Ostrvo i grad Krf

Ostrvo Krf je drugo po veličini ostrvo Jonskog mora, sa svojih 592 km2 površine, a nalazi se u zapadnom delu Grčke. Karakteriše ga izuzetno razuđena obala, duga 217 km, ispunjena brojnim prelepim plažama i uvalama.

igumenicaDo ovog ostrva možete doći autobusom ili kolima, usled čega vas očekuje prilično dug put, i vožnja od sat i po vremena trajektom, ili avionom za svega 45 minuta. Smatra se, da će kada se završi auto-put do Igumenice, do Jonskog mora moći da stigne za 11 sati. Iz Igumenice polaze trajekti za Krf, a do završetka pomenutog auto-puta, preostaje put koji iako je dobrog kvaliteta, ispunjen mnoštvom krivina, zbog čega može da bude vrlo naporan. Ukoliko idete avionom, imaćete priliku da vidite aerodrom, koji zbog svoje male površine, ima najkraću pistu u Evropi, zbog čega predstavlja svojevrsnu turističku atrakciju, jer su, kao retko gde, avioni prinuđeni da vrlo nisko lete kako bi koristili ovaj aerodrom. Ukoliko volite ovakav prizor, možete sesti u obližnji kafić i posmatrati kako vam avioni proleću tik iznad glave.

ulice-u-gradu-krfGlavni grad, ovog ostrva, je grad Krf u kome živi oko 65 000 stanovnika. Način gradnje na celokupnom ostrvu se potpuno razlikuje od ostatka Grčke, a najlepše građevine krase, naravno, glavni grad. Kroz istoriju, svi osvajači su ostavljali svoje tragove u arhitekturi, ali se najviše oseti uticaj Venecijanaca i Engleza. Šetajući uskim uličicama Krfa, zaboravićete da se nalazite u Grčkoj, i uživati u čarima venecijanskog, engleskog i mletačkog stila gradnje.

Grad Krf ima mnogo toga da ponudi turistima. Možete obići novu i staru tvrđavu, iz perioda austrougarske okupacije, u centralnom delu grada, za koje se ulaz plaća oko 4 evra. Popularna ulica Liston, koja se još naziva i ulicom fenjera, je prelepa kako za šetnju, tako i za predah u nekom od kafića. Ogromni trg u samom centru grada je vrlo privlačan za šetnju, ispunjen mnoštvom spomenika, a s vremena na vreme, u tvrdjavavečernjim satima, na njemu se održavaju koncerti popularnih lokalnih pop i rok grupa. Na ovom trgu, nalazi se i jedino igralište za kriket van Velike Britanije u Evropi. Pored trga, nalazi se lepo uređen i vrlo čist, centralni park, a u njihovoj blizini ćete naići na mnoštvo uskih uličica prepunih butika, radnji sa ručno izrađenim stvarima, suvenirnica, restorana i supermarketa. Što se tiče ostalih znamenitosti u ovom gradu, možete obići crkvu Sv. Spiridona. Srpska kuća, nalazi se u elitnom delu Krfa, u blizini centralnog parka, a u njoj možete saznati mnogo o istoriji srpskog naroda i stradanjima u I svetskom ratu. Srpska kuća radi do 14h, a ulaz je besplatan. Takođe, treba pomenuti da se u Srpskoj kući nalazi i konzulat Republike Srbije, a na ovom ostrvu, čak sedamnaest država ima svoje konzulate, što govori o burnoj istoriji ovog ostrva. U centru krfa, možete posetiti arheološki muzej, gde je ulaz 3 evra, i muzej azijske umetnosti smešeten u palati Sv. Mihaila I sv. Georgija. Raskošna palata Ahileon, austrijske princeze Elizabete, nalazi se na 12 km od Krfa, do koje se lako stiže gradskim prevozom. Palata je izgrađena u prošlom veku, a u njenom vrtu, nalazi se statua ranjenog Ahila, po kojem je palata i dobila ime.

Ostrvo Vido, poznato po velikom broju srpskih vojnika, koji su na njemu, sahranjeni za vreme I svetskog rata, je znamenitost, koju pored Srpske kuće treba obavezno obići. Do njega se dolazi brodom, koji kreće, na svakih sat vremena iz stare luke u centru grada Krf, a udaljeno je svega petnaestak minuta vožnje. Cena vožnje brodićem do ostrva Vido je 1.20e, u jednom pravcu, i 2e u oba, dok deca do četiri godine ne plaćaju prevoz. Polasci sa ovog ostrva do grada Krf se odvijaju na svakih pola sata. Na Vidu, možete osetiti specifičan mir i spokojstvo, koji se šire ostrvom i posmatrati ”plavu grobnicu” koja ga okružuje. Miris borova je takođe specifičan za ovo ostrvo. Na Vidu, nalazi se  mauzolej srpskih vojnika, koji radi do 15 h. Možete pročitati zavet i spustiti se do vode, i kamen ploče. Obiđite i kosturnicu u kojoj se nalaze 1232 kasete sa kostima identifikovanih vojnika, dok se kosti 1532 neidentifikovanih vojnika nalaze u bočnim delovima. Ne treba zaboraviti da na ovom ostrvu raste i biljka kumkvat, koja se može naći još samo u Japanu. Na Krfu, od ove biljke, koja u stvari predstavlja vrstu mandarine, pravi se poznati istoimeni liker, koji možete naći u svim prodavnicama, na ostrvu, a predstavlja tradicionalni specijalitet Krfa, koji možete poneti kući kao suvenir.

Pored obilazaka znamenitosti, vreme provedeno u ovom gradiću, možete iskoristiti i za šoping. Centar Krfa je prepun različitih butika i radnji, počev od firmiranih, pa do mnogo jeftinijih. Prodavci su uglavnom ljubazni, a neki znaju poneku reč srpskog. S obzirom na sniženja koja se često organizuju, ovde možete kupiti mnogo dobre i zanimljive robe, pod uslovom da izbegavate butike koji su isključivo namenjeni Englezima, jer su u njima znatno više cene. Ukoliko volite da kupujete torbe, obradovaće vas brojnost radnji koja ih prodaje u najrazličitijim modelima. Treba napomenuti da, ipak, kada je reč o ženskoj garderobi, ponešto od iste, na našim ženama, može izgledati potpuno neadekvatno, s obzirom na razliku u konstituciji u odnosu na Grkinje, te stoga treba pripaziti šta kupujete. Većina radnji ima dvokratno radno vreme, tako da u periodu od 2 do 5, moraćete da sačekate sa kupovinom, ili posetite one malobrojne radnje koje imaju celodnevno radno vreme.

Plaža u samom gradu Krf, nije baš najlepše sređena, ali zato plaže koje se nalaze u drugim letovalištima su božanstvene. Ne treba zaboraviti, da je Krf malo ostrvo, pa samim tim, ukoliko unajmite kola, nijedna plaža vam neće biti daleko. Možete koristiti i autobuski prevoz, ali time vam kretanje zavisi od njihovih polazaka.

Severno od grada Krf, tačnije dvadesetak kilometara, nalazi se letovalište Barbati sa predivnom plažom. Smešteno je na padinama planine Pantokrator. Plaže su šljunkovite, a voda je neverovatno čista i topla. Ovde ćete, takođe, moći da se opustite uz najrazličitije sportove na vodi.

Jedno od najatraktivnijih letovališta na Krfu, je Glifada, koja se nalazi na zapadnoj strani ostrva, udaljena 14km od glavnog grada. Poseduje najdužu i najlepšu plažu na celom ostrvu i mnoštvo zelenila. Pesak, na ovoj plaži je specifične boje, koja podseća na zlatnu, talasi u vodi su vrlo blagi, a plićak je dug čak pedeset metara. Na ovoj plaži dostupni su vam, takođe i sportovi na vodi. Interesantno je da ovde sunce zalazi u deset sati uveče, a vi možete uživati u posmatranju ovako divnog prizora. U ovom letovalištu vlada mirna atmosfera, međutim, u njemu, možete naći i taverne, i barove od kojih su neki na samoj obali. U blizini Glifade, tačnije na oko 5km, nalazi se tradicionalno selo Pelekas. Vrlo blizu je i zaliv Ermines kao i peščana plaža sa stenama Miriotisa.

Sidari je mesto koje se nalazi u severnom delu ostrva, a poznato je po kanalu ljubavi. Kako kaže legenda, ukoliko preplivate sa voljenom osobom ovaj kanal, i pri tom, izgovorite jedno drugom imena, volećete se do kraja života. Šupljina stene kanala je izrezbarena novčićima brojnim imenima parova. Inače je oblast Sidarija potpuno različita od ostatka ostrva, zahvaljujući vetru koji je isklesao prelepe stene, koje podsećaju na statue, između kojih se nalaze male peščane plaže.

Paleokasrtica, predstavlja najstarije naselje na ostrvu, a udaljena je 25km, od glavnog grada. Legenda kaže da se na ovom mestu nasukao Odisej. Plaže su peskovite, i ispunjene sitnim uvalama, a voda je kristalno čista. Na vrhu brda, iznad Paleokastrice, nalazi se manastir Zodohu Pigis. U blizini je mesto Lakones, odakle se pruža pogled na Paleokastricu.

Benices, mirno mesto, udaljeno 13km od glavnog grada, a interesantno je po muzeju školjki, koji predstavlja privatnu kolekciju, čoveka koji je živeo i radio kao ronilac istraživač u Australiji i Africi.

Pored nabrojanih letovališta, prelepe plaže imaju i letovališta Kasiopi, Agios Georgios, zatim Dasia, Pirgi, i Kalami. Plaža u Ipsosu, je duga i šljunkovita, ali je poluprazna, i karakteriše je potpuni nedostatak bilo kakvog sadržaja. Nalazi se pored magistralnog puta, koji se proteže duž Ipsosa. Guvija, letovalište koje se nalazi 8km, od glavnog grada, takođe, važi za mesto sa ne baš tako privlačnom plažom, ali zato u njemu možete videti marinu, jahting klub, i hidro bazu, sa koje možete brže stići do nekog obližnjeg ostrva. U luci ovog mesta, možete videti spomen ploču, posvećenu srpskim vojnicima, koji su se tu iskrcali nakon povlačenja preko Albanije u I svetskom ratu.

Noćni život, ovog ostrva uglavnom je koncentrisan u mestu Kavos, koje se nalazi u južnom delu ostrva. Međutim, mnogi turisti ga izbegavaju, zbog sveopšteg prisustva Engleza, čije ponašanje je ekvivalentno onom koje važi na Zakintosu. Pored Kavosa, možete izlaziti u glavnom gradu, ili u Ipsosu, koji poseduje mnogo kafića duž glavnog puta, od kojih su najpopularniji Shooters i Montechristo. U Guviji je se nalazi klub Whispers i još nekoliko drugih. Ukoliko ne volite preterane gužve, uvek se možete zadovoljiti manjim kafićima koji se nalaze u drugim letovalištima.

Koje god mesto da odaberete za letovanje, uvek vam se pruža mogućnost mnogobrojnih izleta. Možete posetiti ostrva Paksos i Antipaksos, i plavu pećinu, a cena ovog izleta iznosi oko 25e, po osobi. Često se organizuju i odlasci u akva park, koji se nalazi 9km od glavnog grada. Poseduje površinu od 75000m2 i važi za najveći akva park u Evropi. Izgrađen je 1997. godine, a svake godine ga poseti veliki broj turista. Cena ulaska u akvapark iznosi 20 evra.

Krf je zanimljivo ostrvo, koje poseduje bujnu vegetaciju, i to zahvaljujući blagoj klimi i velikoj količini padavina. Ima najveći broj kišnih dana u odnosu na ostala ostrva, ali to ne treba da vas plaši jer je u toku sezone uglavnom sunčano vreme.  Karakteristična su polja sa maslinjacima koja se nalaze na padinama brda.

Zahvaljujući istorijskoj povezanosti, na Krfu živi veliki broj ljudi srpskog porekla. Uglavnom su nastanjeni u brdima iznad Ipsosa i ne govore srpski. Danas na ovom ostrvu radi i boravi oko pedeset naših ljudi, a svi koji su ovde letovali, čuli su za turističku agenciju “Tamo daleko“, i Shooters bar koji drže naši ljudi.

Ukoliko volite duge plaže, čisto more, bujno zelenilo, grčku hranu i gostoljubivost, mnoštvo sadržaja u njegovim letovalištima, lako ćete zavoleti Krf i prepustiti se uživanju u njegovim čarima.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup