Polihrono – mesto živopisnih boja

Polihrono je letovalište koje spada u top destinacije, kada je reč o odlasku Srba na letovanje, i predstavlja jednu od mogućnosti za letovanje u 2013. godini. Nalazi se na poluostrvu Halkidiki u severoistočnom delu Kasandre, na oko sat vremena vožnje od Soluna (95km) i nadomak drugih popularnih letovališta, kao što su Hanioti (4km), i Pefkohori (7km), sa južne strane i nešto manje popularnog Kriopigija sa severne.

Letovanje u mestu Polihrono
Polihrono u septembru

Letovanje u Polihronu spada u kategoriju “mirnijih” odmora. Polihrono je ljupko manje letovalište, mahom pogodno za porodice sa decom, parove i stariju populaciju, zbog čega je često bivano okarakterisano kao penzionersko. Međutim, iako samo mesto karakteriše mirniji tip odmora, manje zahtevni turisti zadovoljiće se i velikim brojem kafića i restorana, posebno onim uz plažu, ili prosto koristiti Polihrono kao bazu letovanja, a raznovrsniji noćni život potražiti u mestima Hanioti i Kalitea.

Plaža u Polihronu je šljunkovito-peskovita, uzana i dugačka oko 7 kilometara. Međutim, i pored toga, u njenom centralnom delu vlada velika gužva, pogotovo u sezonskom periodu. Gužva se smanjuje, kako se udaljavate od centralnog dela plaže, te se u ovim delovima može pronaći prijatnije mesto za sunčanje. Ukoliko naručite piće u nekom od barova, dobićete ležaljku i suncobran na korišćenje, mada su isti smešteni preblizu jedni od drugih. Voda je bistra, bez talasa, i omiljena među roditeljima sa malom decom, s obzirom na plićak koji prerasta u dubinu postepeno. Neprijatnost mogu eventualno predstavljati kamenčići kojih ima u vodi, no to nije preterano problematično. Na plaži u Polihronu postoji zadovoljavajuća mogućnost za bavljenje sportovima na vodi, uključujući i ronjenje i vožnju kanuom.

Gradić Polihrono krije brojne atrakcije, te ako ste ljubitelji istorije i arhitekture, moći ćete da vidite mnogobrojne zanimljivosti. Brojne iskopine, konstantno se odvijaju, te se često pronalaze antikviteti. Na obližnjem pošumljenom brdu antičke tvrđave, nalaze se antičko groblje, i crkva sa mermernim stubovima. U samom mestu, možete posetiti Narodni muzej, sa postavkama ruralnog i porodičnog života prvih doseljenika. Takođe, možete uživati u brojnim kamenim kućama, crkvi Svetog Atanasija iz 1912. godine, i crkvi posvećenoj rođenju Hrista iz 1863. godine.

Šoping je zadovoljavajući, s obzirom na to da ovo mesto obiluje najrazličitijim radnjicama i suvenirnicama u kojima se može pronaći sve što vam je potrebno. Mesto poseduje i rent-a-car agencije.

S obzirom da većina turista dolazi iz Srbije, možete naići i na veliki broj osoblja u restoranima i kafićima koji dolaze iz Srbije, kako bi turisti dobili uslugu na maternjem jeziku.

Sve u svemu, Polihrono iako predstavlja mirnije mesto za odmor, poseduje specifičan šarm, kojem nećete moći da odolite, a nedostatak provoda noćnih provoda možete nadoknaditi drugim aktivnostima.

Izleti

Što se tiče izleta, generalno na prostoru Kasandre, postoji veliki broj izleta organizovanih od strane agencija, što svakako spada u izlete koji se organizuju iz Polihrona:

1) Sveta Gora
2) Solun
3) Krstarenje Toroneos zalivom
4) Meteori
5) Waterland kod Soluna
6) Plaža Ksenija
7) Kasandria, Paliuri i crkva Presvete Bogorodice
8) Pećina Petralona

Naravno, ne treba isključiti mogućnost da u sopstvenoj režiji, obiđete plaže poput: Kalitea, Kriopigi, Hanioti, Glarokavos, Golden beach, Ksenija, i Pefkohori beach.

Na oko 3 km uzbrdo od Polihrona nalazi se jezero Mavrobara, inače stanište dve retke vrste vodenih kornjača: Emys orbicularis i Mauremis caspica. Jezero je okruženo borovima, tako da možete uživati u šetnji u prirodi uz hiljade i hiljade kornjača oko vas. Ekskluzivitet ovog jezera, krije se i u tome što je to jedino jezero na poluostrvu Kasandra.

Vreme možete iskoristiti i za obilazak Soluna ili gradića poput Kasandrije i Nea Mudanije.

Preporučujemo vam da pročitate i prethodni post o ovom mestu: Polihrono, Grčka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup