Kako se rešiti peruti?

Moramo reći da pravi lek za potpuno oslobađanje od peruti – NE POSTOJI, ma koliko pojedini proizvođači šampona tvrdili drugačije. Naravno, uz korišćenje određenih preparata i šampona moguće je ovaj problem minimalizovati i držati pod kotrolom. U ovom tekstu ćemo pokušati da vam prenesemo neka iskustva u borbi protiv peruti.

 

Šta je zapravo perut?

Perut ne treba mešati sa običnim suvim temenom. Sasvim je normalno da teme (skalp) ima određenu suvoću i da u vezi sa tim se pojave “pahuljice” na koži glave. Perut predstavlja veliku količinu ovih “pahuljica” mrtve kože na glavi. Perut je vrlo čest poremećaj kože glave i od njega pati skoro polovina odraslog stanovništva bez obzira na nacionalnost, boju kože ili pol. Količina peruti zavisi od vremena i godišnjeg doba, pa je zimi pojava peruti češća nego u bilo koje drugo godišnje doba.

Ćelije kože odumiru i zamenjuju ih nove ćelije, dok se stare pretvaraju u “pahuljice”. Kod osoba bez peruti trajanje ovog ciklusa je mesec dana, dok kod osoba koje imaju problem sa peruti ovaj ciklus se ponavlja na svakih 2 do 7 dana. Perut je rezultat nekoliko faktora: ulja kože koji se naziva sekrecija sebuma, metabolički nusprodukata kožnih mikroorganizama (najpoznatija je gljivica Malassezia), i individualnih sklonosti.

Kako da tretirate perut i svedete je na minimum?

Najlakši način da perut držite pod kontrolom, tj. bez preterane vidljivosti na kosi i odeći je upotreba preparata za borbu protiv peruti. Najčešće su to šamponi protiv peruti, razni losioni, ali i razni drugi preparati za tretiranje kože glave. Šampone protiv peruti možete naći u svakom supermarketu ili bolje opremljenoj apoteci. Većina proizvođača šampona pravi i specijalne šampone za osobe koji se bore protiv peruti, dok postoje i brendovi koji su specijalizovani samo za šampone protiv peruti.

Kada uzimate šampon najbolje je da ga birate u skladu sa odlikama vaše kose, pa tako nekome odgovara šampon za masnu kožu protiv peruti, dok neko drugom je potreban šampon za sjajnu kosu bez peruti. Neke od aktivnih supstanci koje pomažu u normalizaciji skalpa i odstranjenju peruti su: CPT (Cink Pirition), kortikosteroidi, Selen-sulfid, ugljeni katran, imidazolni antigljivični agensi, crni biber, ulje jajeta itd. Preparati sa ovim sastojcima su se pokazali kao najbolji u borbi protiv peruti.

Kako da perem kosu šamponom protiv peruti da bi efekat bio maksimalan?

Kosu je potrebno prati minimum tri puta nedeljno šamponom protiv peruti i to tako što ćete posle “predpranja”, kosu oprati još jednom. Pre ispiranja kose šampon držite minimum 7 minuta na glavi pre nego što dobro isperete glavu. Na ovaj način omogućavate aktivnim sastojcima šampona da prodru do vaše kože glave i da budu postignu maksimalnu efikasnost. Ukoliko se ljuspice peruti pojavljuju i van kose, npr. čelu, nosu, obrazima, ušima itd. i te delove glave možete tretirati šamponom protiv peruti na sličan način kao kožu glave.

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.