Pariz – grad svetlosti

Pariz je glavni grad Francuske i najveći turistički centar u svetu. Godišnje primi više od milion turista. Njegova istorija, počevši od osvajanja Rimljana, pa sve do XIX v., kada je rođen moderan Pariz, svima je poznata.

Danas, ovaj grad čine Ajfelova kula, muzej Luvr, trg Vendom, Monmartr, Notr-Dam, Jelisejska polja, Sorbona, Latinski kvart, itd. Grad se razvio od l’ile de la cite, što bi se bukvalnim prevodom moglo prevesti kao ostrvo grada. Danas na ovom mestu, nalazi se čuvena katedrala Notr-Dam, izgrađena 1250. godine. Ova katedrala je restauirana u XIX veku, i njena spoljašnjost i unutrašnjost još nikoga nije ostavila ravnodušnim, zbog čega predstavlja nešto što se svakako mora videti.

Latinski kvart

Postepeno, ovaj deo grada se transformisao u kvart, koji prima mlade, koji žele da se obrazuju. Tu se nalazi Sorbona, Politehnička škola, Medicinska škola, kao i veliki broj knjižara. Na bulevaru Saint Muchel, možete kupiti kako nove, tako i polovne knjige. Nedaleko od bulevara, nalazi se Panteon – građevina sagrađena krajem XVIII veka, u kojoj su sahranjene sve velike ličnosti Francuske.

Sa druge strane brda, nalazi se pozorište Odeon, a pored njega Luksemburški park, koji je napravljen početkom XVI veka, po želji Marije Mediči, koja je želela kopiju Palazzo Pitti de Florence. Danas, ovde se nalazi Senat, koji je okružen statuama kraljica i princeza Francuske i fontanom Mediči.

Invalidi

Jedna od građevina koja će svakom privući pažnju svojom zlatnom kupolom su Invalidi. Izgrađena je u vreme vlasti Luja XV, a bila je namenjena primanju vojnika invalida iz različitih ratova. Danas, njen veći deo čini istorijski muzej vojske, a u centralnoj kripti, nalazi se grob Napoleona.

Trijumfalna kapija

Napoleon je želeo luk u slavu carske vojske, svih bitki, i svih pobeda. Na njegov rođendan, 15. avgusta 1806. godine, postavljen je prvi kamen. Nakon nekoliko prekida, Trijumfalna kapija, završena je 1836. godine. Mnoge skulpture i freske ukrašavaju ovaj spomenik. U blizini Trijumfalne kapije nalaze se Jelisejska polja, Najlepša Avenija. Posebno poznatom, čine je i hoteli, bioskopi, kabarei, kafići i butici. Ovde se nalazi i rezidencija predsednika republike.

Luvr

Luvr, danas, predstavlja jedan od najvećih muzeja umetnosti i istorije u svetu. Ovaj srednjevekovni dvorac je izgradio Filip Avgust i Mara V a nastanjuje ga Fransoa I. Luj XIV ga napušta, a u XIX veku postaje muzej. U njemu se nalazi i čuvena Mona Liza.

Monmartr

Monmartr je izuzetno poznat širom sveta. Brdo gde se okupljaju umetnici, i gde se nalazi jedna od najpoznatijih crkava Socre-Coeur, dok se u podnožju nalazi nadaleko čuveni Mulan Ruž.

Ajfelova kula

Ajfelova kula je izgrađena 1889. godine, povodom svetske izložbe. Ovaj spomenik, vremenom je postao simbol Pariza, uprkos tome što ga Francuzi nisu u početku voleli. Ajfelova kula je jedan od najposećenijih spomenika glavnog grada Francuske.

Pariz je grad, koji može veoma mnogo da ponudi turistima. Bilo da je reč o obilasku istorijskih znamenitosti, bilo o šopingu i izlascima u neku od brojnih diskoteka, ovo je grad u kojem treba maksimalno uživati.

Autor: Sonja Blažić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup