Halkidiki – poluostrvo za odmor

Poluostrvo Halkidiki sigurno predstavlja jednu od najpopularnijih destinacija za srpske turiste, što zbog kraće udaljenosti u odnosu na ostale delove Grčke, što zbog blizine Soluna, i naravno neverovatnih plaža. Mediteranska klima, sela koja su zadržala tradicionalni duh i arheološki lokaliteti ukombinovani sa modernim kapacitetima su ključ u kojem se krije privlačnost ovog poluostrva. Halkidiki predstavlja predeo koji zaista može zadovoljiti sve tipove turista.

orange-beach-sitonija

Lokacija

Halkidiki je smešten u severnom delu Grčke, 100km od Soluna, drugog najvećeg grčkog grada i aerodroma Macedonia. Nalazi se između dva zaliva u Egejskom moru, Solunskog i Orfanskog. Prostire se na 3000km2, a glavni grad Halkidikija je Poligiros, koji je smešten u centralnom delu poluostrva. Pored Poligirosa, dva najveća grada na Halkidikiju su Nea Mudanija i Nea Kalikratija.

Halkidiki je podeljen na nekoliko regija, od kojih su najpopularnija tri tzv. prsta, kojim se završava ovo poluostrvo: Kasandra, Sitonija i Atos (Sveta Gora). Između prva dva prsta nalazi se Toronski zaliv, a druga dva Svetogorski.

Najlepše plaže i priroda

Dužina obale mora na Halkidikiju je 550km. Duž obala na Halkidikiju možete naći veliki broj prelepih plaža od kojih čak 46 krasi plava zastavica. Takođe, plavu zastavicu poseduju i dve marine na Halkidikiju. Jedna od najlepših plaža Halkidikija je Orange beach, na Sitoniji, koja poseduje prelepu boju mora i stenovitu obalu, sa isklesanim kamenjem. Mesta Afitos, Kalitea i Sarti poseduju predivne plaže, a plaža u Sartiju je čak proglažavana egzotičnom među brojnim turističkim časopisima. Neos Marmaras, ima posebno interesantnu plažu, zbog blizine turističkog kompleksa Porto Karas.

Najpopularnija letovališta

Halkidiki krasi zaista veliki broj letovališta smeštenih duž celog poluostrva, sem u predelu Atos, gde je smešteno svega nekoliko, poput Jerisosa i Uranopolisa. Ostala popularna letovališta su: Polihrono, Pefkohori (u koja masovno odlaze srpski turisti), Toroni, Sarti, Neos Marmaras, Nikiti itd.

Provod i izlasci

U zavisnosti od mesta i predela, razlikuje se i ponuda Halkidikija po pitanju provoda i izlazaka. Letovališta koja se smatraju najpogodnijim za letovanja mladih i imaju solidnu ponudu za provod i zlaske su: Pefkohori, Kalitea i Neos Marmaras.

Izleti

U predelu Halkidikija nalazi se čak 20 arheoloških lokaliteta, od kojih su najpopularniji Stagira (mesto Aristotelovog rođenja), i prelepa pećina Petralona, koja je pre 700 000 godina bila naseljena. U zavisnosti od odabranog letovališta, u ponudi su i brojna krstarenja u kojima se obilaze najlepše plaže Halkidikija i Toronski i Svetogorski zaliv. Poseta Solunu, ili atraktivnom akva parku pored njega, svakako predstavljaju izlete koji nikako ne treba propustiti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup