Elafonisos – evropski Maldivi

Elafonisos je grčko ostrvo koje se nalazi u zalivu Lakonija. Veoma je blizu kopnenog dela Peloponeza, te se sa njega vidi kompletno ostrvo. Tačnije, smešten je između Peloponeza i ostrva Kitire. Ranije, pre mnogo vekova je današnje ostrvo Elafonisos bilo deo kopna, ali usled posledica jednog zemljotresa se odvojilo i pretvorilo u ostrvo.

Elafonisos je još uvek relativno nepoznato ostrvo za srpske turiste. Turističke agencije nemaju organizovane aranžmane prvenstveno zbog daljine samog ostrva (udaljeno je oko 1450km od Beograda). Ukoliko vam je ova destinacija privlačna za sledeće letovanje, morate razmišljati o samostalnoj organizaciji putovanja. Moramo napomenuti da vreme utrošeno na organizaciju se svakako isplati još onog momenta kada sa trajekta vidite tirkiznu boju vode koja se pruža do ostrva i oko njega.

Pogled na Elafonisos

Boja vode na Elafonisosu

Elafonisos - pogled sa trajekta

Elafonisos – dolazak na ostrvo

Do Elafonisosa se stiže trajektom, koji polazi iz dva mesta: Pounta i Neapoli. Vožnja trajektom iz mesta Pounta traje svega 10-ak minuta koja su dovoljna za slikanje prelepe tirkizne vode. Cena trajekta je 10.5 evra za auto i 1 evro po osobi. Vožnja trajektom iz Neapolija traje oko pola sata. Prosečni vremenski period putovanja iz Beograda je oko 20 sati, ukoliko se ne odlučite da putovanje olakšate usputnim noćenjem.

Na ulasku u luku dočekaće vas dva simbola ostrva, a to su statua srne i crkva Agios Spiridona. Zapravo, po srnama je ovo ostrvo i dobilo ime. U luci stoji veliki broj čamaca i brodića jer se stanovništvo bavi uglavnom ribolovom. Broj stanovnika koji žive na ovom ostrvu je oko 300, ali tokom godine ugoste brojne turiste, čak desetostruko veći broj od samog lokalnog stanovništva. Elafonisos ima samo tehničku vodu, tako da se voda tokom boravka na ostrvu, mora kupovati. Pakovanje od 6 flaša vode od 1,5 litara košta od 1,6 do 2,5 evra, u zavisnosti od pakovanja i mesta gde se kupuje. U glavnoj ulici postoji puno restorana, koji uglavnom nude različitu vrstu morske hrane ili tradicionalne grčke specijalitete poput girosa, musake, suvlakija… Uveče, od 20h ta ulica se zatvara za saobraćaj i postaje pešačka zona. Ta činjenica ide u prilog restoranima, koji iznose stolove na ulicu i tako proširuju svoje kapacitete. Takođe, kafići su neizostavan deo svakog turističkog mesta, pa tako je i ovde. Ono po čemu se ne izdvaja od ostalih jesu i brojne radnjice sa različitim suvenirima. Na Elafonisosu ne postoje supermarketi poput Lidl-a, ali ima marketa u kojima su pristupačne cene.

Elafonisos - Agio Spiridon crkva
Agios Spiridon crkva

Najlepša i najpoznatija plaža je Simos plaža, koja se nalazi na jugu ostrva. Dugačka je nekoliko stotina metara i poseduje sprud sa koga se pruža neverovatan pogled. Postoji veliki parking koji vodi skoz do plaže. Prelep beli pesak i tirkizno more je pogled koji je veoma upečatljiv prilikom stupanja na ovu plažu. Voda je izuzetno mirna, topla, plitka sa postepenim ulaskom u dubinu. Zbog ovih karakteristika preporučujemo je i neplivačima, kao i deci. O čistoći govori i činjenica da je more prepuno različitih ribica, školjki, a mogu se pronaći i morske zvezde i hobotnice. Brojni brodići i jahte se usidre u blizini kako bi uživali u vodi. Postoje ležaljke na tri mesta na plaži.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cene su i više nego pristupačne – 6 evra za dve ležaljke i suncobran. Kafići nude pored pića, i tradicionalnu grčku hranu. Giros staje 3 evra ukoliko ga poručite na plaži, što je opet prihvatljivo za svačiji džep. Usluga je veoma brza i efikasna.

Ostale plaže su Panagias Nisia i Lefki, koje ne zaostaju za Simosom što se tiče tirkizne boje. Na plažama ne postoje tuševi, ali oni nisu ni potrebni s obzirom na čistoću vode.

Lefki plaža - Elafonisos
Lefki plaža – Elafonisos
Panagias Nisia plaža - Elafonisos
Panagias Nisia plaža – Elafonisos

Veliki broj Italijana je nešto što ćete sigurno zapaziti, ali i Grka koji dolaze iz Atine na odmor. S obzirom na veličinu samog ostrva, ne postoji rent-a-car, ali vam nije ni potreban. Ukoliko niste došli sa automobilom, bicikl i rent-a-bike će u potpunosti zadovoljiti vaše potrebe za prevozom na ostrvu.

Turističkih agencija na ostrvu nema, tako da ukoliko ste zainteresovani za neki izlet, moraćete sami da ga organizujete. Pounta, odakle kreće trajekt, jeste jedan od predloga za izlet. Ima prelepu divlju plažu koja je prepuna školjki i galebova. Drugi predlog je Monemvasija – srednjevekovni grad i tvrđava koji su smešteni na ogromnoj steni do koje se stiže mostom.

Ovo malo ostvo je idealno za letovanje svih turista koji traže mesto za miran odmor. Plaže su pravi dragulj ovog ostrva, koje nikog neće ostaviti ravnodušnim. U tekstovima koji su posvećeni ovom ostrvu, možete naći da ga upoređuju sa Maldivima, što i zaslužuje. Za potpuni doživljaj je ipak potrebno posetiti Elafonisos, jer ipak slike ne mogu da dočaraju njegovu lepotu.

Tekst priredila: Milena Furtula

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup