5 najčešćih zabluda o dijetama

Sudeći po većini istraživanja, ljudi se mnogo češće odlučuju na dijetu, nego na promenu načina života. Koliko god to bilo poražavajuće, svima je lakše da umesto vežbanjem, ili prosto uvođenjem više kretanja u svakodnevnicu, primene rigoroznu dijetu i očekuju brze rezultate. Međutim, ključ mršavljenja se nalazi u tome da je potrebno uvesti trajne i zdrave promene, kako u načinu ishrane, tako i u načinu življenja. Onog momenta, kada se vratite starim navikama, vratiće se i stari kilogrami.

Sasvim je sigurno da je većina današnjih devojaka u nekom periodu života, bila na nekoj neuspešnoj dijeti. Najčešći problem je preuzimanje kojekakvih dijeta iz novina, koje su navodno delotvorne i slušanje pogrešnih saveta. Čest slučaj je i korišćenje dijeta, koje su pomogle nekoj prijateljici. Svaki organizam je jedinstven, i ono što odgovara jednom, drugom neće i obrnuto. Nakon neuspeha, slede frustracije zbog istog, i gubitak volje za dalju borbu sa viškom kilograma. Uzrok svim problemima jeste pogrešan pristup držanju dijete.

Zabluda br. 1 – Zanemarivanje poznavanja svog organizma

Najefikasniji način za gubljenje kilograma je obratiti pažnju na način, koji je najmanje opterećujući način kada je reč o gubitku kilograma, za vaš organizam. Ukoliko ste bili na više različitih dijeta, sigurno imate predstavu šta je to što najviše deluje. Međutim, kako bi uskladili delotvornost i očuvanje zdravlja, najbolje je posetiti nutricionistu, koji će vam dati jedinstven režim ishrane, koji će odgovarati vama i samo vama.

Zabluda br. 2 – Ako sam na dijeti, ne moram da vežbam

Kretanje je dobro za organizam, i podstiče brže trošenje kalorija, zatezanje mišića i uvođenje jedne zdrave navike. Ako se budete više trošili, moći ćete više i da pojedete, pa ste u značajnoj meri olakšali posao prilikom mršavljenja. Svako veče praktikujte da odete u šetnju, ukoliko vas mrzi da radite vežbe.

Zabluda br. 3 – Rigorozna i restriktivna dijeta pomaže

Rigorozne dijete, koje podrazumevaju naglo smanjenje broja unesenih kalorija predstavljaju šok za organizam i nikako nisu zdrave. Nikako nemojte naglo smanjiti broj kalorija, koje unosite. Reakcija organizma, na ovakvu dijetu, je obično u vidu zadržavanja masnih naslaga, i ukoliko u početku imaju efekta, ubrzo će kilogrami početi da se vraćaju. Pri tom, ako je dijeta koju primenjujete jednolična, učinićete veliku štetu svom organizmu, jer nećete unositi potrebnu količinu hranljivih materija.

Najviše efekta učiniće smanjenje od samo 500 kalorija po danu, u odnosu na prethodni period. Na taj način, nedeljno ćete gubiti oko 450 grama, smanjićete količinu unetih štetnih materija, i smršati na zdrav način.

Zabluda br. 4 –  Ne treba jesti posle 19 časova

Potpuno pogrešan stav, prema ishrani je ukidanje večernjih obroka. Ukoliko ne jedete posle 19 časova, to znači da ćete izgladnjivati organizam sve do narednog jutra. Na taj način priređujete svom organizmu šok, umesto da obratite pažnju, kako da na ravnomeran način rasporedite optimalan broj obroka, koji podrazumeva tri glavna obroka i dve užine. Naravno, svi obroci zajedno ne treba da pređu optimalnu količinu kalorija, koju treba da unesete u toku dana, što znači da je važno koliko ukupno kalorija ste uneli u toku dana, a ne u koje vreme.

Zabluda br. 5 –  Izbacivanje slatkiša

Potpuno i definitivno izbacivanje bilo koje namirnice, nije dobro, jer ćete na taj način samo još više žeeti da je uzmete. Ukoliko želite nešto da pojedete, to i uradite, ali u smanjenim količinama, kako ne bi prekoračili optimalni broj kalorija, koje treba da unesete u toku dana. Izbegavajte grickanje ispred televizora, jer ćete se lako zaneti u grickanju, i pojesti mnogo više nego što bi smeli. Umesto grickalica uzmite žvakaću gumu, kako bi razbili nervozu ili dosadu.

Za kraj, ne zaboravite da se držite jednog važnog gesla, koje će vam pomoći da se pridržavate novog načina ishrane: Dijeta nije kazna, već izazov koji treba savladati.

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.