9 benefita hodanja po plaži

Šetnja po plaži se uglavnom povezuje sa odmorom, uživanjem i načinom za opuštanje. Međutim, šetnja po plaži takođe može biti i vrlo korisna za ljudsko zdravlje, te vam u ovom postu predstavljamo 9 razloga zbog kojih treba praktikovati ovakve šetnje.

plaza-sarti-sitonija

1. Hodanje po pesku, deluje na stopala u vidu masaže, tako što svojom težinom telo se oslanja na zrna peska koja stimulišu značajne refleksološke tačke, što utiče na opuštanje organizma.

2. Kada šetate bosi po plaži, putem tabana, direktno apsorbujete elektrone u organizam. Prema naučnim istraživanjima, na ovaj način postiže se snažan antioksidantni efekat na organizam, koji može da smiri ili umanji bilo koji inflamatorni proces u bilo kom delu tela.

3. Morski vazduh bogat je mineralima, te magnezijum pomaže relaksaciji organizma, a jod poboljšava aktivnost tiroidne žlezde.

4. Šetnja po pesku, usled neravnog terena, uzrokuje 25% do 50% više sagorevanje kalorija, nego pri običnoj šetnji. Da bi telo savladalo neravan teren, mišići se više aktiviraju, kako bi telo održalo ravnotežu. Što je pesak mekši, to je sagorevanje kalorija intenzivnije.

5. Pesak se u neku ruku ponaša kao prirodno jastuče, te usled svoje mekoće prilikom šetnje stvara se manje opterećenje na tkivo organizma i koštani sistem, posebno na zglobove, u odnosu na običnu šetnju.

6. Stopala, a posebno tabani, vremenom postaju nežniji i mekši, s obzirom da pesak svojim abrazivnim dejstvom, uklanja mrtve ćelije. Ukoliko, nakon toga uđete i u more, dobićete dupli efekat, usled dejstva soli.

7. Šetnja po pesku jača snagu kostiju u kukovima, kolenima i donjim delovima nogu, što je posebno značajno za stariju populaciju.

8. S obzirom, da je naprezanje mišića intenzivirano prilikom šetnje po pesku, zatežu se mišići u predelu zadnjice i nogu, što doprinosi lepšem izgledu.

9. Šetnja uz ivicu obale, smanjuje otok u predelu članaka. Oko članaka postoji pojas konektivnog tkiva koji blokira limfne tokove, dok talasi na nežan način deluju na predeo članaka tako što oslobađaju pritiska i time pomaže limfi da teče uz nogu.

Međutim, treba napomenuti da ukoliko dugo niste hodali bosi po plaži, za početak bi bilo dobro da hodate po mokrom pesku kako bi se postepeno navikavali mišići i zglobovi u organizmu na drugačiji teren i novonastali napor. Kada naviknete organizam na mokri pesak, možete preći na suvi. Ako budete odmah bez navikavanja organizma na novi teren, preterivali sa aktivnostima na suvom pesku, možete dobiti bolove u predelu članaka. Preporučljivo je pred početak šetnje po pesku, uraditi i nekoliko vežbi istezanja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup