Limenas, gradić odakle se najlakše obilazi Tasos

Limenas je glavni administrativni, privredni, turistički i lučki centar ostrva Tasos. Nalazi se u severo – zapadnom delu ostrva Tasos, koje je smešteno u severnom delu Grčke, u istočnoj Makedoniji. Udaljen je oko 80km od Keramotija, odakle polaze trajekti za Tasos, i oko 40km od Kavale, popularnog gradića koji svakako treba obići, a na koji se iz Limenasa pruža pogled u daljini. Ime Limenas, na grčkom znači luka, a nastalo je skraćivanjem naziva Limenas Tasou, kako bi se razlikovali nazivi grada i ostrva. Na engleskom jeziku uobičajen naziv za Limenas je Thassos Town.

Put do Limenasa

Put do Limenasa, u zavisnosti od polazne tacke, u proseku traje od 12 do 15 sati, ukoliko idete autobusom, uključujući stajanja na granicama, pauze i čekanje trajekta. Sam prevoz trajektom nije dug, s obzirom na relativno malu udaljenost ostrva od luke Keramoti, i traje svega 30 do 40 minuta. Putovanje do ostrva svakako možete prekratiti uživanjem u prelepom morskom pejzažu i posmatranju galebova, koji će vas pratiti do samog cilja. Trajekti su standardnog tipa, te se možete poslužiti u baru, i koristiti usluge toaleta. Keramoti je sa ostrvom povezan upravo preko direktne linije sa Limenasom, tako da svi turisti koji odsedaju u Limenasu, pošteđeni su dalje vožnje po ostrvu, jer su već na cilju.

Što se tiče avio prevoza, s obzirom da ostrvo nema svoj aerodrom najbliži je “Aleksndar Veliki” koji se nalazi 30 km istočno od Kavale, i svega 18 km udaljenog od Keramotija, iz kojeg trajekti polaze ka ostrvu na svakih 30 minuta.

O mestu Limenas

Limenas je simpatično letovalište okruženo brdima pokrivenim borovom šumom i maslinjacima. Pogodan je za turiste koji žele mirniji tip odmora, a da pri tom nisu napustili civilizaciju. Mladi, željni izlazaka neće u Limenasu pronaći idealnu letnju destinaciju, što važi i za celokupan Tasos uopšte. Centar letovališta lepo je uređen, sa mnoštvom kafića, restorana, različitih radnji i tezgi sa suvenirima. Šetalište uz luku je simpatično, dugo, popunjeno klupama, okruženo trajektima i jahtama, sa jedne i održavanim zelenilom ili prometnom ulicom sa druge strane. U jednom delu luke, šetalište se pruža i ka moru, odakle se prostire zanimljiv pogled. Šetalište se nakon luke nastavlja, do starog dela grdića, a zatim uz plažu, gde se može odmoriti u nekom od barova.

Stari deo Limenasa prelep je za šetnju. Odlukuju ga stare građevine, krivudave blago brdovite ulice i stara luka, koju sada koriste ribari. Međutim, onima koji ne podnose dobro, neprijatan miris ribe, savetujemo da izbegavaju šetnu po staroj luci.

tasos

Međutim ono što stvarno izdvaja Limenas od ostalih letovališta jeste veliki broj arheoloških nalazišta, raštrkanih svuda po gradu, i njegovoj okolini pa čak i uz pojedine plaže. Može se uslovno reć da je celokupni Limenas “jedno veliko arheološko nalazište” i u tome se krije njegova specifičnost. Turisti koji su željni kulturno – istorijskih sadržaja, o Limenasu će pričati sa oduševljenjem.

Plaže

Limenas se prostire dužinski uz obalu te samim tim ga odlukuje nekoliko plaža u okviru samog mesta i još nekoliko u bližoj okolini do kojih se može stići i peške.

Glavna gradska plaža, nalazi se u starom delu Limenasa, lepo je uređena, ali je krcata posetiocima, te nije za one koji ne vole gužvu. Voda je čista, plićak nije ni preduk ni preterano kratak, te odgovara svima, deci, plivačima i ne baš vrsnim plivačima. Uz plažu ima nekoliko beach barova u kojima možete uzeti osveženje. Na ovu plažu dolaze galebovi, te se možete i zabaviti hraneći ih.

Karnađo plaža nalazi se u produžetku, nakon gradske, nije preterano lepo uređena, ali je mirnija sa potpuno drugačijim ambijentom usled obližnjih stena i kamenja. U blizini je prelepi kafić, koji ćemo kasnije opisati.

Tarzanas plaža je manja plaža sa crkvicom, u novom delu Limenasa. Nije uređena, ali je najbliža apartmanskom delu Limenasa, te je pogodna za one koji ne vole mnogo da šetaju.
Nisteri plaža, nalazi se u produžetku nakon Tarzanasa, peščana je, sa mirnom vodom i okružena borovima, koji joj daju neodoljiv miris.

Ukoliko volite da pešačite lako ćete stići i do Makriamos plaže sa jedne strane, i Glifade i Papalimani sa druge.Makriamos i Glifada su lepo uređene plaže i na njima se ulaz plaća.

Provod i izlasci

Limenas, iako važi za najveće i najživlje na ostrvu, nije mesto za noćne provode i lude žurke. No, to naravno ne znači da nema sadržaje poput kafića, barova, restorana, poslatičarnica, radnji i sl. Posebno interesantan je Karnađo kafić na istoimenoj plaži, sa terasom koja ima fantastičan pogled na more i litice o koje udaraju talasi. Odmah iznad kafića na uzvišici do koje vode strme stepenice nalazi omanja crkva i ostaci antičkog hrama, a odakle se takođe pruža prelep pogled. Zaista predivan kutak Limenasa, na kojem je popodnevna kafa pravi užitak.

U starom delu Limenasa, uz plažu nalazi se veliki broj beach barova, u kojima možete popiti piće, mada je u večernjim satima usluga spora. Na glavnom šetalištu, lepo uređeni kafići nude i besplatan wi – fi, a sama usluga je mnogo brža, a osoblje ljubazno. Jedan od jeftinijih restorančića je Masabuka, u samom centru letovališta, sa dobrom hranom, ali mrzovoljnim i neljubaznim osobljem.

Cene i šoping

Limenas nije skup, cene su prosečne, a namirnice i uobičajene potrepštine mogu se nabaviti po nižim cenama u radnjama Arbanitidis. Manji Arbantidis nalazi se u okviru centra letovališta, dok je velika radnja Arbanitidis, izvan letovališta, na putu ka Makriamos plaži, ali opet ne preterano daleko za one koji vole da pešače, ili idu kolima. U velikoj radnji izbor je svega nešto veći, tako da nema preterane razlike.

Što se tiče šopinga, mogu se naći jeftine sitnice poput kaiševa i novčanika, ali sve u svemu izbor je ograničen a cene garderobe nimalo jeftine, i kreću od prosečnih do visokih. Helanke se kreću oko 20 EUR, džemperi takođe, pončo oko 10 EUR itd. Radnici u buticima su lenji i često ih mrzi da vam donesu ono što im tražite i to vam otvoreno i kažu. Drugi se opet bave prevarama, tipa da vam prodaju dvoje helanki za 40 EUR, i daju vam fiskalni račun na kojem piše 4 EUR! Iako je prevara namenjena njihovoj državi, sve ukupno prodavci deluju lenjo, neozbiljno i prevarantski nastrojeno.

Suveniri su jeftini i kreću se od 1e do 2,50 EUR u zavisnosti od dizajna i materijala od kojih su napravljeni.

Znamenitosti

Limenas je kada je reč o znamenitostima i kulturnom nasleđu zaista bogat. Iskopine se mogu naići u skoro svakom kutku gradića, a neke istraživanja su još uvek u toku. Ispod vam prilažamo mapu sa svim lokacijama arheoloških nalazišta.

Jedan od najinteresantnijih lokaliteta jeste antički amfiteatar, koji se nalazi na uzvišenju smeštenom uz Limenas. Put do amfiteatra je dobro obeležen, usput ćete naići na crkvu, a na vrhu uzvišenja nalaze se ostaci stare kule. U blizini je i Panova pećina, tačnije na susednom uzvišenju.

U samom centru Limenasa nalazi se i Arheološki muzej, u kojem možete videti veliki broj antičkih predmeta i prikaz načina života ljudi iz ovih predela. Ulaz u muzej se plaća i iznosi oko 2 EUR.

Izleti

Limenas predstavlja najbolju polaznu tačku za obilazak kako samog ostrva, tako i kopnene strane Grčke. Lokalni ostrvski prevoz dobro je organizovan, te samim tim vam ne trebaju ni naše ni njihove turističke agencije, da bi sebi organizovali odmor.

Limenas je odlično povezan sa ostatkom ostrva, i autobusom možete stići do skoro svih plaža i mesta na ostrvu. Autobuski prevoz je jeftin, i u zavisnosti od krajnje destinacije u okviru ostrva košta od 1 EUR do 4.8 EUR u jednom pravcu po osobi. S obzirom da je Limenas glavni grad ostrva, sve autobuske linije saobraćaju upravo iz njega kao polazne i natrag kao krajnje tačke putovanja, zbog čega uvek imate zagarantovanu povratnu liniju nazad za i u Limenas. Naravno, morate voditi računa o vremenu i rasporedu polazaka. Prevoz je uglavnom tačan, ali može se desiti i zakašnjenje od desetak minuta, u odnosu na raspored, mada se to uglavnom dešava pri povratku za Limenas. Noćni prevoz ne postoji, a ako ste smešteni u Limenasu, neće vam ni trebati.

Trajekti redovno sabraćaju do Keramotija, a iz Skale Prinos do koje se stiže autobusom iz Limenasa, kreću redovne linije ka Kavali. Takođe, Keramoti i Kavala, međusobno su povezani međugradskim linjama. Cena vodenog prevoza nije visoka, te trajekt do Keramotija košta svega 3 evra po osobi i 16 za automobile. Cena prevoza brodićem Flying Dolphin iznosi 8 EUR, međutim njime se ne mogu prevoziti automobili.

tasos3
Plaža Saliara

Do plaže Saliara (odnosno Mermerna plaža), ne saobraćaju autobusi, put kolima nije lagan, taksi iznosi 40 EUR u jednom pravcu, te je najbolje i najlakše rešenje brodić koji iz luke u Limenasu vozi do Saliare za svega 8 EUR po osobi van sezone i 10 EUR u sezoni. Ovu privilegiju, imaju turisti koji su odseli u Limenasu, s obzirom da sama razdaljina vodenim putem, nije prevelika i stiže se za otprike 20 – ak minuta, sa kraćim stajanjem na Makriamos plaži, za one koji se na njoj iskrcavaju. Cena vožnje do Makriamosa iznosi oko 4,5 EUR.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup