Nizak krvni pritisak – Hipotenzija

nizak-krvni-pritisak-hipotenzijaKako deluje na organizam:

Usled hipotenzije, zbog oslabljene cirkulacije, dolazi do smanjenog protoka krvi, što dovodi do toga da u sve delove organizma, ne dolazi dovoljna količina krvi. Kako na taj način, ne dobijaju sve ćelije u organizmu dovoljnu količinu kiseonika, one ne mogu da se hrane, pa dolazi do nedovoljnog uklanjanja otpadnih proizvoda. Ukoliko nedovoljno kiseonika i nutritivnih materija ne dolazi do vitalnih organa poput mozga, srca i bubrega, može doći do njihovog trajnog oštećenja. Međutim, čak i pored toga nizak pritisak je znatno manje štetan od visokog pritiska (hipertenzije).

Simptomi:

Nizak pritisak, odnosno hipotenzija podrazumeva krvni pritisak koji je niži od 100/60 mm Hg (milimetara žive), koji je izmeren u ambulantnim uslovima. Simptomi niskog pritiska su: umor, malaksalost, nedostatak energije, vrtoglavica, nesvestica, loše pamćenje, bledilo, teško jutarnje razbuđivanje, pa čak i anksioznost ili depresija. Neki od ovih simptoma, kao što su umor i malaksalost, mogu biti povezani i sa neurednim načinom života, što znači da treba voditi računa da budete odmorni, ispavani i fizički aktivni.

Uzroci i podela:

Primarna hipotenzija, odnosno trajno nizak pritisak je uglavnom genetski nasledan, što znači da ukoliko imate nekog u porodici ko je imao problem sa hipotenzijom, postoji verovatnoća da ćete imati i vi. Medicina, čak ni u današnje doba, još uvek nije otkrila šta je tačno njegov uzrok.

Sekundarna hipotenzija je nizak pritisak koji nastaje kao posledica stanja: dehidratacije, krvarenja, infekcije, trudnoće, straha, uznapredovalog dijebetesa, oštećenja kičmene moždine, moždanog udara, aritmije, infarkta. Lekovi koji izazivaju nizak pritisak su: lekovi koji se koriste za snižavanje visokog krvnog pritiska, beta blokatori, antidepresivi, diuretici i analgetici iz grupe narkotika.

Posturalna hipotenzija, predstavlja nagli pad pritiska nakon zauzimanja stojećeg poožaja. Može biti pokazatelj poremećaja funkcije određenih delova nervnog sistema.

Postprandijalna hipotenzija, podrazumeva snižavanje krvnog pritiska nakon obroka, a javlja se uglavnom kod starijih ljudi.

U zavisnosti od spoljašnjih uslova (niskog atmosferskog pritiska), može se dogoditi da vam pritisak naglo padne još niže od uobičajenog, pa može doći do nesvestice, poremećaja vida i slabosti tela.

Dijagnostikovanje:

Kako biste bili potpuno sigurni da je nizak pritisak uzrok vaših tegoba i utvrdili koja vrsta niskog pritiska je u pitanju, zatražite od lekara opšte prakse, uput za laboratorijaska ispitivanja i uput za internistu, koji će vam uraditi EKG, i izmeriti pritisak u više navrata.

Lečenje:

Pošto hipotenzija ima tendenciju da se u kasnijim godinama pretvori u hipertenziju, lečenje hipotenzije se ne preporučuje. Većina ljudi koji pate od niskog pritiska se vremenom navikne na svoje stanje i prestane da oseća simptome. Nizak pritisak se obično reguliše pojačanim unosom vode i korišćenjem suhomesnatih proizvoda u ishrani, koji sadrže veću koncentraciju soli, a  koja im se dodaje kao aditiv. So vezuje vodu u organizmu i pospešuje cirkulaciju krvi. Uzimajte redovne (tačnije 5 puta dnevno), ali manje obroke. Limunada je izuzetno korisna kod lečenja niskog pritiska, pogotovo ako je zašećerena. Nakon naglog pada pritiska, možete uzeti i supu iz kesice, pojesti nešto slatko i ako ste u prilici podići noge kako biste poboljšali cirkulaciju u telu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup