Lansiranje Majkrosoftovog novog pretraživača Bing propalo pre lansiranja!?

bing-logoOsvanuo je i taj 28. maj 2009. godine kada je Majkrosoft trebao da lansira svoj novi pretraživač pod nazivom Bing. Čelni ljudi Majkrosofta su dugo “pretili” da će njihov novi pretraživač zauvek izmeniti pretraživanje i ugroziti Gugl, kako ih niko nije ugrozio u poslednjih 10 godina. Zapravo, Majkrosoft je najavljivao odlučivač, a ne pretraživač. Najkraće, Bing je trebalo da pomogne korisnicima da donesu najbolju moguću odluku o tome šta će čitati, kupovati i pretraživati. Mesecima se pričalo o projektu koji će Majkrosoftu obezbediti prednost u odnosu na Gugl na polju pretraživača.

Malo posle 8 časova ujutro na prestižnoj konferenciji All Things Digital u San Dijegu Stiv Balmer je izašao na pozornicu. Nekoliko stotina direktora koji su prisustvovali konferenciji je zadržalo dah i očekivalo premijeru novog “čuda” na webu. Umesto “čuda” dobili su informaciju da će Majkrosoft ubrzo da lansira svoje “čudo” i da će se zvati Bing. Osim nekoliko stotina razočaranih direktora i slabe medijske pokrivenosti, što je samo po sebi problem, za Majkrosoft problemi tek počinju. Ovo je trebao da bude veliki dan Majkrosofta. Bing je trebao da bude heroj dana 28. maja. Međutim, u San Francisku u isto vreme je predstavljen novi proizvod kompanije Gugl – Google Wave. Guglov Talas je odneo titulu heroja dana. U jednom od prethodnih postova predstavili smo Google Wave, kojim Gugl pravi revoluciju u komunikaciji na webu. Odjednom su sve oči uperene na San Francisko i Gugl-ovu konferenciju za developere. Posle prezentacije na kojoj je predstavljen Google Wave, četiri hiljade (i brojevima 4.000) developera je ustalo aplaudiralo i navijalo, a neki su čak mahali svojim laptop-ovima.

Šta se desilo?

Gugl prati reputacija da je društveno odgovorna kompanija koja “ne čini zlo”, ali u ovom slučaju su pokazali da znaju da igraju “prljavo”. Ukrali su svu pažnju javnosti od Majkrosofta trikom. Naime, već pominjani Google Wave je tajni projekat koji zadnje 4 godine razvija grupa programera na čelu sa Larsom i Jensom Rasmusenom, tvorcima Google Maps-a. Kako navodi Majkl Arington na svom blogu TechCrunch, dan pre objavljivanja Google Wave-a, Vik Gundotra potpredsednik Gugla zadužen za inžinjere, je najavio da će sutra Gugle nešto veliko da najavi. Kao što znamo, developeri jako vole Open Source projekte (što Google Wave jeste) tako da je velik uspeh bio neminovan.

Posle ovih događaja po Silikonskoj dolini je počelo da se priča da Bing zapravo je skraćenica od But It’s Not Google (prevod: ali nije Gugl), što dovoljno govori o tome koliki je fijasko pretrpeo Majkrosoft. Neki bi rekli “dobri momci” su odneli još jednu pobedu nad “velikom i zlom” korporacijom koja brine samo za profit, ali setite se da je Gugl upravo koritio Majkrosoftovo oružje da dobije ovu bitku. Ova činjenica je pomalo zabrinjavajuća, jer vrlo lako u Guglu možemo dobiti još jednu bezobzirnu “profit-driven” korporaciju.

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.