Ekscentrični umetnici

leonardo-da-vinciDok čitamo o životima i delima umetnika, najviše pažnje nam pobuđuju uglavnom oni koji su bili najbuntovniji i najekstremniji među njima. Što su luđi, neotesaniji, aljkaviji, neobičniji, čudniji, sa još čudnijim idejama, to su zanimljiviji i brže se izdvajaju iz mora prosečnosti običnih ljudi. Činjenica je da se razlog privlačenja pažnje ovakvih umetnika krije u tome što od njih i očekujemo da budu buntovnici, koje odlikuje boemsko ponašanje.

Mnogi umetnici vodili su zanimljive i vrlo specifične živote, koji nisu poznati širokoj javnosti, a mi ćemo u daljem tekstu izdvojiti najinteresanije činjenice i detalje, iz intimnijeg dela života poznatih umetnika, kako iz bliže tako i iz dalje istorije, kako bi dočarali njihovu čudnovatu prirodu. S obzirom na to da su njihova dela uveliko poznata, ovde se nećemo baviti njima.

Leonardo Da Vinči

Leonardo Da Vinči, je umetnik kojeg karakteriše vrlo specifična zanimljivost, koja ukazuje na njegovu ingenioznost. Naime, posedovao  je beležnice koje je ispisivao unatraške, a u kojima beležio dubokoumna zapažanja o proporciji, perspektivi, optici, anatomiji, geologiji, i izumima poput topa, oklopnih kola, ronilačkog odela i leteće mašine. Ove beležnice nisu bile poznate njegovim savremenicima.

Mikelanđelo Buonaroti

Brojni biografi, kroz istoriju, pokušavali su da mu pripišu prevare, koje su podrazumevale patentiranje crteža koji nisu njegovi. Takođe je bio optuživan i za kopiranje mnoštva rimskih vajarskih dela. Međutim, ove glasine nisu nikad dokazane. Znatno su pouzdanije, one o njegovoj prekoj naravi i učestvovanju u tučama sa kolegama. Napisao je brojne sonete, a najlepše od njih, posvetio je svom ljubavniku.

Karavađo

Karavađo je imao patološku narav, važio za razbojnika, i bio je u vezi sa prostitutkom, po imenu Lena. Lena mu je čak pozirala za lik Device Marije na slici Madona hodočasnika, koja se čuva u crkvi San Agostino, što su tadašnji kritičari doživeli kao veliku uvredu. Najteži incident, koji je počinio se odnosi na ubistvo svog saigrača u tenisu, koji mu je bio i najbolji drug, nakon što je od njega izgubio tu partiju. Nakon toga je pobegao iz Rima i vratio se tek nakon Papinog oproštaja, da bi spletom čudnih okolnosti završio u zatvoru. Nakon svog oslobođenja, u delirijumu, izazvanim groznicom, pokušao je još jednom da napusti Rim, ponevši i svoje slike. Međutim, narednog dana je preminuo, a slike nikad nisu pronađene.

Peter Paul Rubens

Rubens je u svoje vreme važio za šarmantnog pokvarenjaka. Bio je optuživan da je izvršio kopiranje, tačnije nedozvoljenu restauraciju određenih italijanskih slika koje su bile oštećene za vreme oluje prilikom transporta iz Italije u Španiju, kako bi postale deo zbirke vojvode od Lerme. Vojvoda nikad nije primetio razliku.

Rembrant Van Rijn

Važio je za sitnog lopova, prevaranta, lažova i ženskaroša. Ukrao je deo miraza svoje žene i izveo nekoliko podvala od kojih je i ona u kojoj je smestio svoju ljubavnicu u kazneni dom, gde je provela 12 godina, nakon toga što ga je tužila zbog prekršenog obećanja. Nakon toga je pronašao novu ljubavnicu, zbog koje je bio isključen iz kalvinističke crkve. Imao je običaj da sebi pripisuje slike koje nisu bile njegove. Nije plaćao porez ni račune, i umro je u bedi, jer je njegova prva žena svoju zaostavštinu prepisala na njihovog sina Tita.

Vordsvort

Kako je šetnja, odnosno pešačenje, bila popularna aktivnost kod romantičara, u to vreme se svakodnevno putovalo peške. Romantičari su to radili u slavu prirode. Pesnik Vordsvort je još kao mladić prepešačio put od Engleske do Švajcarske, do Alpa i nazad, što je iznosilo skoro 2000 kilometara. Za vreme svog putovanja peške, nosio je štap i zavežljaj sa najneophodnijim stvarima. Romantičari su, inače, bili izuzetni protivnici železnice, i branili su od nje životnu sredinu.

Vinsent Van Gog

Dijagnostikovan mu širok opseg bolesti: epilepsija, hronična iscrpljenost, šizofrenija, depresivna psihoza, šarlah, fazam i sifilis. Takođe, preterano je uživao u absintu. Svima je poznat incident u kojem je sam sebi odsekao uvo i odneo ga u kuću madam Virdžinije, koja je bila vlasnica bordela, koji je voleo da posećuje za vreme druženja  sa Polom Gogenom, sa napomenom „ dobro ga čuvajte“. Nakon trećeg napada ludila, konačno dobrovoljno odlazi u ludnicu u St. Remiju, u kojoj je naslikao 200 slika. U bolnici je doživljavao napade za vreme kojih je jeo boju i pio petrolej.

Pol Gogen

Nakon što je napustio uspešan posao na pariskoj berzi, kako bi se posvetio slikarstvu, došao je do finansijskog kraha. Nije uspeo da izdržava porodicu u Danskoj, pa ju je napustio i počeo da se bavi poslovima kao što su lepljenje plakata po Parizu i kopanje Panamskog kanala. Za vreme boravka kod  Vinsenta Van Goga u Žutoj kući, nakon jedne od svađa, odlučio je da ode, čime je prouzrokovao Vinsentovu psihotičnu epizodu sa odsecanjem uveta. Bez obzira na to što je video svojim očima, šta je Vinsent uradio, okrenuo se i otišao u hotel, i ubrzo otputovao, iako je Vinsent mogao da iskrvari na smrt.

Edgar Dega

Karakterisala ga je izvanredna i natprosečna vizuelna memorija, zahvaljujući kojoj je bio u stanju da savršeno slika, iako nije više na licu mesta. Međutim, bio je izraziti hipohondar, i što je više stario, sve dublje zalazio u hipohondriju. Nakon što mu je oslabio vid, počeo je da se kloni bilo kakvog društva.

Salvador Dali

salvador-daliLošu reputaciju ekstremiste, zadobio je zahvaljujući svojim hvalospevnim izjavama o samom sebi. Bio je smatran provokatorom. Mnogi su ga smatrali ludakom, što mu se nije dopadalo. Poznate su činjenice da je sa 6 godina želeo da postane kuvarica (insistirajući, pri tom, na imenici u ženskom rodu), a sa 7 Napoleon. Kada je sreo ljubav svog života Galu, bio je devica. Toliko je bio uzbuđen, svaki put, kada bi pričao sa njom da je dobijao napade smeha. U kasnijem životu, uživao je u posećivanju javnih kuća. Imao je buran život i ogromnu želju da se obogati, zbog čega je osmislio brojne proizvode koji su bili znatno ispred njegovog vremena. Osmislio je lutku u koju se može sipati voda, a po kojoj bi plivale ribice imitirajući krvotok. Zatim, je izmislio nameštaj od bakelita, koji je bio izrađen po kupčevom otisku. Zatim veštačke ženske grudi za leđa, veštačke ženske nokte ukrašene ogledalcima, katalog aerodinamičnih oblika za automobile, koje je deset godina kasnije prihvatila automobilska industrija. Imao je filozofski stav prema modi, i sarađivao je sa gospođicom Šanel i gospođom Skjapareli. Na jednom od skupova nadrealista, iazavao je skandal, tako što se pojavio na njemu sa toplomerom u ustima, da bi, nakon toga,  prešao na striptiz, za vreme kojeg se usputno branio od optužbi da je nacista, obrazlažući svoju teoriju o Hitleru. Uživao je u šokiranju drugih ljudi svojim postupcima, čak su  ga viđali da ulicama Pariza šeta dva krokodila. Pored velikog opusa svega što je radio, pomenućemo da je crtao za Volt Diznija, režirao Hičkokov film „Začaran“, dizajnirao naslovnu stranu časopisa „Time“, i izlagao za vreme života u najpoznatijim muzejima širom sveta.

Pablo Ruiz Pikaso

Život je započeo, tako što ga je zamalo izgubio. Naime, babica je mislila da je mrtvorođeno dete, pa je prestala da obraća pažnju na njega. Njegov ujak, koji je bio lekar po struci, primetivši to, spasio mu je život, dajući mu veštačko disanje, izdahnuvši  sa vazduhom i  duvanski dim. Imao je izvanredan talenat i bio smatran čudom od deteta. Sa 14 godina uspeo je da bez formalnog obrazovanja upiše Akademiju. Napravio je revoluciju u umetnosti, posmatrajući predmete iz više uglova, umesto iz jedne tačke. Doživeo je veliko bogatstvo i slavu, zbog kojih su njegova dela uopšte prestala da se kritikuju, ma kakva bila. Nakon razvoda sa balerinom Olgom, ostao je sa ljubavnicom, koja je nosila njegovo dete. U poznim godinama imao je mnogobrojne ljubavnice.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup