5 najčudnijih gradova duhova

Sigurno ste imali prilike da slušate priče ili da čitate o gradovima koji su nekad bili naseljeni i napredni, a potom se na ovaj ili način samo ispraznili. Najčešće razlog za ubrzano pražnjenje grada je ekonomske prirode, jer građani migriraju ka drugim gradovima koji i nude bolje poslove i viši standard života, mežutim neretko razlog nastajanja gradova-duhova su i prirodne katastrofe (kao u slučaju garda Pompeje u Italiji koji je ostao pokriven u vulkanskom pepelu). U ovom tekstu ćemo vam predstaviti pet najzanimljivojih i, u isto vreme, najčudnijih gradova duhova.

1. Pripiat (Ukrajina)

Grad je pre nego što je opustošio, brojao 50.000 stanovnika, od kojih je većina radila u nuklearnom postrojenju Černobil. Sada već legendarna havarija, je naterala kompletnu populaciju na iseljenje i danas u ovom ukrajinskom gradu možete videti tragove brze evakuacije stanovništva u vidu velikog broja ličnih predmeta koje su građani ostavili u žurbi.

2. Famagusta (Kipar)

Ovaj grad je bio svojevremeno kiparska turistička top destinacija. Posle turske invazije 1974. godine ovaj grad počinje da se prazni, da bi danas veliki broj privatnih pansiona i velikih hotela propao u velikoj meri ili se urušio. Mada je ovaj turistički gradić u potpunosti bez ljudskih stanovnika on nije sasvim bez života, jer ga morske kornjače koriste za svoja gnezda.Turska kiparska administracija je 2010. godine napravila plan da se ovaj grad ponovo oživi, pa ćemo ga možda morati skloniti sa ove liste.

3. Agdam (Azerbejdžan)

Izgubljen 1993. godine u Nagorno Karabah ratu, ovaj grad je bio prilično veliki sa svojih 150.000 stanovnika. Iako, u ovom gradu nije bilo direktnih sukoba, bio je izložen vandalskom ponašanju, te je većina objekata srušena ili oštećena, a većina stanovnika se odselila u druge delove Azebejdžana ili u Iran.

4. Krako (Italija)

Ovaj neverovatni gradić na steni, slobodno možemo nazvati srednjevekovnim, jer građevine potiču iz tog perioda. Prvi pisani tragovi o ovom gradiću potiču iz 11. veka, kada je jedan od crkvenih velikodostojnika bio zaveden kao vlasnik ovog gradića. Grad se tokom vremena često praznio, što zbog skoro nikakve privrede što zbog čestih zemljotresa i klizišta. Prva velika seoba se odigrala između 1892. i 1922. godine kada je skoro kompletno stanovništvo Kraka emigriralo u Severnu Ameriku, međutim tek je 1963. godine gradić ostao bez stanovnika kada su vlasti preselile preostali živalj u obližnju dolinu Krako Peskijera.

5. Kolmanskop (Namibija)

Velika dijamantska groznica je uticala na nastajanje ovog gradića usred pustinje. Krahom tržišta dijamanata posle Prvog Svetskog rata, započeo je krah ovog gradića. Tokom 50-tih godina prošlog veka, gradić je potpuno napušten, a pustinja je počela da uzima nazad zemlju na kojoj leži grad, te je većina objekata u gradiću pod peščanim pokrivačem.


NAPOMENA:
Slike su preuzete sa Odee.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup