Lefkada – I deo

Lefkada predstavlja četvrto po veličini ostrvo u Jonskom moru. Ostrvo se nalazi između Krfa i Kefalonije, i prostire na površini od 336 km2. U okviru prefekture Lefkada, koja ujedno predstavlja i najmanju prefekturu u Grčkoj, nalaze se četiri ostrva: Lefkada, Meganisi, Kastos i Kalamos. Čitava prefektura sastoji se od dvadeset i četiri manja i nešto veća ostrva, što samo po sebi govori o tipu pejzaža, koji preovlađuje kada se pomisli na Lefkadu.

Put do ostrva Lefkada preko podvodnog tunela

Do ovog ostrva možete stići autobusom, kolima ili avionom. Ukoliko idete kopnenim prevozom, očekuje vas put od 18 sati (iz Srbije), što je značajno kraće nego do nekog od okolnih ostrva. Put je kraći zahvaljajući činjenici da je ostrvo povezano sa kopnom plutajućim mostom dužine od 50 metara, te samim tim ne gubi se ni vreme ni novac na prevoz trajektom. Sam kanal između Lefkade i kopna, prokopan je sredinom VII veka p.n.e. od strane Korinćana. Nešto pre pomenutog mosta prolazi se kroz podvodni tunel Preveza-Aktio, što predstavlja svojevrsnu atrakciju za turiste. Ukoliko se ipak odlučite za prevoz avionom, najbliži aerodrom (International Aktio Airport) nalazi se kod Preveze, koja je udaljena od Lefkade svega dvadesetak kilometara.

Stanovništvo ostrva Lefkada

Populacija na ovom ostrvu broji 20.751 stanovnika, od kojih 6.903 žive u istoimenom glavnom gradu Lefkada. Prefektura Lefkada broji 22.506 stanovnika, što jasno goovri da je od četiri dela ove prefekture, najgušća naseljenost upravo na ostrvu Lefkada. Samo stanovništo, još uvek deluje nenaviknuto na turizam koji je u usponu na ovom ostrvu, te može se desiti da doživite neprijatnosti tipa, da vam u radnji ili Rent-a-car agenciji naplate veću cenu proizvoda ili usluge, nego što ona zaista jeste, ili da im nedostaje gostoljubivosti u komunikaciji.

Glavni grad Lefkade

Glavni grad i administrativni centar prefekture Lefkada je istoimeni grad Lefkada, odnosno na engleskom Lefkas Town. Pre prelaska mosta, koji povezuje kopno i ostrvo, a koji vodi direktno do grada Lefkada, nalazi se tvrđava iz IX veka Agia Mavra, a koja je otvorena za posetioce. Grad Lefkada, okružen je morskim jezerom, morskim  kanalom i peščanim sprudom Giras sa četiri vetrenjače, sa jedne i brdima sa druge strane. Morsko jezero predstavlja jedno od najznačajnijih staništa u Jonskom arhipelagu, i zaštićeno je Ramsarskom konvencijom, kao vodeno stanište od međunarodnog značaja.

Građevine u centru grada, građene su u srednjevekovnom evropskom stilu, dok stambeni objekti poseduju specifičan oblik gradnje protiv zemljotresa, koji je jedinstven sistem u Grčkoj. Jedna od ulica u centru grada ukrašena je zastavama drugih zemalja, među kojima se nalazi i srpska zastava. Marina ovog grada, a koja se nalazi na istočnoj grada, predstavlja najmoderniju marinu u Grčkoj.

Na severu grada Lefkada, nalazi se maslenik, sa vekovima starim maslinama, a na brdu iznad grada Lefkada smešten je manastir Faneromeni, sa čudotvornom ikonom Faneromene, koja je delo svetogorskog monaha. Pored pomenutog, treba posetiti i arheološki muzej, koji sadrži zbirke iskopina grobnih mauzoleja iz antičkog doba.

Grad Lefkada je mali grad, što se značajno oseti kada je reč o pojedinim aspektima značajnim za turiste. Mnogo je manji izbor restorana i kafića nego što je slučaj sa glavnim gradovima okolnih ostrva kao što su Krf ili Zakintos. Takođe, dobar šoping u ovom gradu, gotovo da ne postoji, s obzirom da je reč o ili demodiranoj ili o preskupoj garderobi u nefirmiranim radnjama.

Grad Lefkada odlično je povezan autobuskim prevozom sa svim ostalim mestima na ostrvu. Autobuskim prevozom iz ovog grada može stići do nekih od najlepših plaža na ostrvu, kao što je plaža u Agios Nikitasu. Međutim, ukoliko ne putujete u sezonskom periodu (od sredine jula do sredine avgusta), proverite sa predstavnikom vaše agencije raspored autobusa, jer ako se budete vodili polascima istaknutim na stanicama, shvatićete da je raspored zastareo i da postoji veliki broj ukinutih polazaka, s obzirom da isti važe samo za sezonu. Upravo zbog toga, najsigurniji prevoz jeste iznajmljeni automobil ili skuter, mada ako ga ostavite malo duže na parkingu, možete ga zateći na primer ispljuvanog, što opet govori o ponašanju lokalnog stanovništva.

Lefkada II deo>>

Lefkada III deo>>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup