Los Anđeles – Grad anđela

Los Anđeles je drugi najveći grad u SAD i najveći grad u američkoj državi Kaliforniji. Slavu je stekao kao dom najveće i najpoznatije filmske industrije – Holivuda. Često se za ovaj grad koristi i skraćenica L.A. (el-ej), koja je postala opšteprihvaćeni nadimak za grad anđela. Grad ima blizu 13 miliona stanovnika i ima sve odlike velike metropole. L.A. je jedan od najvećih svetskih poslovnih, zabavnih, kulturnih, medijskih, modnih, naučnih, tehnloških i trgovačkih centara.

L.A. je dom najveće svetske zabavne industrije – Holivuda, koja e smatra najvećim svetskim proizvođačem filmova, muzike i televizijskog programa. Zbog velikog medijskog uticaja na grad, u predgrađima Los Anđelesa dom su našle brojne svetske filmske i muzičke zvezde, kao što su Dženifer Aniston, Dru Barimor, Tajra Benks, Leonardo Di Kaprio, Dr Dre, Dastin Hofman, Anđelina Džoli, Bred Pit, Paris i mnogi drugi. Po ovom spisku rezidenata Los Anđelesa nije teško da je grad mesto prebivališta svetskog džet-seta. Najpopularniji kvartovi L.A.-ja su West Adams, Watts, Leimert Park, Baldwin Hills, Venice Beach, finansijski distrikt u centru grada, Los Feliz, Silver Lake, Hollywood, Koreatown, Westwood, i imućni delovi Bel Air, Benedict Canyon, Hollywood Hills, Hancock Park, Pacific Palisades, Century City, and Brentwood.

L.A. bije bitku sa Las Vegason za titulu svetske prestonice zabave. Veliki je broj koji smatraju da je svetska prestonica zabave zapravo Los Anđeles, a ne Las Vegas. Ono što je sigurno je da je Los Anđeles svetska prestonica glamura i svetskih zvezda.

Svetski poznata obeležja Los Anđelesa su Volt Dizni Koncertna Hala, Holivudski Znak, Graumanov Kineski Teatar, Opservatorija Grifit, Holivud Boul, Kodak Teatar, zgrada Kapitol Rekords, Los Anđeles Memorijalni Koloseum.

Volt Dizni Koncertna Hala je jedna od četiri hale Muzičkog centra Los Anđelesa. Zvanično je otovrena 2003. godine. U njoj svoje nastupe izvodi poznata Los Anđeles FIlharmonija. Udovica Volta Diznija, Lilian Dizni je donirala 50 miliona dolara 1987. godine, kada je i lansiran projekat izgradnje ovog velelepnog zdanja. Ova hala je poznata po svojoj ultimativnoj akustičnosti, koja je postignuta testiranjem Filharmonije pre nego što je Hala otvorena za javnost.

holivudski-znakHolivudski znak je možda i najpoznatije obeležje Los Anđelesa. Zanimljivo je da je preko 50 gradova u svetu imitiralo ovaj znak, postavljajući na gradskim brežuljcima sličan znak sa imenom svog grada. Znak je kreiran 1923. godine, kao reklama za izgradnju nekretnina koje je finansirao lokalni biznismen H.J. Vitli. Prvi natpis koji je postavljen je zapravo bio “HOLLYWOODLAND”. Rok trajanja ovog znaka je trebao da bude godinu i po dana, mešutim sa rastom holivudske filmske industrije, postao je svetski poznat i poslužio je u marketinške svrhe. Znak je u prošlosti bio meta čestih šala i skrnavljenja. Najpoznatija šala je preuređivanje znaka u “GO UCLA” 1994. godine, što je poslužilo kao podrška fudbalskom timu ovog univerziteta u godišnjoj utakmici sa USC. Posle ovog preuređivanja, autori šale, dvadeset pripadnika bratstva “Theta Chi” je završilo u zatvoru, zbog upada na posed, a znak je dobio novi sistem osmatranja vredan 100.000 američkih dolara.

graumanov-kineski-teatarGraumanov Kineski Teatar je otvoren 1927. godine, i podignut je zahvaljujući uspehu Graumanovog Egipatskog tetra koji je otvoren 1922. godine. Teatar je lociran u blizini istorijske holivudske Staze slavnih. U njemu su održane i tri ceremonije dodele popularnog Oskara.

Opservatorija Grifit je poznata turistička atrakcija u Los Anđelesu, sa koje se mogu osmatrati astronomske pojave.

Holivud Boul je poznati moderni amfiteatar na otvorenom, koji uglavnom služi za muzičke predstave. Poseduje kapacitet od preko 17 hiljada sedećih mesta. U vlasništvu je okruga Los Anđelesa i predstavlja dom Holivud Boul orkestra i letnji dom za Los Anđeles Filharmoniju.

kodak-teatarKodak teatar je prvo permanentno mesto održavanja ceremonija dodele Oskara. Otvoren je 2002. godine i opremljen je radnjama, restoranima i raznim salama za zabavu. Izgradnju teatra je sponzorisala kompanija Kodak, koja je platila 75 miliona dolara kako bi teatar nosio njeno ime. Kodak teatar je i mesto održavanja poznatog šou programa Američki idol.

Zgrada Kapitol Rekords-a je impozantna građevina otporna na zemljotrese koji su veoma česti u Los Anđelesu. Izgrađena je 1956. godine. Zgrada je u vlasništvu velike izdavačke kuće Capitol Records i dizajnirana je da podseća na vinilne ploče na gramofonu.

Los Anđeles Memorijalni Koloseum je veliki sportski objekat kapaciteta od preko 90 hiljada sedećih mesta. Na ovom stadionu kao domaćin igra fudbalski tim Univerziteta Južne Kalifornije (USC). Stadion je otvoren 1923. godine i jedini je stadion na kom su održane dve ceremonije otvaranja Letnjih olimpijskih igara 1932. i 1984. godine (kada je i proglašen za nacionalni istorijski spomenik).

Ukoliko vam je Los Anđeles na listi gradova koje želite da obiđete, predlažemo da ga što pre obiđete i da barem na trenutak uživate u svom glamuru koji ovaj grad pruža. Kako bi Vam što bolje dočarali Grad anđela, pozivamo vas u virtuelnu šetnju ovim gradom. Vaša polazna tačka je blizina Holivudskog znaka, a odatle možete krenuti u obilazak ostalih obeležja Los Anđelesa.


Pogledajte veću mapu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup