Kult zvani “Konami code”

Kult je možda prejaka reč za veliki broj sajtova koji su na svojim stranicama dodale “Konami Code”, ali ovaj trend je prilično rasprostranjen u poslednjih godinu dana i sve više sajtova ga ubacuje na svoje stranice.

Šta je Konami code?

Kako se u Vikipediji navodi, Konami Code (Konami kod) u Japanu poznat i kao Konami komanda (コナミコマンド, Konami Komando?) je cheat code koji inkorporiran u veliki broj igrica koje radio Konami. Na donjoj slici možete videti kako se poziva taj kod, uz napomenu da se u nekim verzijama na kraju dodaje i pritisak na Start dugme (kod nekih konzola), Enter (na sajtovima) itd.


Kod je stvorio Japanac Kazuhisa Hašimoto za igricu Gradius, pucačinu koja se igrala daleke 1986. godine, na Nintendo konzolama. Hašimoto je ovaj kod stvorio, pošto je ustanovio da je igrica preteška za prosečnog igrača. Naime, unosom ovog koda igrač otključava sve ono što mu je potrebno da lakše “pređe” igricu, a što se inače dobija prelaskom svakog nivoa posebno. Konami kod je uključivan u sve naredne verzije igrice Gradius, međutim popularnost je stekao tek 1988. godine kada je uključen u igricu Contra. U ovoj igrici je kod bio programiran da igraču, na 3 života u originalnoj verziji igrice, doda još 27 života.

Interesantno je da je Konami kod iskorišćen i u Palm webOS uređajima (unosom ovog koda se ulazi u Developer mode), kao i na nekoliko desetina sajtova. Listu sajtova sa primenom Konami koda možete naći na adresi konamicodesites.com. Ulazak na sajt, naravno otključavate unosom koda.

Konami kod na webu

Konami kod na webu je prisutan već neko vreme, ali je do sada bio “privilegija” manjih “geek” sajtova. Popularnost kod širokih narodnih masa je stekao kada su ga na svoje stranice uključili Google Reader, ESPN (samo za 1. april- Dan šale), i posebno Facebook. Ukoliko na Facebook-u ukucate ↑ ↑ ↓ ↓ ← → ← → B A ENTER, na svaki Vaš skrol mišem pojavljuju se raznobojni balončići. Nekorisna, ali prilično zanimljiva i simpatična funkcionalnost. Čak je i jedna stranica na Facebook-u sa preko 170.000 fanova posvećena ovom fenomenu – Magični krugovi.

I na kraju ako hoćete da se razonodite ukucajte ↑ ↑ ↓ ↓ ← → ← → B A (gore, gore, dole, dole, levo, desno, levo desno) i stiskajte što brže ENTER na stranicama našeg bloga. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup