Hostel Celica Ljubljana

Slovenački Hostel Celica u Ljubljani, sigurno predstavlja jedan od najzanimljivijih hostela u Evropi, a zbog svoje jedinstvenosti može  se dopasti čak i onima koji nisu ljubitelji ovakvog tipa smeštaja. Lonely Planet, ga je čak uvrstio među 25 najboljih mesta za odsedanje na svetu.

Hostel se nalazi u širem centru grada, na 300 metara od železničke i autobuske stanice, tačnije na oko 5,6 minuta pešačenja.  Do užeg centra grada, peške se  stiže za najviše deset minuta, a od najbližeg aerodroma, udaljen je 35 minuta vožnje.

Prvi utisak koji se stiče, kada ugledate spoljnji izgled zgrade hostela, dvorište i ruinirane okolne zgrade, je da ste došli na napušteno stovarište.  Fasada hostela i okolnih zgrada iscrtane su čudnim grafitima, dvorište deluje neuređeno, što sve ostavlja pomalo jeziv utisak.  Međutim unutrašnjost hostela, daje potpuno drugačiju sliku. Moderno uređen enterijer, ostavlja utisak vedrine, koja pre ne tako davnog vremena nije karakterisala ovaj prostor. Naime, ovaj hostel, nekada je predstavljao vojni zatvor, da bi nakon desetogodošnjeg preuređivanja, 2003. godine postao jedno od zanimljivijih mesta za odsedanje turista, koji žele jeftin smeštaj.

Umetnička nota, vrlo je istaknuta, kada je reč o enterijeru ovog hostela. Svaka soba, drugačije je uređena, i svaku od njih uređivala je druga grupa umetnika. Interesantno je, da je čak 80-oro umetnika iz celog sveta, bilo je uključeno u uređivanje ovog hostela. Posebno zanimljivo je to što su na  dvadeset soba ovog hostela, zadržane rešetke na vratima i prozorima.

Kada je reč o smeštajnim kapacitetima ovog hostela, sobe na prvom spratu su dvokrevetne i imaju zajedničko kupatilo, dok na gornjem spratu postoje nešto komfornije sobe sa četiri kreveta i svojim kupatilom. Takođe, u okviru hostela postoje i sobe sa 5 i 12 kreveta, apartman i soba prilagođena za hendikepirana lica, smeštena u prizemlju.

U cenu noćenja u ovom hostelu, uračunat je doručak na bazi švedskog stola, a ono što izdvaja ovaj hostel od ostalih, kada je reč o pružanju usluge ishrane, je da ista ne mora biti propraćenja noćenjem, odnosno odsedanjem u hostelu. U okviru hostela, postoje tri tematska restorana.

Što se tiče ostalih usluga u okviru hostela, zanimljivo je da hostel iznajmljuje svoje prostorije za održavanje manifestacija različitog tipa, muzičkih događaja, izložbi, čak i poslovnih sastanaka. Kulturni program hostela, uključuje džez večeri svakog utorka, izložbe u galeriji, poetske večeri, radionice, različite prezentacije i debate. U okviru hodnika hostela, gde su smeštene sobe, postoje i uređeni delovi, sa malom kuhinjom predviđeni za druženje.

Takođe, u okviru hostela moguće je koristiti vešernicu, koja se nalazi na drugom spratu, zatim rent-a-car, i rent-a-bike usluge. Hostel poseduje i sobu za molitvu i suvenirnicu, a svakog dana u dva sata po podne, održava se organizovana tura kroz hostel. Veliki spektar usluga ovog hostela jasno označava njegovu mnogostranost.

Prilikom dolaska u hostel, na recepciji se ostavlja depozit od 10 eura, koji hostel zadržava za slučaj da turista pričini štetu u sobi, ili npr. izgubi ključeve od iste. Prilikom odjavljivajna iz hostela, od turista se zahteva da pokupe svu posteljinu i peškire iz sobe, i donesu ih do recepije zajedno sa ključevima, kako bi se osoblje hostela uverilo da nije pričinjena šteta ovom delu imovine, nakon čega se vraća ili zadržava depozit. Ovaj deo politike hostela, može biti neprijatan posetiocima.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup