Kako do idealne težine?

hrana-i-kalorijeIdealnu težinu možete izračunati na jednostavan način. Podelite svoju težinu sa visinom izraženom u metrima na kvadrat. Ukoliko se broj koji ste dobili kreće od 20 do 21, znači da imate normalnu težinu. Preko toga, znači da imate koji kilogram viška, a od 30 pa na dalje znači da imate ozbiljan problem sa viškom kilograma. Ukoliko želite da imate težinu kao devojke sa duplerica, kao rezultat prethodno navedenog izračunavanja, morate imati 18. Modeli imaju 17, a ako ste izračunavanjem, kojim slučajem dobili broj 14, znači da imate problem sa anoreksijom.

Održavanje težine lako se postiže ukoliko ne prelazite dozvoljeni broj kalorija, koje ste uneli u organizam. Kako biste otkrili koja količina kalorija, odgovara oderđenoj težini, odnosno koliko kalorija je potrebno da unesete, spram željene težine, uradite sledeće:

Pomnožite težinu u kilogramima sa 19,2.

Broj koji dobijete pomnožite sa:

1) 1,4 – ako se ne bavite sportom i ako se slabo krećete
2) 1,7 – ako ste sportski tip i dugo ste u pokretu
3) 2,0 – ukoliko vaša energija ne zna granice

Pokazaćemo izračunavanje na primeru za težinu od 54 kg.

54 x 19,2 = 1036,8
1036,8 x 1,4 = 1451,52 kcal

Skraćenica za kalorije je kcal. Na namernicama ćete često videti da je njena energetska vrednost izražena samo u kilodžulima (kJ), pa ćete morati da ih pretvarate u kalorije. Jedna kalorija (kcal)=4,1851016 kilodžula (kJ).

Hrana i kalorije (kalorijska vrednost namirnica)

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.