Hram Santjago – crkva koja izranja iz vodenih dubina

Hram Santjago je globalno poznat po tome što se periodično, usled velikih suša, izranja iz vode i tada predstavlja prelepo mistično mesto koje pohode putnici namernici i turisti. Ovaj hram se nalazi u Nezahualcoyotl rezervoaru, u meksičkoj državi Čiapas. Osnovan je sredinom 16. veka u blizini manastira Tekpatan, za koji se smatra da je delo istog graditelja. Za osnivača ove crkve sa neobičnom sudbinom se smatra Bartolom de las Kasas, čuveni reformator i pripadnik reda dominikanaca, koji je došao u Meksiko sa španskim osvajačima.
hram-santjago
Crkva je opsluživala mnogo manju zajednicu vernika, i prepostavlja da se očekivalo veće naseljavanje u ovoj oblasti. Takođe, smatra se da nikad nije imala stalno svešteničko osoblje, nego da su službe držali sveštenici iz obližnjeg Tepatan manastira.
Hram Santjago je napušten između 1773. i 1776. godine u vreme kada je lokalno stanovništvo desetkovano epidemijom malih boginja. I danas kada se voda dovoljno povuče mogu se videti kosturnice žrtava epidemije, koje svedoče o ovom užasnom događaju.
hram-santjago2
Hram je potopljen izgradnjom brane Malpaso 1996. godine, ali pojedinih godina kada su velike suše, crkva izranja i postaje stecište radoznalih. U martu ove godine ova crkva je ponovo izronila iz dubina vode, ali ovaj put je suša bila toliko velika da je crkva postala dostupna i pešacima. Poslednje izranjanje hrama Santjago je privuklo i pažnju novinara britanskog Mirora koji su napravili zanimljivu priču i ove zadivljujuće fotografije.

Komentari

komentara

Tags:,

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.