Jabukovo sirće – eliksir zdravlja

jabukeJabukovo sirće se smatra eliksirom već hiljadama godina, a koristi se za regulisanje mnogobrojnih zdravsvenih tegoba. Može se uzimati svakog jutra pre doručka, tako što se razblaži jedna do dve kašičice, u čaši mlake vode, sa ili bez dodatka jedne ili dve kašičice meda.

Jabukovo sirće se najčešće koristi za rešavanje problema sa povišenom telesnom težinom. Redovnom upotrebom, može da pomogne skidanjem bar jednog, do dva kilograma nedeljno. Uz to, regeneriše sluznicu creva, ubijajući štetne bakterije, podstiče probavu, i ubrzava rad metabolizma.

Korišćenjem jabukovog sirćeta, održava se nivo šećera u krvi. S obzirom da deluje alkalno, normalizuje i PH vrednost krvi. Deluje lekovito, kada je reč o glavobolji, migreni, nesvestici, vrtoglavici, visokom krvnom pritisku, bolovima u sinusima, povećanju plodnosti, opstipaciji, pročišćavanju organizma, hroničnom umoru i noćnom mokrenju kod dece. Odgovora kao dodatak u ishrani, kako sportista, tako i intelektualaca.

Jabukovo sirće, sadrži kalijum, pa stoga, pomaže osobama koje pate od njegovog nedostatka. Povećavanjem količine kalijuma u organizmu, poboljšava se radna sposobnost i koncentracija, a eliminiše se hronični umor, slabost, pospanost i bolovi u mišićima.

Spoljnom upotrebom jabukovog sirćeta, smanjuju se tegobe kod proširenih vena, nekih reumatskih bolesti, opekotina, ekcema, mitisera, a dobro je koristiti ga i prilikom masaža, ili kupki, ukoliko ne patite od kožnog oboljenja izazvanog gljivicom kandidom.

Ukoliko, osećate bolove u grlu, možete ga isprati nerazblaženim sirćetom, i to je jedini slučaj kada je dozvoljeno koristiti ga nerazblaženo.

Međutim, sve ovo ne znači da jabukovo sirće mogu svi upotrebljavati, a pogotovo ne neograničeno. Ljudi koji imaju različite stomačne probleme, poput: gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, ili viškom želudačne kiseline, nikako ne bi smeli da uzimaju jabukovo sirće, kako ne bi pogoršali svoje zdravlje. Postoje upozorenja i za one koji nemaju stomačne probleme, a to su da ga nikako ne uzimaju nerazblaženo, osim ako nije reč o ispiranju grla i sl., kako ne bi oštetili zubnu gleđ i želudac. Osobe sa niskim pritiskom, ukoliko već uzimaju jabukovo sirće, trebalo bi da piju kafu i limunadu, kako im se pritisak ne bi previše spustio. Takođe, ne preporučuje se da se preteruje sa njegovom upotrebom, pa ona ne bi trebalo da traje više od tri do četiri meseca, nakon čega treba napraviti pauzu.

U bolje opremljenim prodavnicama, možete odabrati jabukovo sirće, od onog proizvođača koji vam najviše odgovara, što spram razlike u ukusu, tačnije kiselosti koja neke ljude odbija, što zbog primećenih rezultata. Takođe možete naići i na vrste jabukovog sirćeta, koje se koristi za rešavanje određenih zdravstvenih problema.

Pored jabukovog sirćeta, ukoliko spadate u rizičnu grupu, koja ne bi smela da ga koristi, možete jesti sveže jabuke (divlje ili obične), jer je  ovo voće je vrlo lekovito. Pomaže kod anemije i opstipacije, kada se koriste u ishrani, i kod išijasa ako se stave na bolna mesta. Čaj od jabuke se koristi za dobar san, i regulisanje poremećaja organa za varenje.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup