UPDATE: Orion Telekom – najlošiji hosting u zemlji

Dan posle objavljivanja našeg posta “Lično iskustvo: Orion Telekom – najlošiji hosting u zemlji” javio nam se predstavnik Orion Telekom-a. U tom trenutku sam bio vrlo srećan što je informacija o našem postu stigla do kompanije, jer je cilj našeg posta bio da ukaže na propuste Orion Telekom-a. U jednom momentu sam pomislio da za Orion telekom ima nade da postane ozbiljna kompanija, međutim ono što je usledilo me je razuverilo i potvrdilo mi da Orion Telekom ne brine o svojim hosting korisnicima.

Predstavnik Orion Telekom-a nam je ponudio godinu dana besplatnog hostinga, ako uklonimo  post, jer se (u jednom trenutku) pojavio na prvoj stranici Google rezultata pretrage za ključnu frazu “orion telekom hosting”. Naravno to ne dolazi u obzir, te sam učtivo objasnio predstavniku da mi nije cilj da nanosim štetu Orion Telekom-u, već da ukažem na velike propuste u njihovom radu. Kako sam imao posla, zamolio sam da se čujemo kasnije i da mogu da im izađem u susret da objavim njihovo izvinjenje i komentar na ovu situaciju, jer mi je cilj da ukažem na ozbiljne propuste u njihovom poslovanju, a ne da “hejtujem”.

Posle završenog razgovora dobijam mail gde me predstavnik Orion Telekom-a moli “da se u update-u na tekst ne pojavi da su nam nudili uslugu kao nadoknadu za neprijatnosti”. Ljubazno sam odgovorio (mada sad već pomalo iznerviran načinom ophođenja ove kompanije) da uredničku politiku bloga određuju isključivo autori bloga i da jedna godina besplatnog hostinga, jednostavno nije dovoljna nadoknada, za ogroman pad posete, ozbiljno ugroženu online reputaciju bloga i 10-dnevni offline bloga.

Predstavnik Orion Telekom-a nam postavlja sledeće pitanje: “Molim Vas, kažite mi koji su Vaši uslovi da bismo kompromisom rešili ovu situaciju?”. Na ovo pitanje odgovaram mu (pomalo iznerviran zahtevom za uklanjanje posta i prvom ponudom): “Sa obzirom na negativno iskustvo koje smo doživeli, smatram da je adekvatna nadoknada da dobijemo u narednih 10 godina besplatan hosting i registraciju domena.”

Odgovor još uvek čekamo (mada nam je rečeno da ćemo ga dobiti do kraja dana). :)

Koliko vredi reputacija Orion Telekom-a? (post u postu)

Po svemu sudeći reputacija Orion Telekom-a ne vredi više od nekoliko hiljada dinara (vrednost godišnjeg zakupa hostinga). Kompanija koja pretenduje da bude jedna od najvećih telekomunikacionih kompanija u Srbiji ne sme sebi da dozvoli da na gore opisan način komunicira sa javnošću.

Zaposleni u kompaniji su prva linija PR-a. Uzaludna su sva saopštenja za javnost, bilbordi, reklame i plaćeni članci, ako korisnici izgube poverenje u kompaniju već pri prvom susretu.

Orion Telekom odaje utisak kompanije kojoj nije stalo do korisnika i njihovog mišljenja. Posle prijatnog iznenađenja, jer je predstavnik kompanije nazvao da se izvini zbog loše usluge, shvatio sam da je izvinjenje neiskreno i da proističe iz želje kompanije da me ubedi da sklonim post koji ih predstavlja u negativnom kontekstu. Orion Telekom se nije ni potrudio da sagleda problem zbog kojeg je inicijalno nastao post “Lično iskustvo: Orion Telekom – najlošiji hosting u zemlji”, već su predstavnici kompanije pokušali da usmenim izvinjenjem i godinu dana besplatnog hostinga izdejstvuju uklanjanje posta, jer se pojavljuje visoko rangiran u rezultatima pretrage na Google-u.

PR lekcije iz slučaja “Orion Telekom”

– Kompanija mora da nauči da hoda u cipelama kupaca (walk in customer’s shoes), tj. da se stavi u kožu kupaca
– Komunikacija sa kupcima bi trebalo da bude dvosmerna, a ne zasnovana samo na Vašim (reklamnim) porukama
– Zaposleni su prva linija PR-a, potrudite se da Vaši zaposleni dostojno predstavljaju vrednosti kompanije
– Krizni PR ne podrazumeva “preklinjanje” medija i pojedinaca da ne pišu loše o Vama
– Tretirajte svoje kupce sa poštovanjem

UPDATE:
Orion Telekom se javio sa pismom izvinjenja na AdriaTalk.com: Pismo izvinjenja Orion Telekom-a

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

21 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup