Kupovina preko interneta u Srbiji

internet-kupovinaKupovina preko interneta postaje sve popularnija u Srbiji. Istraživanje, koje je sprovela Visa prošle godine, je potvrdilo rast popularnosti kupovine proizvoda i usluga putem interneta u našoj zemlji. Većina ispitanika je izjavila da najviše vodi računa o sigurnosti prilikom plaćanja i da uglavnom preko interneta kupuju knjige, časopise i muziku. Gotovo sva kupovina koju Srbi obavljaju preko interneta obavlja se na inostranim sajtovima, što je razumljivo jer je mali broj domaćih sajtova koji imaju znak “Verified by Visa”, kom kupci i najviše veruju. Kompanija Visa je došla do vrlo zanimljivog podatka da muškarci uglavnom koriste njihove debitne kartice, dok se žene češće odlučuju za kreditne Visa kartice prilikom internet šopinga.

U Srbiji već postoje kompanije koje su razvile svoj sistem plaćanja pre interneta, među kojima su najpoznatiji PakomPay i Pexim eMS. Implementiranje PakomPay-a je podeljeno u četiri paketa: Light, Standard, Pro i Flat. Tabela naknada za korišćenje PakomPay sistema je data u donjoj tabeli.

Promo (*)

Light

Standard

Pro

Flat

Otvaranje naloga:
(jednokratno)

799,00

29.800,00

29.800,00

29.800,00

29.800,00

Mesečno održavanje:
(jednom mesečno)

0,00

0,00

1.960,00

3.920,00

36.600,00

Provizija po transakciji:
(procenat)

0%

6%

1.90%

0.90%

0%

Naknada po transakciji:
(fiksno)

0,00

30,00

30,00

30,00

0,00

– sve cene su u dinarima bez uračunatog PDV-a

Jedina banka koja u svojoj ponudi ima rešenje za e-trgovinu je Banca Intesa, međutim zbog strogih zahteva za implementaciju ova opcija nije dostupna velikom broju internet preduzetnika. Naime, uslovi za uključivanje u Banca Intesa E-Commerce sistem su sledeći: kompanija mora biti registrovana za delatnost barem dve godine, da bude klijent banke barem pola godine i da ostvaruje prihod veći od 500.000€ i ostvarenu neto dobit.

Web prodavnice sa podrškom online plaćanju u Srbiji

Preko PakomPay sistema je moguća kupovina na sajtovima PakomShop, Apple, Suveniri Srbije, Yachting Club Belgrade, Chateau Bakery Cafe.

Sistem naplate preko Banca Intesa E-Commerce sistema su implementirali: Comtrade Shop, Cri, Delta Generali, eMS, Eunet, Extra, Formax Store, Garmin, JatAirways, Laguna, List Computers, Multicom, MT:S, Na dlanu Shop, Neobee, Pakom Shop, SezamPro, Telenor, Tehnomanija, TiCo, Tuck, TV Shop, Železnice Srbije, Zlatara Andrejević.

Pexim eMS sistem je implementiran na sajtovima Dunav Osiguranja, Card Service, Knjižara, Dobra knjiga, Papirni svet, Intertel

Domaći avio prevoznik Jat Airways prodaje karte za avio saobraćaj, koje se mogu platiti nacionalnom DIna karticom, putem sistema Narodne banke Srbije.

Saveti za kupovinu preko interneta

Savetujemo vam da pri kupovini roba i usluga preko interneta vašu lozinku koju koristite prilikom kupovine uvek držite u tajnosti,
da podatke sa Vaše kartice otkrivate jedino prilikom kupovine preko interneta,  beležite sve vaše transakcije preko interneta i verujete jedino sajtovima koji su sertifikovani od strane izdavalaca kartica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup