Rimski imperatori rođeni u Srbiji – Ko su i gde su rođeni?

Na teritoriji današnje Srbije je rođeno ukupno 17 rimskih imperatora. I danas se oseća uticaj i kulturno-istorijska vrednost zaostavštine Rimljana na ovom prostoru. Gornja Mezija je bila rimska pokrajina koja bila značajna po mnogo čemu, a nalazila se na teritoriji današnje Srbije. U ovom tekstu odgovaramo na pitanje gde su rođeni rimski imperatori sa područja Srbije.

carska-palata-sirmium
Carska palata u Sirmiumu (Sremska Mitrovica)

Rimski imperatori iz Srbije

1. Trajan Decije (Trajan Decius) 249 – 251

Ovo je prvi čovek koji je postao rimski imperator, a rođen je na teritoriji današnje Srbije. Njegovo mesto rođenja je Budalia, odnosno današnje selo Martinci blizu Sremske Mitrovice (u rimsko doba poznata kao Sirmium).

2. Hostilijan (Gaius Valens Hostilianus Messius Quintus Augustus) 251

Hostilijan je rođen u Sirmiumu, tj. u današnjoj Sremskoj Mitrovici. Vladao je samo godinu dana, a umro je od kuge u Viminaciumu, koji je takođe u današnjoj Srbiji. On je prvi rimski imperator u 40 godina koji je umro prirodnom smrću.

3. Klaudije II Gotski (Claudius II Gothicus) 268 – 270

I klaudije II Gotski je rođen u Sirmiumu (Sremskoj Mitrovici), a istorija ga je upamtila kao imperatora koji je pogubio odsecanjem glave Sv. Valentina, na čiji se dan danas slavi Dan zaljubljenih. Umro je od kuge u Sirmiumu.

4. Aurelijan (Lucius Domitius Aurelianus Augustus) 270 – 275

Rođen je u skromnoj porodici, ali je velikim vojničkim pobedama uspeo da se probije do zvanja imperatora. I ovaj imperator je rođen u Sirmiumu. Umro je iznenada u okolini današnjeg Istanbula u pohodu na Mesopotamiju.

5. Prob (Marcus Aurelius Probus Augustus) 276 – 282

Još jedan od imperatora rođenih u Sirmiumu, zaslužan je kao začetnik vinogradarstva u ovim područjima. Na Fruškoj gori gde je Prob zasadio svoje viograde i danas se smatra za jedno od najznačajnijih vinogorja u Srbiji.

6. Maksimian Herkulije (Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius Augustus) 285 – 305, 310

Maksimian Herkulije je rođen u Sirmiumu kao i većina njegovih prethodnika sa ovih prostora, ali je za razliku od njih vladao čitavih 20 godina. Iza njega je ostala čuvena palata u Felix Romuliani kod Zaječara.

7. Konstancije Hlor (Constantius Chlorus) 293 – 306

Rođen je u Dardaniji, tačnije u severnom delu rimske pokrajine Mezije Superior (današnja Srbija). On je bio otac najvećeg rimskog imperatora rođenog na teritoriji današnje Srbije – Konstantina Velikog. Iako ne znamo sa sigurnošću gde je rođen Konstancije Hlor, sa obzirom na to da istorijski spisi nedvosmisleno pokazuju da je rođen u severnoj Dardaniji, a da je njegov sin rođen u današnjem Nišu, pretpostavlja se da je i on rođen u istom regionu.

8. Galerije (Gaius Galerius Valerius Maximianus Augustus) 293 – 311

On je rođen i sahranjen u Felix Romuliani (Gamzigradu), gde je i sagradio većinu objekata koje danas možemo videti. Iako je bio poznat kao veliki progonitelj hrišćana, pred smrt se pokajao i doneo Edikt o toleranciji.

felix-romuliana-gamzigrad
Felix Romuliana, Gamzigrad (kod Zaječara)

9. Maksimin Daja (Gaius Valerius Galerius Maximinus Daia Augustus) 305 – 313

Rođen je u okolini današnjeg sela Šarkamen kod Negotina. U mestu gde je rođen podigao je jednu od samo 4 carske palate van Rima. Iako pre njegove vladavine donet Edikt o toleranciji, Maksimin je nastavio sa progonom hrišćana.

vrelo-sarkamen
Vrelo Šarkamen, Negotin

10. Flavije Sever (Flavius Severus) 305 – 307

On je rođen u okolini današnjeg Niša.

11. Konstantin Veliki (Flavius Valerius Aurelius Constantinus Augustus) 306 – 337

Konstantin Veliki je jedan od najznačajnijih rimskih imperatora uopšte i svakako najznačajniji rimski imperator rođen u današnjoj Srbiji. Rođen je u Naisu (Nišu), a poznat je po Milanskom ediktu koji je omogućio prekid progona hrišćana. On je prvi rimski imperator hrišćanin, a posle smrti je proglašen i za sveca. Crkvu u Jerusalimu na mestu Isusovog groba, prvi je izgradio Konstantin.

mediana-nis
Mediana, Naissus (Niš)

12. Licinije (Gaius Valerius Licinianus Licinius Augustus) 307 – 324

Rođen je blizu današnjeg grada Zaječara. Bio je savladar Konstantina Velikog i sa njim potpisao Milanski edikt. Međutim, on kasnije povlači svoj potpis i nastavlja sa progonima hrišćana, da bi poginuo u ustanku koji je podigao protiv Konstantina.

13. Konstancije II (Flavius Julius Constantius Augustus) 337 – 361

On je treći sin Konstantina Velikog, a rođen je u Sirmiumu. U istoriji je ostao zabeležen kao nemilosrdan vladar, jer je dao da se pobiju svi potomci njegovog dede Konstacija Hlora.

14. Vetranion (Flavius Vetranio Augustus) 350

Rođen je negde u današnjoj Srbiji, a vladao je zajedno sa Konstancijem II od marta do decembra 350. godine.

15. Jovijan (Flavius Iovianus Augustus) 363 -364

Jovijan je jedini rimski imperator rođen u Singidunumu (današnjem Beogradu). Izabran je greškom, a u svojoj kratkoj vladavini je ostao zapamćen po neslavnom miru koji je sklopio sa Persijancima.

16. Gracijan (Flavius Gratianus Augustus) 375 – 383

Rođen je kao i većina rimskih imperatora iz Srbije u Sirmiumu. U vreme Gracijana hrišćanstvo je postalo vodeća vera u Rimskom carstvu. On je odbacio verovanje da rimski car ima “božanske” odlike i izbacio iz rimskog senata oltar boginje Pobede.

17. Konstancije III (Flavius Constantius Augustus) 421

Rođen je u Naisu (Nišu), a njegov sin Valentinijan III je poslednji vladar zapadnog Rimskog carstva koji je bio po nečemu značajan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup