Najzanimljivije u Noći muzeja u Novom Sadu

mamutove-kljove-noc-muzejaNoć muzeja se održala u subotu 16. maja u 40 gradova naše zemlje. Događaj je trajao u periodu od 18 časova po podne do 2 sata posle ponoći. Posetioci su bili u prilici da pogledaju različite izložbe i performanse na više od 190 lokacija u Srbiji.

Novi Sad je imao izuzetnu posetu za vreme ove noći, a izložbeni prostor je bio podeljen u 6 zona. Reč je uglavnom o stalnim postavkama, zbog čega je noć znatno izgubila na svojoj atraktivnosti. Najzanimljivije u okviru Noći muzeja je bilo u novosadskom planetarijumu, koji je smešten na Petrovaradinskoj tvrđavi. Odziv posetilaca je bio toliko veći od očekivanog da su organizatori već popodne morali da uvedu rezervacije za projekcije koje su se održavale na svaka dva sata. Poslednje rezervacije su popunjene u 9 sati uveče za projekciju koja se održala u ponoć. Značajan deo nastalog problema se krije u činjenici da je planetarijum smešten u vrlo skromnom prostoru, u kojem ima mesta za svega 55 posetilaca. Zanimljivo je bilo čuti zaključak organizatora, da se za vreme Noći muzeja u Novom Sadu, javilo znatno više zainteresovanih ljudi, nego u toku cele prethodne godine! Naime, istovetne projekcije se odvijaju već dugo vremena, svakog četvrtka u 20 časova i imaju vrlo malu posetu. Neočekivana pojava rezervacija je izazvala negodovanje pojedinih posetilaca, međutim imali su priliku da se uteše posmatranjem zvezda kroz teleskope. Bila su postavljena tri teleskopa, od kojih jedan nije radio najbolje, jer je pogled bio mutan, a druga dva su bila usmerena na posmatranje planete Saturn.

Pored planetarijuma, bilo je koliko toliko interesantno pogledati skeletomaniju, koja se održala u Prirodnjačkom muzeju, i to samo zahvaljujući par zanimljvih skeleta, kao što je bio skelet mamutove glave i kljova.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup