ;) Sačekajmo prvo da vidimo kako će tržište reagovati na Diruru, a lako ćemo posle o planovima.

6. Posle nekoliko internet poslova pokrenutih u Srbiji, kako ocejuješ poslovnu klimu za ovu vrstu posla?

Potencijal postoji svakako. Ali i problemi. Najviše sa zakonima i plaćanjem. Jer za sada ne mogu plaćanja da idu preko nas. Već se kupci i prodavci sami dogovaraju. No, verujemo da će se i to ubrzo promeniti i da će Srbija stati rame uz rame sa modernim zemljama.

Hvala Darku na odgovorima i želimo Diruri puno sreće u nastavku rada.

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.