Lefkada – II deo (priroda i plaže ostrva)

Priroda na Lefkadi je zaista, vrlo raznolika. Dok su zapadna i južna strana ostrva strmi i ukrašeni prelepim plažama i tirkiznom bojom mora, istočna strana je blaža, sa ne tako interesantnim pejzažom i bojom  mora, ali sa razvijenim turističkim objektima na istoj. Unutrašnjost ostrva je planinskog karaktera, sa velikim brojem sela, koja su očuvala svoj tradicionalni izgled, zatim crkvama, manastirima, vetrenjačama, vodenicama i klisurama.

Zapadna strana ostrva

Ovaj deo ostrva ima prelepe plaže, sa izuzetnom bojom mora, čak najlepšom na celokupnom ostrvu. Međutim, talasi su često izraženiji nego na istočnoj strani, te stoga treba biti oprezan.

Pefkulia, predstavlja dugu peščanu plažu koja pored klasičnog dela poseduje i deo namenjen nudistima.

Agios Nikitas, je manja ali verovatno i najsimpatičnija plaža na celom ostrvu. Pripada istoimenom letovalištu, nekomercijalnog karaktera. Voda je čista, plićak zadovoljavajući, ispunjen manjim stenama, a plaža je okružena kafićima i tavernama. Sa njene leve strane, nalazi se plaža Amudula, do koje se može doći jedino plivanjem, a gde se nalazi i pećina Fokotripa.

Milos je jedna od najpopularnijih plaža na ostrvu. Plaža je peščana, a more tirkizno plavo. Ne može joj se prići automobilom, već peške iz Agios Nikitasa ili brodićima iz istog mesta.

Katizma, predstavlja šljunkovitu plažu sa nestvarnom, jasno upadljivom svetlo-plavom bojom mora. Međutim, ukoliko duva severozapadni vetar, treba biti vrlo oprezan jer talasi mogu biti vrlo visoki. Parking ispred plaže se plaća 5e, i u tu cenu uračunate su ležaljke na plaži. Kafić u kojem se možete osvežiti, nalazi se u blizini i gleda na plažu. Iznad kafića nalaze se i odmaralište u kojem se može potražiti apartmanski smeštaj.

Egremni, predstavlja 2 km dugu plažu, okruženu liticama. Voda je čista i providna, a na plaži se nalazi i bar. Do plaže se dolazi silaskom niz 350 stepenika.

Porto Kaciki, predstavlja prelepu plažu, sa zanimljivom svetlo-plavom bojom mora, koja se pored obilaska u sopstvenoj režiji, obilazi i za vreme izleta Lefkada-Kefalonija-Itaka, sa kraćim zadržavanjem. Plaža poseduje barove, a do nje se dolazi silaskom niz usku stazu.

Pored pomenutih plaža zanimljive su i Kalamici, Kavalikefta, Megali Petra Avali i Megali Gialos.

Južna strana ostrva

Južna strana ostrva je poznata po Vasiliki i Mikros Gialos plažama, a u blizini Vasiliki-a, nalaze se još i plaže Agiofili i Amusa.

Mikros Gialos plaža, nalazi se ispod sela Poros, i do nje se dolazi kolima strmim i uskim krivudavim putem, što može biti naporno za vozače koji nisu navikli na ovakav teren. Sama plaža je vrlo mirna, bez velikog broja turista, a voda besprekorno čista. S obzirom da je smeštena u Ruda zalivu, voda je skoro uvek mirna. U blizini plaže nalaze se restorani, hoteli i kamp naselja.

Vasiliki plaža, podrazumeva surferski raj na Lefkadi, i spada među tri najbolje plaže za surfovanje u Evropi.

Istočna strana ostrva

Istočna strana ostrva je poznata po ne tako atraktivnim plažama, ali plažama najvećih letovališta na ostrvu, koje su zaklonjene od vetra, što im daje značajnu prednost. Plaže na ovoj strani ostrva su Ligija, Nikijana, Episkopos, Perijali, Nidri i Desimi, i vrlo su blizu grada Lefkada.

Perijali plaža je najbliža Nidriju i nalazi se sa njegove leve strane. Do iste može se doći i peške iz Nidrija. Mirna je, uska i  sa jako malo posetilaca, pomalo divlja ali sa prelepim pejzažom i još lepšom bojom mora.

Nidri plaža, nalazi se u istoimenom mestu i predstavlja najposećeniju plažu na Lefkadi, s obzirom da je Nidri najposećenije letovalište i najveći turistički centar na ostrvu. Plaža je peščana, a ležaljke se naplaćuju po 5 evra.

Severna strana ostrva

Severna strana ostrva poseduje vrlo zanimljive plaže, koje su u blizini grada Lefkada. Najpoznatije plaže su: Ai Janis, Gira, Kastro i Amoglosa.

<< Lefkada I deo

Lefkada III deo>>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup