Hanioti – biser Halkidikija

Hanioti predstavlja jedno od popularnijih letovališta na poluostrvu Kasandra, pogotovo među mlađom populacijom. Smešten je na svega 60 minuta vožnje od Soluna (100 km), što mu svakako daje prednost u odnosu na mnoga druga letovališta. Nalazi se u severoistočnom delu Kasandre, između Polihrona (4km) i Pefkohorija (3km), što onima koji letuju u Haniotiju, omogućava lak obilazak i ovih letovališta, posebno uzimajući u obzir dobru povezanost poluostrva autobuskim prevozom.

Halkidiki, Hanioti Beach

Sudeći prema podacima, današnji Hanioti nastao je 1930. godine, nakon, što je istoimeno selo, smešteno 2,5 km odatle, preseljeno nakon razornog zemljotresa. Nakon toga vremenom se razvijao turizam, te je Hanioti danas popularno letovalište.

Hanioti je živopisno, moderno letovalište, pogodno za kako mlađu tako i stariju populaciju. Poseduje zadovoljavajući broj klubova, kafića, barova i restorana, te će većina turista bez napora pronaći odgovarajući tip izlaska i zabave.

Plaža u Haniotiju je prostrana, peskovitog tipa i oivičena parkom sa dosta zelenila, u kojem možete naći zaklon od Sunca. Na plaži se mogu pronaći skoro svi potrebni sadržaji poput ležaljki, suncobrana, kao i mogućnost sportova na vodi. Međutim na plaži postoji odsustvo tuševa i kabina, a donekle i čistoće. Voda, ipak, jeste čista i topla, sa plićakom, koji je dovoljno dug da odgovara deci, a ne smeta odraslima da plivaju. Međutim, prelaz između plićaka i dubljeg dela je prilično nagao. Plaža poseduje plavu zastavicu. Na plaži postoji i veliki broj beach barova, u kojima ako uzmete piće, dobijate besplatno ležaljku. Ukoliko ne volite gužvu koja može biti problem u sezonskom periodu, kako se udaljavate od mesta, posebno u pravcu Pefkohorija, pronaći ćete veliki broj izolovanijih plaža, na kojima možete uživati u sunčanju u potpunom miru.

Najživopisniji deo letovališta, smešten je u njegovom centralnom delu, gde se nalazi prelep trg, ukrašen fontanom, sa velikim brojem kafića, taverni i radnji, uličnih prodavaca, što doprinosi konstantnoj vrevi, čak i u kasnim večernjim satima. Ulice se zvezdasto šire od centra, kao jezgra mesta, na različite strane, što Hanioti čini netipičnim za grčko letovalište, kada je reč o prostornom planiranju. Letovalište krasi i crkva Sv. Jovana, koju ne treba zaboraviti obići.

Noćni život Haniotija je zadovoljavajući, zbog čega velikih broj mladih voli da letuje u ovom mestu. Veliki broj hotela organizuje večeri sa živom muzikom, a postoje čak i lokali u kojima se pušta srpska muzika. Za one kojima dosadi izlazak u ovom, mestu, mogu otići do letovališta Kalitea, koja ima još raznovrsniji noćni život.

Šoping je zadovoljavajući, s obzirom da ovo mesto obiluje najrazličittijim radnjicama i suvenirnicama u kojima se može pronaći sve što vam je potrebno.

Većina turista dolazi iz Srbije, Rusije i Bugarske.

Sve u svemu Hanioti predstavlja interesantno mesto za odmor, na kojem ćete steći gomilu lepih uspomena, i provesti nezaboravne dane i noći.

Izleti

Što se tiče izleta, generalno na prostoru poluostrva Kasandra, agencije organizuju veliki broj izleta, a Hanioti nije izuzetak. Najposećeniji izleti su:

1) Sveta Gora
2) Solun
3) Krstarenje Toroneos zalivom
4) Meteori
5) Waterland kod Soluna
6) Plaža Ksenija
7) Kasandria, Paliuri i crkva Presvete Bogorodice
8) Pećina Petralona

Naravno, ne treba isključiti mogućnost da u sopstvenoj režiji, obiđete plaže poput: Glarokavos, Golden beach, Ksenija, Pefkohori beach i Polihrono beach. Vreme možete iskoristiti i za obilazak Soluna ili gradića poput Kasandrije i Nea Mudanije.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup