Parga

Parga je mesto koje se nalazi u Epirskoj oblasti, nasuprot ostrva Krf. To je gradić u kom svako može provesti svoj odmor, čak i najizbirljiviji turisti. Preovlađuju turisti iz Nemačke, Engleske i Italije, dok Srba ima malo – svega dva autobusa po smeni. Na svakom koraku se mogu videti drveća južnog voća, a nedaleko od centra nalazi se prelepi maslinjaci stari više vekova. Put do Parge traje oko 15 sati, ako krećete iz Novog Sada, odnosno oko 14 sati, ako ste iz Beogada. Centar Parge je isprepletan malim, uskim ulicama koje podsećaju na stari grad u Budvi. Lokalno stanovništvo je veoma prijatno i uglavnom znaju engleski jezik, tako da se možete lako sporazumeti.

Ovo mesto obiluje tavernama, restoranima i  buticima, samo što su cene dosta visoke za naše turiste, tj. prilagođene su novčanicima Engleza, Nemaca i Italijana. Ispred svakog restorana stoji jedan konobar koji će Vas ljubazno pozdraviti i reći da ima sto za Vas, bez obzira što samo šetate ulicom. Ima i nekoliko radnji u kojima se prodaju kožne torbe i novčanici. Što se tiče suvenira, postoji veliki izbor u uskim ulicama centra, ali cene su takođe dosta visoke. Na svakom koraku možete kupiti čuveno grćko brzo jelo giros.

U Pargi se nalazi tvrđava sa koje se pruža prelep pogled kako na grad, tako i na Krioneri i Valtos plažu. Tvrđava nije iskorišćena na pravi način, jer ima samo jedan kafić, ne vodi se računa o čistoći, a muzej je nemoguće obići. Takođe, ukoliko želite da idete na tvrđavu preporučljivo je da idete po danu, pošto ne postoji osvetljenje.

U Pargi se nalaze tri plaže: gradska plaža koja se zove Krioneri, Piso Krioneri i Valtos plaža.

Krioneri plaža je peščana plaža. Iako je gradska plaža, veoma je lepa i čista. Na istoj postoji mogućnost iznajmljivanja suncobrana i ležaljki, kao i pedaline. Organizovana je i škola plivanja za neplivače sa desne strane plaže. Duž čitave plaže se nalazi šetalište. Nasuprot plaže se nalazi malo ostrvo, koje je “znak” Parge, a do njega možete preplivati ili otići pedalinom ili brodićem. Na ostrvu se nalazi mala bela Pravoslavna crkva okružena zelenilom.

Piso Krioneri je najmanja plaža u Pargi, šljunkovita je i manje posećena od ostale dve. Nalazi se u neposrednoj blizini Krioneri plaže, a potrebno je oko 7-8 minuta laganog hoda od centra.

Valtos plaža je najlepša plaža, duga je 1.5km, i puna je sadržaja na vodi. Najveća je, a samim tim i najposećenija peščana plaža. Do nje se dolazi preko velikog uspona i brojnih stepenica i potrebno je oko 15 minuta da dođete do nje. Na ovoj plaži postoje brojni tuševi i kafići.

Takođe, na severu Parge se nalazi još jedna plaža, plaža Lihnos, koja je prilično udaljena i do koje ide brodić ili možete otići taksijem, odnosno sopstvenim vozilom. Voda na ovoj plaži je zelene boje. Cena brodića u oba pravca za jednu osobu je 8 evra, dok taksisti voze za 6 evra u jednom smeru.

Postoji veliki broj jednodnevnih izleta koje organizuju lokalne turističke agencije. U ponudi su izleti na ostrva Paxos i Antipaxos, Jonska ostrva (krstarenje Jonskim morem), Krf, Mitovi i reke i Ali-Pašina tvrđava.

Do Ali-Pašine tvrđave se dolazi vozićem i sa tvrđave se prostire prelep pogled na brdovitu Pargu. Vožić košta 8 evra. Izlet na ostrva Paxos i Antipaxos iznosi 15 evra. Potrebno je oko sat i po vožnje brodom do Antipaxosa. Na ovom izletu ćete imati priliku da se kupate u tirkiznoj vodi na Antipaxosu, posetićete plave pećine i ostrvo Paxos. Ukoliko budete imali malo sreće moći ćete da vidite i delfine. Krf, kao izlet je veoma zanimljiv spskim turistima zbog prošlosti i posete srpskoj kući i Počasnom konzulatu. Izlet košta 35 evra.

Izleti na Jonska ostrva koštaju 40 evra i većina turista je oduševljena ovim izletima.

Dopunjen i proširen vodič za Pargu možete naći na: Parga – biser Epira.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup