Poluostrvo Kasandra – omiljeno letovalište Srba

Kasandra je najposećeniji i najrazvijeniji deo Halkidikija, a svoju popularnost među turistima duguje velikom broju izgrađenih turističkih kapaciteta, luksuznih ali i onih jednostavnijih, odlično raspoređenih duž poluostrva. Pitoma je i poseduje najravniji tip terena u odnosu na druga dva prsta, što predstavlja dodatnu olakšicu za turiste koji vole lako dostupne i industrijalizovane destinacije. Blaga klima pogodna je kako za starije tako i mlađe posetioce, te se za ovo poluostrvo ne vezuje nikakva starosna granica.

polihrono
Polihrono u septembru

Lokacija

Kasandra predstavlja prvi prst Halkidikija, zahvaljujući svom zapadnijem položaju u odnosu na druga dva prsta. Smeštena je u severnom delu Grčke, okružena Egejskim morem, na 60km (1 sat vožnje) od Soluna i aerodroma Makedonija. Glavni grad Kasandre je Kasandria, i smeštena je u njenom centralnom delu, u relatvnoj blizini (oko 5km) od letovališta Kalitea, sa istočne strane i letovališta Siviri sa zapadne. Putevi koji vode do Kasandre važe za bolje u Grčkoj, tako da se do ove destinacije stiže sa lakoćom i bez problema.

Najlepše plaže i priroda

Plaže na Kasandri su uglavnom peščanog tipa, a voda kristalno čista. Uglavnom su široke i okružene borovim šumama. Letovalište Pefkohori, ima posebno lepu plažu, sa dosta sadržaja za decu, i predivnom svetlo plavom bojom mora. Kalitea takođe ima lepu plažu, a zanimljivo je da u blizini Afitosa, letovališta smeštenog na steni, se nalazi prelepa plaža do koje se stiže vozićem. Nekoliko plaža poseduje plavu zastavicu, a to su plaže u letovalištima: Sani, Polihrono, Kriopigi, Furka i Hanioti.

Najpopularnija letovališta

Zahvaljujući turističkoj izgrađenosti, Kasandra je zaista ispunjena velikim brojem letovališta. Kod nas najpopularnija su: Polihrono, Hanioti, Pefkohori i Kalitea, ali ne treba zaboraviti Nea Mudanju, Nea Potideu, Afitos, Kriopigi, Nea Skioni, Furku, Sani, Siviri, Posidi, i Kalandru kao letovališta u kojima iako nešto ređe odsedaju srpski turisti, se takođe može provesti prelep odmor. Primetno je da je istočna obala sadržajnija po pitanju turističkih mesta, zahvaljujući ušuškanosti u zaliv Toroneos.

Provod i izlasci

Kada je reč o provodu i izlascima, ovi termini se uglavnom vezuju za Kaliteu i Pefkohori, koja važe za mesta sa najluđim provodima na Kasandri. Naravno, termin provod na Kasandri, nema istu konotaciju, kao provod u Kavosu, ili Laganasu, te treba biti svestan ove razlike. Pored toga što se ova dva mesta posebno izdvajaju kada je reč o noćnom životu, u svim ostalim letovalištima možete naći sasvim zadovoljavajući broj kafića, barova i restorana.

Izleti

Turisti koji su smešteni na Kasandri u toku svog odmora, imaju najbolju poziciju za obilazak fenomenalne pećine Petralona, te se ovaj izlet može pronaći već u sklopu organizacije naših agencija. Poseta Solunu i akvaparku, obilazak zaliva Toroneos i slična krstarenja su takođe u ponudi za izlete, ukoliko letujete na Kasandri. Pored toga, mogu se obići i muzeji u Afitosu, tradicionalna sela Dionisos i Zografu, vetrenjače na plaži u letovalištu Sani, svetilište Posejdonu u selu Posidi, ostaci svetilišta Zevsu i svetilišta Dionisu i nimfama u Kalitei. U blizini Polihrona nalazi se jezero, koje predstavlja prirodni rezervat za Testudinata kornjače, a morsko jezero krasi Pefkohori. U selu Agia Paraskevi, ima nekoliko termalnih izvora, u kojima turisti mogu sebi da priušte relaksirajuće kupanje. Mesto Kalandra poseduje crkvu posvećenu Devici Mariji, koja je ukrašena izvanrednim muralima.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup