Ishrana spram krvne grupe

ishrana-i-krvne-grupeKako savremena istraživanja tvrde, pravilna ishrana u mnogom zavisi i od krvne grupe koju pojedinac poseduje. Ukoliko se ishrana uklopi spram krvne grupe, dobro zdravlje, odgovarajuća telesna težina, i mladolik izgled su znatno lakši za postizanje. Istraživači su čak podelili ljude na četiri tipa, spram postojeće četiri krvne grupe, i objasnili evoluciju svake krvne grupe pojedinačno. Sasvim je izvesno da je pojava i evolucija krvnih grupa, usko povezana sa evolucijom čoveka.

Nastanak i evolucija krvnih grupa

Krvna grupa 0 je prva nastala i seže čak iz doba Kromanjonaca i prva je krvna grupa, koja je otkrivena. Danas je najrasprostranjenija širom sveta, a karakteristično za ove ljude je da imaju visok sadržaj stomačne kiseline, što im pomaže da efikasno utroše većinu hranljivih sastojaka iz mesa, na čemu i treba da se bazira njihova ishrana. Krvna grupa A je nastala u Neolitskom periodu, genetskom mutacijom, koja je nastala prilagođavanjem čoveka na nove životne uslove, tj napuštanjem lova i prelaskom na zemljoradnju. Zbog toga se ovaj tip ljudi smatra vegeterijancima. Takođe, krvna grupa A je otpornija na infekcije, što je još jedan od razloga njene pojave. Danas je najzastupljenija u područjima Jadranskog, Egejskog i Mediteranskog mora i Japanu.

Krvna grupa B je nastala između 10000 i 15000 godine pre Nove Ere, na području današnje Indije, i Japana. Krvne ćelije su stvorile membranu B tipa, a većina naučnika smatra da je to bila reakcija na nagle klimatske promene. Današnja područja u kojima je ova krvna grupa najzastupljenija, prate putanju prastare migracije naroda, a obuhvataju područja Istočne Evrope i veći deo Azije. Veliki broj Jevreja ima ovu krvnu grupu, a prisutna je takođe u pojedinim delovima Austrije i Nemačke.

Krvna grupa AB je najređa i nastala je znatno kasnije od ostalih. Studije su pokazale da ova krvna grupa datira svega desetak vekova. Nastala je mešanjem tipa A i tipa B, i ima je svega 5 % populacije. Poseduje karakteristike oba tipa krvnih grupa. Ova krvna grupa je najčešća u severnom delu Indije.

Ishrana spram krvne grupe – namirnice

Kako bi detaljnije pojasnili koje namirnice odgovaraju određenoj krvnoj grupi, u nastavku ćemo priložiti tabelu u kojoj su predstavljene sve najbitnije namirnice. Sve namirnice su podeljene na tri grupe: hranu koju treba izbegavati i koja je predstavljena znakom minus, u tabeli, hranu koja ima blagotvorno dejstvo i koja je označena znakom plus, u tabeli, i hranu koja je neutralna, i može se uzimati u manjim količinama, označena je znakom 0, u tabeli.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup