Ovo istraživanje vodi “selfie” na potpuno novi nivo

Prethodne godine bili smo svedoci velike popularnosti autoportreta na društvenim mrežama. U Americi se oni zovu “selfie” fotke, pa smo i mi usvojili taj naziv. U početku su najveći fanovi selfie-ja bili tinejdžeri, zatim su došli mlađi ljudi, a kasnije su trend usvojili i svi ostali. Čak je i papa imao selfie sa grupom mladih. Pred kraj godine jedna od najčešćih tema u medijima je bila lista sa najbitnijim, najlepšim i najzanimljivijim selfie-jima.

modifikacije-lica-za-bolju-prepoznatljivost

Grupa istraživača sa američkog MIT-a je objavila istraživački članak čija je tema modifikovanje prepoznatljivosti lica na fotografijama. Ove mini modifikacije ne smeju biti značajne, da se ne bi narušio balans lica, a opet moraju biti dovoljne da učine lice na fotografiji prepoznatljivim. Za svako lice modifikacije koje ga čine prepoznatljivim su drugačije i ne postoji magična formula da učinite lice prepoznatljivim. Međutim, ovaj tim stručnjaka želi da napravi aplikaciju, kojom će analizirati veliki broj tipova lica i samim tim omogućiti lakšu modifikaciju lica na fotografijama. Neka lica su prepoznatljivija od drugih i to je svakako jedan od faktora koji utiče na to koliko će neko lice biti lako za pamćenje. Kada se kaže da su nek lica prepoznatljivija, misli se na to da neka lica imaju osobinu da nas nateraju da pomislimo da smo ih već negde videli, iako to nije slučaj. Osim ove osobine, kod modifikacije treba voditi računa i o sledećim osobinama: poudanost, ljubaznost i jedinstvenost. Ukoliko izmenite lice na fotografijama tako da zrači ovim osobinama mnogo je veća šansa da će ljudi to lice zapamtiti.

Ovo istraživanje može imati primenu prilikom sastavljanja CV-a za apliciranje na posao, gde kandidat blagim modifikacijama svog lica na fotografiji, može učiniti svoje lice lakšim za pamćenje potencijalnim poslodavcima. Takođe, korisnici društvenih mreža koji hoće da budu upečatljivi mogu na ovaj način postati popularniji i poznatiji.

Vraćajući se na početak našeg posta, kako to obično biva sa ozbiljnim naučnim istraživanjima, verovatno će najveća primena biti u nekim prilično obskurnim stvarima, kao što je slikanje selfie-ja.

Kompletno istraživanje možete naći na ovoj stranici.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup