Lično iskustvo: Orion Telekom – najlošiji hosting u zemlji

Početkom ovog meseca smo odlučili da hostujemo blog AdriaTalk.com na serverima Orion Telekoma. Razlog za ovu migraciju je godišnje smanjenje troškova hostinga. Naša dotadašnja hosting kompanija je bila Dream Web Hosting iz Beograda, kod koje smo hostovali blog prethodne dve godine. Sa DreamWeb-om smo bili prezadovoljni, međutim pružila nam se prilika da za duplo manje novca dobijemo skoro identičan paket na Orion Telekomu.

Imajući u vidu da je ova kompanija skoro nastala spajanjem tri, u najboljem slučaju, prosečne kompanije, nismo ni očekivali fantastičnu uslugu i stvarno smo bili spremni da progledamo kroz prste kod nekoliko manjih propusta. Međutim ono što se desilo sredinom septembra nas je ubedilo da je Orion zapravo kompanija koja ne vodi mnogo računa o svojim korisnicima.

Prvi negativni utisci o Orion telekom-u

Prvi negativni utisci o ovoj kompaniji su počeli da se javljaju neposredno posle prve uplate. Naime, kada sam stupio u kontakt sa Orion telekomom radi migracije bloga na njihove servere, radnica u korisničkom centru me je obavestila da oni ne rade migracije sajtova, i sa čuđenjem me pitala odakle meni uopšte takva ideja. Kada sam je učtivo (koliko sam mogao u tom trenutku), obavestio da sam pročitao na njihovom sajtu, posle nekoliko minuta ubeđivanja da to ne piše na njihovom sajtu, zaposlena Orion-a konačno ide na sajt svoje kompanije u odeljak Podrška i uverava se da nisam izmislio da njena kompanija radi migracije sajtova, obaveštava me da su “to kolege zaboravile da sklone” (iako me je prethodno njena koleginica mail-om obavestila da će tokom dana migrirati sajt i tražila mi back-up fajlova i baze). Inače, sporni odeljak još uvek stoji na adresi: http://hosting.oriontelekom.rs/podrska/ (skrolujte do kraja stranice i ugledačete poziv Orion-a: “preselite se”). Sutradan smo odlučili da sami izvršimo migraciju (nije nam se žurilo jer smo imali još nekoliko nedelja zakupljen hosting u Dream Web Hosting-u). Kada sam proverio fajlove na serveru i bazu, primetio sam da je migracija ipak obavljena. U tom momentu sam bio srećan što neću morati sam da gubim vreme na ovome, a ceo događaj pripisao nesporazumu.

Međutim, ono što sledi me je uverilo da Orion telekom jednostavno ne brine za svoje hosting korisnike.

Zašto je Orion telekom najlošija hosting kompanija u zemlji? (po mom ličnom iskustvu)

Napokon je došao i dugo očekivani odmor. Na odmoru sam bio desetak dana da bi mi jedan dan pred povratak u Srbiju stiglo nekoliko poruka na Facebook i SMS-ova od kolege da mi je istekao domen www.adriatalk.com. U neverici kucam adresu i dobijam parking stranicu sa uputstvom kako da registrujem domen. Pošto ništa ne mogu dok sam u putu, sačekao sam jedan dan, i pozvao “čuvenu” Orion Telekom (ne)korisničku službu, da vidim o čemu se radi i zašto mi je blog offline (kako sam kasnije saznao) bio čitavih 10 dana!!!

Moja nesreća je što sam stigao za vikend, a (ne)korisnička služba Orion Telekoma za hosting radi samo radnim danima od 09:00 do 17:00h, kako mi je objasnio ljubazni (za razliku od njegove koleginice sa početka teksta) mladić koji je bio dežuran tog vikenda. Elem, nazovem ja u ponedeljak “first thing in the morning” Orion telekom i njihovu (ne)korisničku službu i prođem standardnih 10 do 20 minuta čekanja na vezi, da bi dobio informaciju da domen jeste produžen ali nije aktiviran i da će ga sada radnica sa kojom pričam aktivirati, a sajt će mi biti vidljiv u roku od 24 sata. Naravno, nisu se udostojili ni da se izvine za očigledan (njihov) propust.

Što nas dovodi do odgovora na pitanje iz podnaslova: Zato što u životu nisam imao ovoliko loših iskustava sa jednom srpskom hosting kompanijom u periodu od mesec dana.

Rezultat lošeg odnosa Orion Telekoma

– 10 dana blog AdriaTalk.com je bio OFFLINE
– Mesečna poseta je smanjena 10 puta
– Istrošeni živci
– Lekcija da jeftinije na kratke staze, nije jeftinije i na duge staze
– Lekcija da kompanije u Srbiji malo polažu na odnos sa svojim korisnicima (i dalje im je draže da uzmu novac jednom, a ne da im se zadovoljni kupci vraćaju)

Autor: Miodrag Jokić

Update: Kontaktirao nas je predstavnik Orion Telekom-a u vezi sa tekstom.

Update 2: Drugi update ovog posta smo pretvorili u novi post: UPDATE: Orion Telekom – najlošiji hosting u zemlji

http://www.adriatalk.com/orion-telekom-hosting-update/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

50 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup