Malta – biser Mediterana

bazen-maltaMalta je država u Mediteranskom moru, koju čine arhipelag od sedam ostrva od kojih su tri najveća Malta ostrvo, Gozo i Komino. Udaljenost od Sicilije iznosi oko 90 km, Libije 300 km i Tunisa 280 km. Upravo zbog svoje strateški važne pozicije, Malta je kroz vekove bila na meti mnogih osvajača, koji su sa sobom doneli svoju kulturu, običaje tako da danasnja Malta se može pohvaliti veoma bogatom istorijom i raznovrsnim kulturnim nasleđem koji su dugi niz kreirali Italijani, Feničani, Rimljani, Vitezovi iz odreda Sv. Johna, kao i Engleza koji su Maltu držali kao svoju koloniju, sve do 1964. godine kada dobija konačno nezavisnost. Bitno je spomenuti veoma prisutan engleski uticaj tj. poslednjih osvajača, govorni jezik je engleski, i malteški (koji je mešavina arapskog i engleskog), vozi se levom stranom, do ulaska u Evropsku Uniju valuta je bila malteška lira koja je po snazi bila ekvivalent britanskoj funti.

ulica-na-maltiGlavni grad je La Valetta, dobio je ime po poznatom vitezu, grad je velicine 1.5 km2, sa 7 hiljada stanovnika, ali kad se uzme celokupna veličina Malte od 30 km u dužinu i 17 km u širinu savršno se uklapa u sliku jednog vojnog uporišta koji je vekovima služio za odbranu, a sada predstavlja istorijsku vrednost neprocenjivih razmera. Motivi iz ratova i iz osvajačkih pohoda su jasno istaknuti i mogu se primetiti na svakom koraku.

Maltežani su veoma druželjubiv i prijatan narod, jakih emocija i burnih reakcija u svakodnevnoj konverzaciji, spremni su da vas usluže i pomognu kad god to mogu. Žele da se osećate prijatno I zadovoljno kao da žele da vam se zahvale što ste odabrali baš njihovu zemlju da provedete odmor. Njihova ekonomija se zasniva na proizvodnji duvana, pamuka, brodogradnji, ali visok udeo ima i turizam koji aktivan tokom cele godine.

ulicica-na-maltiMalta je malo, ali veoma živo ostrvo sa bogatim noćnim životom koji privlači turiste iz svih delova sveta, mnoštvom muzeja, drevnih malih gradova koja su služila kao utvrđenja vojsci, sa svega nekoliko prelepih plaža, razvijenim sportovima na vodi i brojni turistickim ponudama. Ako se uzme u obzir da je sve to smešteno na 30 km dužine ostrva možemo reći da Malta spada u veoma egzotična mesta na svetu koje treba posetiti. Pošto je sada već članica Evropske Unije, cene su izražene u evrima, ali i njihovoj nekadasljnoj valuti Lira Malta. Cene su za naše uslove malo iznad proseka, ali za Maltežane su povoljne budući da prosečna plata iznosi oko 2.000 evra. Na Malti je posebno zastupljen edukativni turizam, u koji spadaju brojne škole engleskog jezika za strance.

Malta je idealna prvenstveno za mlade koji su došli radi provoda i edukacije, da budu deo egzotičnog ostrva, a manje je namenjena sredovečnim turistima koji od odmora očekuju mir i tišinu.

Autor: Dušan Penezić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup