Pet kvartova Njujorka

njujorkNjujork Siti je poznata američka metropola i možda najpoznatiji grad na celom svetu. Grad je finansijski, trgovački, poslovni i zabavni centar SAD, ali i celog sveta. Zgrada Ujedinjenih Nacija se nalazi u Njujorku, pa je grad veoma bitan spoljno politički svetski centar.

Sam grad je podeljen na pet velikih svetski poznatih kvartova: Menhetn, Kvins, Bronks, Bruklin, i Stejten Ajlend.

Menhetn je poznat pre svega, kao finansijsko i poslovno jezgro grada. Na Menhetnu se nalaze brojne poslovne zgrade, koje zapanjuju prolaznike svojim impozantnim visinama. Na ovom ostru se nalazi i najveća i najpoznatija svetska berza New York Stock Exchange, od čijih kretanja zavisi ekonomija celog sveta.

U blizini Kvinsa se nalaze najveći njujorški aerodromi Džon F. Kenedi Internacionalni Aerodrom i La Gvardija, tako da je nebo nad Kvinsom poprište najveće svetske saobračajne vazdušne gužve. U Kvinsu se nalaze poznati Flešing Medovs tereni na kojima se odigrava jedan od četiri velika teniska grend slem turnira – US Open. Jedan od najpoznatijih delova Kvinsa je Long Ajlend, koji je poznat po proizvodnji, ali i po popularnom koktelu koji je dobio ime po njemu.

Bronks se može slobodno nazvati oazom mira Njujorka, zbog velikog broja parkova u ovom kvartu. Naime, Bronks je među tri najneseljenija okruga u SAD, ali petinu ukupne površine Bronksa čine parkovi i otvoreni prostor. U susedstvu se nalazi ostrvo Hart koje je nekad bilo veliki zatvor, a sada se koristi kao groblje za neidentifikovana lica. Južni Bronks je najsiromašniji kraj Bronksa i poseduje najveću stopu kriminala. Južni Bronks nije preporučljiv za turističke obilaske, jer je poprište čestih okršaja bandi koje operišu u ovom kraju. Od poznatih, koji su u nekom periodu svog života, živeli u ovom delu Njujorka, svakako su najpoznatiji pesnik Edgar Alan Po, pisac Mark Tven, glumci Vudi Alen i Al Paćino, reperi Tupak Šakur, Meri Džej Blajdž i Fet Džo.

Bruklin je multietnička sredina sa velikim brojem zajednica iseljenika iz Evrope, Azije i Latinske Amerike. Najveće zajednice iseljenika su Ruska i Ukrajinska, pa je tako deo Brajton Bič dobio nadimak “Mala Odesa”. U velikom broju su zastupljeni i Poljaci, Irci, Kinezi i Jevreji. Jevrejska zajednica u Bruklinu je među najvećim u svetu, i broji preko 750.000 pripadnika. Južni Bruklin je početkom 20. veka bio najpopularnija destinacija za odmor u Njujorku, pre svega zahvaljujući parkovima za zabavu i programima na Koni Ajlendu. Bruklin je bio sastavni deo života velikom broju poznatih, pa su tako u nekom delu svog života kroz Bruklin prošli režiser Mel Bruks, bokser Majk Tajson, košarkaš Karmelo Entoni, mafijaš Al Kapone, medijski mogul Dejvid Gefen, pevačice Barbra Strajsend i Alija.

Stejten Ajlend je u najvećem delu predgrađe Njujorka, za razliku od ostala četiri kvarta koja se smatraju delovima grada. Ovaj deo Njujorka je u svojoj ranoj istoriji bio naseobina drevnih američkih indijanaca iz plemena Lenape. Kasnije, Stejten Ajlend je bio veoma bitna strateška tačka u Američkoj revoluciji, i oko njega su vođene brojne borbe. Američki državni praznik – Dan nezavisnosti, koji se slavi 4. jula je prvi put proslavljen u Svon hotelu na Stejten Ajlendu. Na ostrvu Stejten se takođe nalaze velike zajednice doseljenika iz Evrope, među kojima su najbrojniji Italijani (37,7%) i Irci (16%). U novije vreme na Stejten Ajlendu su snimljeni svetski poznati blokbaster filmovi, kao što su: Kum, Doni Brasko i Miris Žene. Najpopularniji žitelji ostrva su pevačica Kristina Agilera i reperi iz kolektiva Vu Tang Klan.

Njujork je grad u kojem je vrlo lako videti u jednom danu raskoš, bogatstvo, poznate kulturne znamenitosti sa jedne strane, i veliko siromaštvo i kriminal sa druge strane. Ove dve strane medalje zvane Njujork, nije lako opisati rečima, pa preporučujemo svima da posete ovu veliku svetsku metropolu. Kako bi Vam barem donekle dočarali veličinu Njujorka pozivamo vas na virtualnu šetnju Njujorkom. Vaša početna stanica je ulica Brodvej, dom velikih i svetski poznatih teatara.


Pogledajte veću mapu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup